taboola

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Yetişen Tarım Ürünleri Nelerdir?

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Yetişen Tarım Ürünleri Nelerdir? 29.12.2022

Ülkemizin yüz ölçümü bakımından en küçük coğrafi bölgesi olan Güneydoğu Anadolu Bölgesi, karasal iklim ile tanınıyor. Yazları kurak, kışları yağışlı olan bölgede ormanlar oldukça az yer kaplıyor. Buna ek olarak bölgenin hakim bitki örtüsünün bozkır olduğunu belirtmekte fayda var. Ancak çevresel koşullar dolayısıyla bölgede tarım yeterince çeşitlilik gösteriyor. Yer şekillerinin çok engebeli olmaması çeşitliliği artırıyor. Ancak Güneydoğu Anadolu’da yer alan Harran, Ceylanpınar, Birecik gibi ova ve platolarda tarımsal üretim yapılmaya devam ediyor. Siz de Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yetişen tarım ürünleri nelerdir merak ediyorsanız Tarfin ayrıcalıkları ile öğrenebilirsiniz. Üstelik Tarfin Mobil üzerinden tarımsal girdi fiyatlarını zaman kaybetmeden karşılaştırmanız mümkün. Tarfin’in Güneydoğu Anadolu Bölgesi dahil, Türkiye’nin dört bir yanında bini aşkın sayıda yetkili satış noktası bulunuyor. Dilerseniz bu noktalarda, Tarfin üzerinden vereceğiniz girdi siparişlerinde peşin veya hasat vadeli ödeme imkanlarından yararlanabilirsiniz. 

Yazımızda bulacağınız diğer başlıklar ise şunlar: 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
  • Güneydoğu Anadolu Bölgesi Tarım için Verimli mi?
  • Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Tarımda Makineleşme
  • Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin İklimi Nasıldır?
  • Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Hayvancılık Nasıldır?

Peki Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yetişen tarım ürünleri neler? Bölgede biber, kabak, kavuni yeşillikler, karpuz, patlıcan, fasulye, domates, hıyar, pırasa yetiştirilebiliyor. Ayrıca buğday, arpa, pamuk, kırmızı mercimek, susam ve çeltik yetiştiriciliği yine bu bölgede yapılıyor. Buna ek olarak Antep fıstığı, üzüm, tütün ve zeytin de bölgede üretimi gerçekleştirilen ürünler arasında kendine yer buluyor. Güneydoğu Anadolu özellikle mercimek ve fıstık üretiminde kendine büyük pay ediniyor. 

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Tarım için Verimli mi?

Güneydoğu Anadolu Bölgesi, yer şekilleri açısından avantaj elde etse ve toprağı bereket sunsa da kuraklık sorunuyla karşı karşıyaydı. Ancak GAP gibi devlet destekli projeler sayesinde bölgede sulamalı tarım faaliyetlerini artması bekleniyor. Hatta kuraklık dolayısıyla nadas tercih edilen alanların dahi bu yolla tarıma kazandırılması bekleniyor. Bu yolla özellikle pirinç ve pamuk yetiştiriciliği gibi üretimlerin hız kazanması umuluyor. Bunun yanında sulu tarımın artmasıyla beraber kırmızı mercimek, arpa veya buğday gibi bölgede kuru tarıma dayalı olan üretimin payının bir miktar azalması da olası. Ancak tarım açısından verimli arazi artacağından bu ürünlerin de yeterince yetiştirilebileceği öngörülüyor. 

Güneydoğu Anadolu Bölgesi Tarım için Verimli mi?

Bölgedeki kuraklığın sebebi ise karasal iklim dolayısıyla buharlaşmanın yüksek olması olarak gösteriliyor. Bunun yanında bölgenin denize uzak olması ve güneyden esen çöl rüzgarları kuraklık etkisini de beraberinde getiriyor. Suyun sağlanması bu nedenle bölgede verimin ve kalkınmanın sırrını oluşturuyor. Bu kapsamda Güneydoğu Anadolu’ya barajlar inşa ediliyor. Kanallar ve su ağları oluşturuluyor. Uzun yıllardır yapımı süren su projelerinde sona yaklaşılırken, projeler sonucu bölgede sulu tarımın artış göstereceği ve dolayısıyla verimin yükseleceğine dair umut da pekişiyor.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin İklimi Nasıldır?

Denizden oldukça uzak konumda bulunan Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde karasal iklim özellikleri ağırlık kazanıyor. Bu bağlamda kışın artan soğuklarla beraber yağış ortalaması da yükseliyor. Yazın ise karasal iklim ve güney bölümünde yer alan Afrika kıtasından esen çöl rüzgarlarının da etkisiyle sıcak ve kuraklık baş gösteriyor. Bu da daha çok buharlaşma ve kuraklık anlamına geliyor. Öyle ki bölgede birincil sorun olarak görülen faktör soğuk değil. Soğuktan ziyade kuraklık kaynaklı tarımsal zarara karşı yatırımlar yapılıyor. Ancak bölgenin batısındaki Gaziantep çevresinde, bölge genelinin aksine Akdeniz iklimi etkisi görülüyor. 

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin İklimi Nasıldır?

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Hayvancılık Nasıldır?

Geniş düzlüklerin bulunduğu Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde küçükbaş hayvancılık yaygınlık gösteriyor. Sığır yetiştiriciliği az miktarda yapılırken Diyarbakır Türkiye’nin ilk organize hayvancılık bölgesine ev sahipliği yapıyor. Hayvancılığa yapılan sistemli yatırımlar çiftçimizin yüzünü güldürüyor.

Bölgede meraya dayalı ekstansif hayvancılık yapılıyor. Türkiye’deki mevcut sığırların %9.6’sı, koyunların %18.1’i, keçilerin %23.7’si GAP Bölgesi’nde varlığını sürdürüyor. GAP bölgesinin desteklenmesi sonucu bölgenin ihracatçı konumuna yükselmesi bekleniyor. 

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Hayvancılık Nasıldır?

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin üretimde lider olduğu tarım ürünleri nelerdir?

Güneydoğu Anadolu Bölgesi, ülkemizdeki pamuk üretiminin yarısından fazlasını karşılıyor. Oran 2019 yılı verilerine göre yüzde 56’yı gösteriyor. Ülke genelinde yetiştirilen kırmızı mercimeğin %93,5’i,  Antep fıstığının ise %91,7’si bölgeden karşılanıyor. Tüm bunlara ek olarak durum buğdayının %32,5’i Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden ülkemiz pazarına sunuluyor. Bölgenin halk tarafından en çok bilinen yöresel ürünü ise fıstık oluyor.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde GAP projesi kapsamında neler değişti?

2019 yılı itibarıyla Fırat-Dicle Havzası’nda bulunan 571.591 ha alan sulamaya açılmış bulunuyor. 130.597 ha alanda çalışmalar devam ediyor. 1.097.812 ha alanda ise proje ve planlama aşamaları ilerliyor. Barajların inşasıyla başlayan süreç sonrasında ana kanalların ve sulama şebekelerinin yapılması ile kontrol ediliyor. Proje tamamlandığında oldukça yüksek bir tarım ve sanayi potansiyeli ortaya çıkacak. Öyle ki proje tamamlandığında bölgede sulu tarımın, kuru tarıma göre 3-7 kat gelir artışı getireceği vadediliyor. Buna ek olarak mevsime bağlı 2-4 kat istihdam artışına neden olacağı bekleniyor. Üstelik bölgede tarıma dayalı sanayinin de artması ön görülüyor. Tarımsal ürünlerin işlenebileceği endüstriyel yatırımların artması, lojistik faaliyetlerin güçlenmesi tarımsal üretimle beraber bölgeye can kazandırıyor.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin ekili alanları ne kadardır?

Bölge yüzölçümüne göre ekili dikili alanların oranı Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde %20’yi gösteriyor. Bölge bu oranda Marmara, İç Anadolu ve Ege Bölgesi’nin ardından geliyor. Ülkemizde yaklaşık 28 milyon hektar alan işleniyor. İlgili alanın % 11,4’ü (3,2 milyon ha) ve ülkenin su potansiyelinin 1/4’ü GAP Bölgesi’nde yer almaktadır. Resmi kaynaklara göre Güneydoğu Anadolu'yu suya kavuşturacak GAP proje alanı bu anlamda kalkınmanın kaynağını oluşturuyor. Zira bölgede 7.5 milyon ha alanının 3,2 milyon ha’lık kısmı tarımsal üretime elverişli bulunuyor. Yaklaşık 2,1 milyon ha’lık brüt alan ise GAP ile sulama potansiyeline sahip. Bu miktar Türkiye’nin ekonomik olarak sulanabilir arazi oranının yüzde 20’sine karşılık geliyor.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki iller nelerdir?

Türkiye’nin en küçük bölgesi olan Güneydoğu Anadolu, sınırlarında Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Şanlıurfa, Siirt ve Şırnak’ı bulunduruyor. Toplam 9 ilin yer aldığı bölgedeki ilçe sayısı ise 80’i buluyor. Yüz ölçümü açısından en büyük şehir Urfa olurken en küçük il Kilis’i gösteriyor. Diyarbakır, bölgenin en çok ilçeye sahip şehri oluyor. Bunun aksine Kilis en az ilçe bulunduran şehri gösteriyor.

GAP ile beraber Güneydoğu Anadolu’da hangi ürünler yetiştirilecek?

Sulamayla beraber bölgedeki çiftçilerimiz kinoa yetiştiriciliği ile tanışıyor. Ayrıca patates, soya fasulyesi ve çilek için de bölgede denemeler gerçekleştiriliyor. Kentte sulanabilir alanların artmasıyla beraber çiftçilerimiz de alternatif ürünlere daha kolay bir şekilde yönelebiliyor. Bu da çeşitliliğin daha da artmasını getiriyor. Yıllardır buğday, arpa ve pamuk için verilen emek yerini yenilikçi denemelere bırakıyor. Bu değişiklik bölge toprağı için de oldukça fayda olabiliyor.

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde hangi meyveler yetişir?

Ankara Üniversitesi kaynaklarına göre, bölgede fıstık, üzüm, incir, armut, ayva, zeytin, badem, elma, dut, ceviz, kayısı, zerdali, şeftali, nar, kiraz ve vişne yetiştirilebiliyor.

share

Benzer Haberler

Biber Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
20.05.2021
Biber Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Biber yetiştiriciliği nasıl yapılır merak ediyorsan, yazımızdan okuyabilirsin. Biber nasıl bir bitkidir, nerede yetişir tüm detaylarıyla sizlerle.

Devamını oku
Kestane Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
27.02.2022
Kestane Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Kestane yetiştiriciliği hangi iklimde, toprakta yapılır merak ediyor musunuz? Kestane yetiştiriciliği nasıl yapılır hemen öğrenebilirsiniz.

Devamını oku
Tarfin Mobil’den Fiyat Teklifi Almak Çok Kolay!
14.08.2023
Tarfin Mobil’den Fiyat Teklifi Almak Çok Kolay!

Tarfin Mobil'den teklif isteme özelliği ile anında fiyat teklifi alabilirsiniz. Çiftçilerimizin avantajlı girdi alışverişi için yardımcısı olan sistemi hemen keşfedin!

Devamını oku