taboola

Yem Hazırlama Makineleri Nelerdir?

Yem Hazırlama Makineleri Nelerdir? 12.03.2024

Hayvanların gelişimi, süt ve et verimi için gerekli olan beslenme düzenini sağlamak emek istiyor. Zira hayvanlar zaman zaman kendileri için uygun olan yiyecekleri sevmeyebiliyor. Rasyonu oluşturan yemlerin iyi karıştırılmaması sonucunda, bazı hayvanlar sevdikleri yemleri ayırarak diğerlerini yemeden bırakıyor. Bu da hem dengeli beslenememeye hem de ekonomik zarara neden oluyor. Oysa iyi karıştırılan, doğru bir şekilde hazırlanan yemler ideal rasyonun oluşturulmasını kolaylaştırıyor. Kırılmış taneli yemlerin karıştırılması için özel tasarlanan makinelere yem hazırlama makineleri veya yem karıştırma makineleri adı veriliyor. Siz de yem karma makineleri hakkında detaylı bilgiye yazımızdan ulaşabilirsiniz. Tarfin, girdi alışverişlerinde de yanınızda. Tarfin Mobil aracılığıyla, size en yakın Tarfin yetkili satış noktalarının girdi fiyatlarını görüntüleyebilir, karşılaştırabilirsiniz. Seçtiğiniz ürünleri sipariş verebilir, peşin veya hasat vadeli ödeme seçeneklerinden yararlanabilirsiniz. Üstelik Tarfin’de kefil veya ipotek yok! Çiftçi dostu Tarfin ile tanışan binlerce çiftçimiz arasında yer almak için siz de en yakın Tarfin yetkili satış noktamıza başvurabilirsiniz. 

Yazımızda yer alan alt başlıklar: 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
  • Yem Hazırlama Makinesi ile Hazırlanan Yem Nasıl Olmalı?
  • Neden Yem Hazırlama Makineleri Tercih Edilmeli?
  • Yem Hazırlama Makinelerinin Kullanım Alanları
  • Yem Hazırlama Makinesi Ne İşe Yarar? 
  • Yem Karıştırma Makinesi Çeşitleri
    • Döner Kap Tip Yem Hazırlayıcılar: 
    • Helezonlu Yem Hazırlayıcılar:
      • Düşey helezonlu 
      • Eğik helezonlu
      • Yatay helezonlu 
    • Paletli Yem Karıştırıcılar
    • Silindirli Yem Hazırlama Makineleri
  • Yem Hazırlama Makinelerinin Temizliği ve Bakımı

Yem Hazırlama Makinesi ile Hazırlanan Yem Nasıl Olmalı?

Başarılı bir şekilde hazırlanan, uygun bir karma işleminden geçen hayvan yemlerinin, belirlediğiniz besinleri doğru oranda bulundurması gerekiyor. Karışımda yer alan antibiyotik, aminoasit, vitamin gibi bileşenlerin  tüm yem içinde homojen olarak dağılması önem taşıyor. Bu tip besin dışı maddeleri ön karışım içinde dağıtmak, sonra ön karışımlarla hacimleri belli oranlarda artırarak esas karışıma ulaşmak en kolay yem hazırlama yöntemini karşımıza çıkarıyor. Bu sayede çok daha hızlı ve eşit karışmış yemler elde edebilirsiniz. Ön karışımlar, esas karma yeme en az %5 oranında katılarak oluşturuluyor. Yem hazırlamada kullanılan bileşenler, içerikleri, büyüklükleri ve şekil bakımından benzerlikleri açısından değerlendiriliyor. Yemler ne kadar benzerse karışımın homojenleşmesi o kadar kolay oluyor. Yoğunlukları farklı olan bileşenlerin eşit karışabilmesi için karışımın sık sık alt üst edilmesi önem taşıyor. 

Neden Yem Hazırlama Makineleri Tercih Edilmeli?

Kırılan ve doğru bir şekilde karıştırılan yemleri hayvanların yemesi çok daha kolay oluyor. Karışım içinde hayvanlar sevmedikleri yiyecekleri bile çok daha kolay tüketiyor. Ayrıca hayvanların yem seçmesi ve ayırması zorlaşıyor. Diğer taraftan vitamin, mineral ve antibiyotik gibi maddelerin yeme karıştırılması ile hayvanlara verilmesi çok daha basit bir hale geliyor. Son olarak yem hazırlama makinesi ile karışan yemlerde rahatlıkla homojenlik elde ediliyor. 

Yem Hazırlama Makinelerinin Kullanım Alanları

Karma yem üretiminin en önemli adımını yem karıştırma oluşturuyor. Karma içinde yer alan ve belli oranlarda bulunması gereken içerikler, başarılı olarak karıştırıldığında bütün yem içinde homojen dağılıyor ve hayvan yediği her porsiyonda istenen içeriğe ulaşabiliyor. Bu bağlamda, yem hazırlama makineleri küçük çapta hayvancılık yapan işletmelerden, yem üreten fabrikalara dek birçok alanda kullanılıyor. Farklı boyut ve kapasitelerde çeşitleri bulunan hayvan yem makinesi modelleri, karıştırılacak yemin türüne ve işletme büyüklüğüne göre ayrılıyor.

Yem Hazırlama Makinesi Ne İşe Yarar? 

Yem kırma makineleri ile parçalara ayrılan taneli yemler, katkı maddesi, vitamin, mineral ve ilaç gibi maddelerle karıştırılarak homojen bir bütün meydana getiriyor. Yem karıştırma makinelerinin başlıca görevi, homojen yem hazırlamak oluyor. Yoğunluğu, büyüklüğü, tadı farklı olan bileşenlerin en küçük birimde dahi bütün içine eşit olarak yayılması önem arz ediyor. Karıştırma, alt üst etme misyonu bulunan yem hazırlama makineleri elde yapılan işlemlerden çok daha avantajlı. Elde yapılan karıştırma işlemlerinde karıştırma süresi daha uzun, işçilik ve güç gereksinimi daha çok oluyor. Birim başına düşen maliyet artıyor. 

Yem Karıştırma Makinesi Çeşitleri

Yem hazırlamak için farklı makine çeşitlerine rastlayabilirsiniz. Temel olarak tüm makinelerde üç ana kısım bulunuyor. Karıştırma odası, karıştırıcı bölme ve güç kaynağı… Güç kaynağı olarak elektrik motorları kullanılıyor, zaman zaman arabalı karıştırıcılarda traktörlerin kuyruk milinden hareket alan alternatifler de bulunuyor. Tipine göre yem hazırlama makinesi modelleri: (Kaynak)

Döner Kap Tip Yem Hazırlayıcılar: 

Kapalı şekilleriyle dikkat çeken yem hazırlama makineleri prizma veya silindir formunda bulunuyor. Elle veya motorla döndürülen araçlar küçük işletmelerin vazgeçilmezi. 

Helezonlu Yem Hazırlayıcılar:

Karma yem üretiminde en çok kullanılan helezonlu yem makineleri, kendi arasında üç tipte sınıflandırılıyor: 

  • Düşey helezonlu yem makinelerinin tabanında konik bir silindir bulunuyor. Silindirin merkezinde ise karıştırma işini helezon yerine getiriyor.
  • Eğik helezonlu tipte ise karıştırma bölümü koni şeklinde oluyor. Helezon yan yüze yaslanıyor ve eğik şekilde bulunuyor. Karıştırma helezonu kendi etrafında dönüyor, bu sırada konik yüzey boyunca dönme hareketini tamamlıyor.
  • Yatay helezonlu modeller büyük kapasitesi ile dikkat çekiyor. U kesitli yatay depo içinde, bir ya da iki karıştırıcı eleman yer alıyor. Çoklu spiral şerit veya çubuk formunda olan karıştırıcılar, 40-60 d/dk hızda dönüyor. Böylelikle karıştırma işlemi 3 ile 5 dakikada sonlanıyor ve yem alttan dışarı veriliyor. Yatay helezonlu karıştırıcılar hem yaş hem de kuru yemde kullanılabiliyor. Doldurma ve boşaltma işlemleri kolay olan bu makinelerde, birkaç dakikada homojenlik elde edilebiliyor. Yatay formdaki makineler alçak tavanlı alanlarda dahi tercih edilebiliyor. 

Paletli Yem Karıştırıcılar

Silindir şeklinde depo ve paletler bulunduruyor. Paletler ile karışma silindiri arasında çok az boşluk yer alıyor. Bu sayede paletler dönerken yemleri kenardan alıp merkeze doğru çekiyor. Bu özellik iyi bir karışım vadediyor. Makinenin verimli çalışabilmesi için iç oda hacminin %40-50 dolaylarında doldurulması şart koşuluyor. 

Yem Hazırlama Makinesi ile Hazırlanan Yem Nasıl Olmalı?

Silindirli Yem Hazırlama Makineleri

Karıştırma odası silindir formunda olan yem hazırlama makinelerine silindirli karıştırıcılar deniyor. Silindir içine konan yemler, dönen silindir içinde yerçekimi ve merkezkaç kuvveti sayesinde hareket ediyor. Spinal kanallar yem karışımını etkili bir şekilde karıştırmaya yarıyor. 

Yem Hazırlama Makinelerinin Temizliği ve Bakımı

İş sonunda makinelerin önce güç kaynağı ile bağlantısı kesiliyor. Sonrasında modele göre bakım ve kullanım kılavuzunda yer alan talimatlara uygun olarak bakım gerçekleştiriliyor. Yem hazırlama makinesi içinde sığır, koyun veya tavuk yemi çeşitleri varsa kalan ürün temizleniyor. Sonra helezonlar kontrol edilerek, özelliğini yitirenler yenisi ile değiştiriliyor. Özellikle milden güç alan çeşitlerde mil yatakları kontrol ediliyor ve fonksiyonunu kaybeden yataklar değiştiriliyor. Yağlama gerektiren alanlar yağlanırken bağlantı elemanları sıkılarak tarımda iş sağlığı ve güvenliği konusunda gerekli adımlar tamamlanmış oluyor. 

Bunun yanında yem hazırlama makineleri kullanılırken, koruyucuların giyildiğinden emin olmalısınız. Ortamın yeterince havadar, temiz ve çalışma uygun olduğunu kontrol etmelisiniz. Zeminin düz ve temiz olması güvenlik bakımından büyük önem taşıyor. Bunun yanında bol elbiseler giymemeye, iş tulumlarınızın üzerinizde olmasına, emniyetli ayakkabılar tercih etmeye özen göstermelisiniz. 

Yem bezelyesi yetiştiriciliği hakkındaki yazımızı okumak için tıklayınız.
 

share

Benzer Haberler

Domateslerde Kalsiyum Eksikliği
15.12.2022
Domateslerde Kalsiyum Eksikliği

Domateste kalsiyum eksikliği çiçek burnu çürüklüğü hastalığına sebep oluyor. Peki domateste kalsiyum eksikliği için neler yapılır? Hemen öğrenin!

Devamını oku
Besi Bitirme Yemi Nedir? Ne İşe Yarar?
30.09.2021
Besi Bitirme Yemi Nedir? Ne İşe Yarar?

Besi bitirme yeni nedir ve ne işe yarar sorularınızın yanıtlarını Tarfin Blog'da bulabilirsiniz. Besi bitirme yemi hakkında bilgi için tıklayın.

Devamını oku
Balkabağı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
30.08.2021
Balkabağı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Balkabağı yetiştiriciliği ülkemizde de sıklıkla yapılıyor. Balkabağı yetiştiriciliğinin püf noktaları, bal kabaklarının morfolojik özellikleri hakkında bilgiler için tıklayınız.

Devamını oku