taboola

Australorp Tavuk Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Australorp Tavuk Nedir? Özellikleri Nelerdir? 29.04.2022

Yumurta tavuğu besiciliği yapanların en çok tercih ettiği ırklardan biri olan australorp tavuklar, hijyen koşullarına uygun muhafaza edildiğinde yüksek verim sunuyor. Siz de australorp tavuk cinsi hakkında detaylı bilgiye Tarfin Blog aracılığıyla ulaşabilirsiniz. Çiftçilerimizin tarımsal ve hayvansal girdi alışverişlerinde yardımcısı olan Tarfin, Tarfin Mobil uygulamasıyla ürün fiyatlarını anında karşılaştırmaya imkan tanıyor. Ayrıca, yetkili satış noktaları aracılığıyla verilen siparişlerde peşin veya hasat vadeli ödeme seçenekleri de var. Siz de Tarfin ile tarım girdilerini zamanında, ertelemeden alabilir, vakit kaybetmeden toprağınızın bereketini artırabilirsiniz. 

Peki australorp tavuk nedir? Simsiyah rengiyle ayırt edebileceğiniz australorp tavuklar, neredeyse her gün yumurtlamasıyla tanınıyor. Dünyanın yumurta verimi en yüksek tavukları arasında gösterilen cins, kümes ve beslenme konusundaysa oldukça hassas. Şimdi, verim yönüyle besicilerin gözdesi olan ancak bakım ihtiyacı nedeniyle çiftçilerimiz için soru işareti oluşturan australorp tavuk ırkını yakından tanıyabiliriz. 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

Bu tavukların geçmişi Avustralya’ya dek uzanıyor. 1920’li yıllarda popülarite kazanan australorp tavuk cinsi, yumurta üretiminde kırdığı rekorlar sayesinde kısa sürede dünyanın dört bir yanına yayılıyor. Öyle ki bugün tüm kıtalarda, farklı ülke ve coğrafyalarda australorp tavuk yetiştiriciliği yapan binlerce çiftçi ile karşılaşabilirsiniz. 

Australorp Tavuk Özellikleri Nelerdir?

Australorp tavukların karakteristik özelliklerini bilmek hem karar vermeyi kolaylaştırıyor hem de satın alma aşamasında çiftçilerimize yol gösteriyor. 

  • Australorp tavuk cinsinin, standart ve bantam (cüce) olmak üzere iki boyutu bulunuyor. 
  • Siyah olarak bilinse de dünyada farklı renklerde australorp tavuklar mevcut. Siyah, mavi ve beyaz, golden ve splash renk varyasyonları karşımıza çıkıyor. 
  • Safkan australorp tavuk cinsinin gagası tamamen siyah oluyor. Ayrıca, civcivlerin gagalarının sarıdan siyaha geçiş yapmaması gerekiyor. 
  • Tavukları bir hayli iri ve göğüs kısmı oldukça gösterişli oluyor. 
  • Bu tavuk cinsinin bacaklarının kısa olması dikkat çekiyor. 
  • Tüyleri yumuşak olurken, güneş altında dikkat çekici düzeyde parlıyor. Hatta yer yer tüyler güneş ışığında yeşile çalabiliyor. 
  • Australorp tavukların ayak tabanlarında siyahın daha açık tonları göze çarpıyor. 
  • Bacakları, parmak uçlarına kadar siyah oluyor. Eğer tavuk safkan değilse, parmak uçlarında sarılık gözleniyor. 
Australorp Tavuk Özellikleri Nelerdir?
  • Civcivlerinin yüzünde ve boynunda fazla sayıda beyaz tüy olmaması gerekiyor. 
  • Australorp tavukların kulakları, yanakları ve ibiği kırmızı renk oluyor. Bunun yanında ibikleri dik duruyor, yediden fazla çentik bulundurmuyor. 
  • Dik duruşu ve kuyruğunu yüksek taşıması hayvanın ayırt edici özellikleri arasında. 
  • Bacaklarında tüy bulunmuyor. 
  • Gözleri parlak ve jet siyahı oluyor. 
  • Australorp horozlar 4 ile 4.5 kilo, australorp tavuklar ise 3.5-4 kilo arasında tartılıyor. Bantam yani cüce olan horozlar ise 1-1.2 kilogram, tavuklar 0.7-1 kilogram geliyor. 

Australorp Tavukların Davranışları Nasıldır?

Australorp tavuk cinsi ilk başlarda utangaç tavırlar sergiliyor. Ancak uysal yapıya sahip olan bu hayvanlar, zaman içinde insanlara alışıyor ve peşlerinden ayrılmıyor. İnsanların, onlar alışana kadar fazla üstlerine gitmemesi ve tavuk yemi gibi sürprizlerle tavuklarla ilgilendiklerini belli etmeleri yetiyor. Son derece sevecen olan cins, tavuk kümesi içinde de uysal davranıyor, kavga çıkarmıyor. Ek olarak, bu tavuklar civcivlerine çok iyi bakıyor. Anaç yapıdaki australorp tavukların civcivlerine sahip çıkması sayesinde civciv ölümleri de bu cinste çok daha az görülüyor. 

Australorp Tavukların Yumurta Verimi Nasıldır?

Australorp tavuklar, 5 yıl boyunca, maksimum yumurta verimi gösterebiliyor. Ortalama 7 yıllık süre içinde yumurta veriminde düşüş yaşanmıyor. Bu özellik, tavuğu diğer tavuk cinslerinden ayırarak üretici için çok daha cazip hale getiriyor. 

Bir australorp tavuğun, bir yılda 364 yumurta verdiği rekor olarak kayıtlara geçiyor. Çiftçilerimizin bu verime ulaşması için tüm bakım şartlarını ideal düzeyde karşılaması önem arz ediyor. Ancak ortalama bir bakımla, yılda 240-260 yumurta almak mümkün. Dünyada bazı çiftçilerin, bir tavuktan ortalama 320 yumurta elde ettiği biliniyor. Ayrıca, bu cinsin önemli özellikleri arasında 21 saatin altında yumurta yapması not düşülüyor. Bunun yanında yumurtlama süresi genellikle 6 ay civarında hesaplanıyor. Ortalama 5 ayda, kış mevsiminde ise 7 ay civarında yumurta alınabiliyor. 

Australorp Tavukların Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir? 

Australorp tavuklarında bu yumurta verimini artırmak için: 

  • Tavuk kümeslerinin rüzgar ve yağmur almaması önem taşıyor. 
  • Tavukların altışar veya yedişerli gruplar halinde beslenmesi öneriliyor. 
  • Tüy dönemlerinde vitamin takviyelerinin ağızdan verilmesi veya suya karıştırılması yumurta verimi üzerinde olumlu etki yapıyor. 

Australorp tavukların yumurtalarının açık kahverengi renk ve ortalama 65 gram ağırlığında olduğunu not düşmeliyiz.

Australorp Tavukların Bakımı Nasıl Olmalıdır? 

Australorp cinsi tavuklar, özel gözaltı koşulları gerektirmiyor. Ancak kümesin ideal ısıda tutulması, sık sık temizlenmesi, yem ve suyun taze olması oldukça önemli. Son derece sağlam ve dayanıklı bir cins olan australorp tavuklar, kötü bakıldığında yumurta verimi düşüyor. Hastalıklara dayanıklı bir cins olsa da yumurta verimi azaldığından, çiftçilerimizin bakım konusunda özen göstermesi gerekiyor. Bunun yanında, hayvanların parazitlerden korunması, aşılarının eksiksiz yapılması, bakım gereksinimleri arasında yer alıyor. 

Australorp Tavukların Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir? 

Australorp tavukların yumurtalarının pazar sorunu bulunmuyor. Kahverengi yumurtalar, piyasada alıcı bulabiliyor. Ayrıca verimin yüksek olması, civciv ölüm oranının düşüklüğü, uzun vadede çiftçilerin çok daha fazla kar elde etmesine kapı aralıyor. 

Australorp tavukların dezavantajları arasında ise tüy dönemlerinde ve kışın yumurta veriminde azalma olması sayılıyor. Bu durumda vitamin takviyesi vermek ve tavukların bünyelerini güçlendirmek, verim için şart oluyor. Ayrıca, cins kısmen dayanıklı görülse de söz konusu bulaşıcı hastalıklar olduğunda, ligorin tavuk cinsine nazaran bu cinsin daha hassas olduğunu aklınızda tutmalısınız. 

Australorp Horoz Özellikleri Nelerdir?

Australorp horozlar da tavuklar gibi uysal oluyor. Yumuşak ve parlak tüylü, ağır bir ırk olan australorp, dik ve görkemli duruşuyla hemen ayırt ediliyor. Ayrıca australorp horozlar ortalama 4 ile 4.5 kilogram ağırlığında geliyor. Tüyleri güneş altında zaman zaman yeşile çalabiliyor.

Orjinal Australorp Tavuk Nasıl Anlaşılır?

Safkan yani orijinal australorp tavuklar yanaklarına, ibiklerine ve ayaklarına bakılarak anlaşılıyor. Yanakların kırmızı, ayakların tamamen siyah ve ibiklerin dik olması şart. Bunun yanında, ibikte yediden fazla çentik bulunmaması gerekiyor. Safkan australorp tavuklar, sağlam bir gövdeye ve kuyruğu yüksek bir duruşa sahip oluyor.

Australorp Tavuk Yumurtası Ne Renk?

Australorp tavuk yumurtası, açık kahverengi renk oluyor. Hatta bazı yumurtalar krem dengi denecek kadar açık renk çıkabiliyor.

Australorp Tavuk Kaç Ayda Yumurtlar?

Tavukların ortalama 6 ayda yumurtladığı biliniyor. Ancak mevsim ve kümes şartları, australorp tavukların yumurtlama süresini değiştiriyor. İyi mevsim şartlarında ortalama 5 ayda yumurtlayan tavuklar, kış mevsiminde 7 ayda yumurta vermeye başlıyor. Ayrıca, suni koşullarda yumurtlama süresi 20 hafta civarında hesaplanırken, doğal koşullarda bu süre 26 haftaya kadar uzayabiliyor. Dolayısıyla, tavukların kılavuz yumurta yapma süresi mevsime, kümes koşullarına göre değişiklik gösteriyor.

Australorp Tavuk Gurk Olur mu?

Australorp tavuklar gurk oluyor. Eğer yumurtalar folluklardan alınmazsa çok daha kolay gurk oluyor. Bu nedenle yumurtaları sık sık toplamayı ihmal etmemelisiniz.

share

Benzer Haberler

Çiftçilerimizin Bilmesi Gereken 10 Güvenlik İpucu
28.05.2021
Çiftçilerimizin Bilmesi Gereken 10 Güvenlik İpucu

Çiftçilerimizin topraklarını, tarlalarını, çiftliklerini ve kendilerini korumak için uygulamaları gereken güvenlik ipuçları var. İşte çiftçiler için güvenlik tüyoları:

Devamını oku
Pamuk Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
25.02.2021
Pamuk Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Pamuk yetiştiriciliği nasıl yapılır, pamuk nasıl yetiştirilir merak ediyorsanız Tarfin Blog'tan detaylarını öğrenebilirsiniz.

Devamını oku
Münavebe Nedir?
14.11.2023
Münavebe Nedir?

Nöbetleşe ekim anlamına gelen münavebe ülkemizde uygulanıyor. Münavebe nedir, nasıl uygulanır öğrenmek için hemen tıklayın.

Devamını oku