taboola

Trabzon Hurması Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Trabzon Hurması Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? 24.12.2022

Ülkemizde cennet elması veya Trabzon hurması adıyla bilinen meyve, literatüre Diospyros Kaki L. adıyla geçiyor. Ebenaceae familyasına ait olan çok yıllık bitkinin anavatanı ise Çin. Yıllar içinde Çin’den Japonya’ya yayılan meyve dünyada çoğunlukla Kaki adıyla tanınıyor. Trabzon hurmasının Türkiye’de yetiştirilebildiği alanlar kısıtlı. Ancak iç ve dış pazarda yoğun rağbet gördüğü için her geçen gün Trabzon hurması yetiştiriciliğine talep arıyor. Siz de cennet elması yetiştirmek için Tarfin Blog’taki önerilerimizden yararlanabilirsiniz. Ayrıca çiftçilik sırasında ihtiyaç duyduğunuz tarımsal girdilerin fiyatlarını Tarfin Mobil üzerinden anında karşılaştırabilir ve siparişlerinizi Tarfin yetkili satış noktalarından verebilirsiniz. Bu sayede, peşin veya hasat vadeli ödeme imkanı da sizleri bekliyor. Yazımızda bulacağınız diğer başlıklar şöyle sıralanıyor: 

  • Trabzon Hurması Yetiştiriciliği için İklim ve Toprak Nasıl Olmalı? 
  • Trabzon Hurması Yetiştiriciliği için Bahçe Tesisi Nasıl Yapılır?
  • Trabzon Hurması Yetiştiriciliğinde Budama Nasıl Yapılır?
  • Trabzon Hurması Yetiştiriciliğinde Gübreleme Nasıl Yapılır?
  • Trabzon Hurması Nasıl Hasat Edilir?
  • Trabzon Hurması Hastalık ve Zararlıları Nelerdir?

Peki Trabzon hurması yetiştiriciliği nasıl yapılır? Trabzon hurması, kendi çekirdekleri kullanılarak yetiştirilebiliyor. Ancak çeliklerinin köklenmesi çok zor olduğu için genellikle göz veya kalem aşırısı kullanılarak çoğaltılıyor. Trabzon hurmalarının çoğaltılması için yabani çeşitler, D. Lotus ve D. Virginiani gibi anaçlar kullanabilirsiniz. Anaç seçiminde dayanıklılığa önem vermeyi ihmal etmemelisiniz. 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

Trabzon Hurması Yetiştiriciliği için İklim ve Toprak Nasıl Olmalı? 

Subtropik iklim bitkisi olan ancak sıcak ve ılıman iklime de uyum gösteren Trabzon hurması, kışın yapraklarını döküyor. -12 ile -18 dereceye kadar dayandığına dair örnekler bulunuyor. Ancak ilkbahar geç donları meyveye zarar verebiliyor. Ürünün soğuklama ihtiyacı ise 200 ile 400 saat arasında hesaplanıyor. 

Yüksek nispi nem seven bitkinin verimi nemli yerlerde artıyor. Ancak yoğun nem nedeniyle fungal hastalık riskleri de artıyor. Sıcak iklimin hakim olduğu alanlarda ise güneş yanıklığı sorunu baş gösterebiliyor. 

Trabzon Hurması Yetiştiriciliği için İklim ve Toprak Nasıl Olmalı? 

Ankara Üniversitesi kaynaklarına göre, Trabzon hurması yetiştiriciliği için Akdeniz kıyı şeridinde mart ayının ilk yarısında tomurcuklar patlıyor. Çiçeklenme ise nisan ayı sonuna denk geliyor. Çiçeklenme Karadeniz’de mayıs ortasını buluyor. Tam çiçeklenmeden derime kadar geçen süre ortalama 140 ile 160 gün arasında oluyor. Buruk olmayan çeşitler daha çok sıcaklık toplamı gerektirirken buruk alternatifler daha önce hasat olgunluğuna erişiyor. 

Orta ağır formda, organik madde bakımından zengin, drenajı iyi, derin topraklar Trabzon hurması için daha uygun görülüyor. İdeal pH derecesi ise 6.5 ile 7 arasında görülüyor. Meyve, kireç oranı %20’nin altında olan topraklarda rahatlıkla yetişiyor. 

Trabzon Hurması Yetiştiriciliği için Bahçe Tesisi Nasıl Yapılır?

Trabzon hurmalarının çeşitlerine göre verime yatma süresi değişiyor. Örneğin Fuyu türü 2, Hachiya türü ise 4 senede verime yatıyor. Trabzon hurması bahçesini tesis ederken orta, geç ve erkenci çeşitlerin kullanılması ise hasat ve pazar dönemini uzun tuttuğu için çiftçilerimize avantaj sağlıyor. 

Trabzon Hurması Yetiştiriciliği için Bahçe Tesisi Nasıl Yapılır?

Cennet elması için bahçe tesis ederken 1/8-10 oranında tozlayıcı kullanılıyor. Tozlayıcı için Brunikel, Gailey, Mandarino, Mercatelli ve Zenjimaru gibi çeşitler seçebilirsiniz. Bunun yanına Trabzon hurması için bahçe tesis ederken dikim mesafesini 5x5 m veya 6x6 m olarak ayarlamalısınız. Eğer sık dikim yapacaksanız 2.5x2.5 m sıra arası ve sıra üzeri mesafeyi koruyabilirsiniz. Ancak sık dikim halinde 5 yıl sonra seyreltme yapmayı ihmal etmemelisiniz. 5x5 mesafede dikim yaparsanız, seyreltme gereksinimi ortalama 10 yıl sonra oluyor. 

Trabzon Hurması Yetiştiriciliğinde Budama Nasıl Yapılır?

Trabzon hurması yetiştirirken, dikimden sonraki 3 yılda şekil budaması yapılıyor. Şekil budamasında doruk, goble, palmet, telli terbiye sistemleri uygulayabilirsiniz. Ancak ülkemizde çoğunlukla doruk dallı şekillendirme tercih ediliyor. Ağaç büyüklüğünü kontrol altına almak da erken dökümleri önlemek ve meyve kalitesini artırmak için önem taşıyor. Bunun için bilezik alma ve boğma tekniklerinden yararlanabilirsiniz. 

Bazı çeşitlerde periyodisite görülebiliyor. Bu durumda çiçeklerde seyreltme yoluna gidebilirsiniz. Bunun için her meyve dalında bir meyve bırakılarak etrafındaki yapraklar koparılıyor. 

Trabzon Hurması Yetiştiriciliğinde Gübreleme Nasıl Yapılır?

Milli Eğitim Bakanlığı kaynaklarına göre, Trabzon hurmasına verilecek gübre miktarının yaprak ve toprak analizi sonucunda belirlenmesi gerekiyor. Ancak ortalama gübreleme ihtiyaçlarından bahsetmek mümkün. Trabzon hurması yetiştirilen alanlara 3 yılda bir, dekara 3-4 ton olacak şekilde iyi yanmış çiftlik gübresi uygulanıyor. 

Trabzon Hurması Yetiştiriciliğinde Budama Nasıl Yapılır?
  • Azot ihtiyacı fazla olan meyve için üçte biri erken ilkbaharda, kalan kısmı ilkbahar ve haziran dönemlerinde azotlu gübre veriliyor. Ancak gereksiz ve bilinçsiz gübreleme meyve dökümüne neden olabildiği için doğru miktarın tatbik edilmesi büyük önem taşıyor. Azot içeren gübre, taç iz düşümüne açılan çukurlara veriliyor ve üzerine sulama yapılıyor. 
  • Fosforlu gübreler için en uygun dönem ise kasım-aralık ayları oluyor. Böylelikle çiçeklenme, meyve tutumu ve kök gelişimi destekleniyor. 
  • Potasyumlu gübreler meyve kalitesini artırmak için kullanılıyor. Potasyum eksikliği olması halinde yaprak uçları ve kenarları sararıp kuruyor ve meyve dökümü baş gösteriyor. Potaslı gübreler de kasım aralık aylarında uygulanıyor. 

Trabzon hurması yetiştiricileri zaman zaman manganez, mangan, demir gibi minerallerin eksikliğinden dolayı sorun yaşayabiliyor. Bu durumda belirtilerin takibi ve elementlerin yerine konulması için besin desteği önem taşıyor. Ancak tam olarak neyin ne kadar eksik olduğunun belirlenmesi için yine analiz yapılması gerekiyor. Yaprak analizi için örnekler ağustos ayında alınıyor. Örneklemlerin ilkbaharda oluşan yaşlı ve meyvesiz sürgünlerin ortasındaki beş aylık yapraklardan seçilmesi gerekiyor. Sonuçlar referans değerlere göre incelenerek gerekli hallerde besin takviyeleri uygulanıyor. 

Trabzon Hurması Nasıl Hasat Edilir?

Trabzon hurması yetiştiricileri hasat olgunluğu geldiğini meyve renginden anlayabiliyor. Kabuk rengi yeşilimsi sarıdan turuncuya dönüyor. Meyve eti yumuşuyor. Ağırlık kaybı artarken kuru madde miktarında da artış gerçekleşiyor. 

Trabzon hurması hasadı eylül ayı sonu ile kasım ayı ortası arasında yapılıyor. Henüz renk değişmiş ancak sertken meyve toplanıyor. Ancak eğer meyvenin tadı buruksa yumuşaması da bekleniyor. Meyveler en az iki defada toplanıyor. Eğer erken hasat ederseniz meyvelerin hızla buruştuğuna şahit olabilirsiniz. 

Trabzon Hurması Nasıl Hasat Edilir?

Trabzon hurması hasadı sırasında meyvenin sapını çanak yaprakların üzerinden makasla kesmeniz yeterli. Çanak yapraksız meyveler yumuşama sırasında çürüyebiliyor. Eğer meyve sapı kısaysa, elle dikkatlice koparmayı denemelisiniz. Ancak zedelememeye özen göstermeniz gerekiyor.

Trabzon Hurması Hastalık ve Zararlıları Nelerdir?

Trabzon hurması üzerinde etkili olan hastalıkların başında kök kanseri, gri küf, antraknoz ve açı çürüklüğü geliyor. Ayarıca yaprak leke hastalığı ve yanıklık da sık görülüyor. Zararlılar arasında Akdeniz meyve sineği, turunçgil unlu biti, Trabzon hurması meyve güvesi, bazo koşniller, tripsler sayılıyor.

Trabzon hurması neden meyve döker?

Eğer Trabzon hurmalarında dökülme oluyorsa ağaç aşırı meyve tutumu gerçekleştirmiş olabilir. Tozlanma veya döllenmenin olmaması, aşırı sulama veya kuraklık, bilinçsiz gübreleme, potasyum veya mangan eksikliği veya zararlılar sorun yaratıyor olabilir.

Trabzon hurması nerede yetiştirilir?

Trabzon hurması bir subtropik iklim meyvesi. Ülkemizde Akdeniz, Karadeniz, Ege ve Marmara Bölgesi’nde yetiştiriciliği yapılabiliyor.

share

Benzer Haberler

Salatalık Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
30.07.2021
Salatalık Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Salatalık yetiştiriciliği nasıl yapılır öğrenmek ister misiniz? Salatalık çeşitleri nelerdir, yetiştirme koşulları nasıl olmalı gibi soruların yanıtları için tıklayın.

Devamını oku
Patlıcan Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
31.07.2021
Patlıcan Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Patlıcan yetiştiriciliği nasıl yapılır, nelere dikkat edilir biliyor musunuz? Patlıcan yetiştiriciliği için uygun iklim ve toprak özelliklerini hemen öğrenin.

Devamını oku
Arıcılık Ekipmanları Nelerdir?
09.04.2024
Arıcılık Ekipmanları Nelerdir?

Arıcılık ekipmanları sayesinde arı yetiştiriciliği ve bal üretimi güvenle yapılabiliyor. Arıcılık ekipmanları nelerdir, liste halinde yazımızda.

Devamını oku