taboola

Semizotu Nasıl Yetiştirilir?

Semizotu Nasıl Yetiştirilir? 25.03.2024

Semizotu yetiştiriciliği bugün dünyanın dört bir yanında yapılıyor. Oysa semizotunun anavatanı Asya topraklarını gösteriyor. Hindistan, Nepal, İran, Rusya ve Anadolu, semizotunun doğal olarak görüldüğü topraklar arasında yer alıyor. Ülkemizde de hala yabani semizotu formları kolaylıkla bulunuyor. İnsan ve hayvan beslenmesinde yeri olan semizotu hakkında detaylı bilgiyi yazımızda bulabilirsiniz. Semizotu nasıl yetiştirilir başlıklı yazımızda bulacağınız diğer başlıklar şöyle sıralanıyor: 

  • Semizotu Yetiştiriciliği için Toprak Hazırlığı
  • Semizotu Ekimi Nasıl Yapılır? 
  • Semizotu Yetiştiriciliğinde Tohum Üretimi
  • Semizotu Gübreleme Nasıl Yapılır?
    • Semizotu Gübresi Nedir?
  • Semizotu Yetiştiriciliğinde Sulama
  • Semizotu Hasadı Nasıl Yapılır?

Tarfin, semizotu yetiştiriciliği sırasında ihtiyacınız olan girdi alışverişleri için de yanınızda. Tarfin Mobil aracılığıyla siz de en yakın Tarfin yetkili satış noktasını öğrenebilir, girdi fiyatlarını karşılaştırabilirsiniz. Üstelik en avantajlı seçimlerle alışverişlerinizi tamamlarken peşin veya hasat vadeli ödeme seçenekleri de mevcut. Dahası Tarfin’de kefil veya ipotek zorunluluğu yok! Siz de çiftçilerimizin yüzünü güldüren yeni nesil yol arkadaşınız ile tanışmak için en yakın yetkili satış noktasına başvurun.

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

Semizotu Yetiştiriciliği için Toprak Hazırlığı

Semizotu yetiştirme alanı, temel gübreleme işlemlerinin ardından yaklaşık 15-20 cm derinliğinde işleniyor. Tırmıklanan tarla, 1.20x3-5 metre boyutlarında tahta veya tavalarla ekime hazır hale getiriliyor. Semizotu tohumu ekimi, yetiştiricilik yapılacak bölgelere ve hasat dönemine bağlı olarak farklı zamanlarda gerçekleştiriliyor. Örneğin, erken ilkbaharda hasat yapmak istiyorsanız, Ege Bölgesi şartlarında semizotu tohumlarını ocak-şubat aylarında ekmelisiniz. Eğer aralık-ocak aylarında hasat yapacaksanız, tohum ekimini yaz sonunda (ağustos-eylül aylarında) gerçekleştirmelisiniz. 

Semizotu Ekimi Nasıl Yapılır? 

Semizotu tohumları metrekareye 0.2-0.3 gram olarak ekiliyor. Toprağın 1-2 cm derinliğine gömülen tohumlar, serpme yöntemi aracılığıyla toprakla buluşuyor. Eğer sıra usulü semizotu ekimi yapacaksanız sıra arası mesafeyi 20 cm olarak belirleyerek sıraya ekim yapabilirsiniz. Hassas ekim için kum veya kül ile karıştıracağız tohumları ekimde kullanabilirsiniz. 

Semizotu Yetiştiriciliği için Toprak Hazırlığı

Semizotu ekimi için ekilen tohumların üzerindeki toprak hassas bir şekilde karıştırılıyor. Ekilen alanın üzerine ince ve elenmiş harçtan 0.5 ve 1 cm kapak atılarak hafifçe bastırılıyor. İnce delikli süzgü ile bol su verilerek ekim tamamlanıyor. 

Semizotu ekimini takip eden 15. günde tohumların çimlenerek toprağın üzerine çıktığını görebilirsiniz. Semizotu yetiştiriciliği yaparken çimlenme sürecinde toprağın kaymak tutmamasına dikkat etmelisiniz. Bunun yanında yabancı ot oluşumu için de mücadele vermek önem taşıyor. 

Semizotu Yetiştiriciliğinde Tohum Üretimi

Semizotu yetiştirme sürecinde gelecek yıl için tohum üretmek istediğinizde bitkileri hasat etmeden bırakmanız yeterli oluyor. Bu sayede bitkinin gövde ve dalları gelişiyor. Tohumluk hazırlamak istediğinizde birim alandaki bitki sayısının pazar üretimine göre daha az olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Hatta çiftçilerimizin çoğu bir parseli tohumluk olarak ayırmadan pazar için yapılan üretimin ardından seyreltme gerçekleştiriyor ve tohumluk hazır hale geliyor. Seyrek şekilde gelişen tohumluklar bol bol dal oluşturarak mayıs-haziran aylarında bolca çiçek açıyor. Tozlanma ve döllenme süreçlerinin ardından kapsül meyveler meydana geliyor ve kapsüllerin içinde çok sayıda tohum bulunuyor. 

Takvimler temmuz-ağustos aylarının başını gösterdiğinde ise kapsüller kahverengileşiyor, bu süreç olgunlaşma anlamına geliyor. Kapsüllerin kahverengileştiğini gördüğünüzde hasat etmelisiniz. Hasat gecikirse kapsüllerin tepesi açılıyor ve tohumlar dökülerek ziyan oluyor. Hasat edilen tohumları gölge bir yerde örtü üzerinde kurutularak kapsüllerin açılmasını ve tohumların dökülmesini sağlayabilirsiniz. Açılmayan kapsülleri hafifçe vurarak açabilir ve bütün tohumları silkeleyerek çıkarabilirsiniz. Bitki artıklarından ayrılan tohumları temizledikten sonra paketlemek gerekiyor. Semizotu tohumları, karanlıkta muhafaza edildiğinde çimlenme kabiliyetini uzun süre korumayı başarıyor. 

Semizotu Gübreleme Nasıl Yapılır?

Semizotu yetiştiriciliği süresinde sulama, şerbet verme, hastalık mücadelesi ve zararlılara karşı savaş yapılıyor. Bakım gereken bitkilerden olan semizotunda gübreleme ise yanmış ahır gübresi ile başlıyor. Semizotları yanmış çiftlik gübresini seviyor ve dekar başına ortalama 2-4 ton kadar gübre kullanılabiliyor. Ayrıca dekar başına 10-15 kilogram arasında azot, 4-10 kilogram arasında P2O5, 10-12 kilogram civarında K2O öneriliyor. Biçim sonrası dekara gerekli gübrelerden 2-3 kilogram tatbik ediliyor. Semizotu gübresi seçerken bilinçli ve yerli kullanım büyük önem taşıyor. Bilinçli gübreleme için mutlaka ekim öncesinde toprak analizi yaptırmalısınız. (Kaynak)

Semizotu Gübresi Nedir?

Semizotu yetiştiricileri, ekinlerini magnezyum eksikliği yaşayan diğer bitkilere besin olarak doğal gübre yapımında da kullanıyor. Özellikle domates ve patlıcan yetiştiriciliği için henüz magnezyum eksikliği belirtileri görmeden yapılan besin takviyesi için tohuma kaçmayan semizotları kullanılıyor. Budayarak alacağınız semizotlarını kökünden sökmemeye dikkat etmelisiniz. Su eklenerek bir hafta gibi kısa bir sürede hazır olan karışım, süzülmeden tarlaya dökülerek uygulanıyor. Gölge bir yerde, kapalı bir kapta yapılan semizotu gübresi organik tarım sırasında sıklıkla kullanılıyor. Tarımda biyogübre trendi ve doğal besin takviyesi arayışı ile popülerleşen bitki içeriğindeki omega 3 ve magnezyum ile çiftçilerin gözdesi olmaya devam ediyor.

Semizotu Yetiştiriciliğinde Sulama

Semizotu, bol suyu tercih ediyor, özellikle toprakta nem yüksek olduğunda daha iyi verim gösteriyor. Fakat don olayları ve aşırı soğuklara karşı dayanıksız olduğundan soğuk dönemlerde sulama işleminin dikkatli yapılması gerekiyor. Genellikle damlama sulama yöntemiyle sulanan semizotlarının bir diğer bakım gereği ise ot temizliği oluyor. Özellikle yaprak emici böceklerden zarar gören semizotlarının sorunsuz yetiştirilmesi için sulama ve ot temizliğine özen gösterilmesi şart görülüyor. Siz de düzenli bakım, yeterli sulama ile canlı ve kaliteli mahsuller elde edebilirsiniz. 

Semizotu Hasadı Nasıl Yapılır?

Semizotları uygun yetiştirme koşulları sağlandığında tohum ekimini takip eden 60 ile 70 gün içinde hasada hazır hale geliyor. Genellikle kökleriyle birlikte sökülerek veya yeniden hasat alınacaksa biçilerek hasat gerçekleştiriliyor. Salata ve yemeklerde kullanılan bitkilerin ilk hasatlarından elde edilen ince saplar çoğunlukla salatalarda tüketilmek üzere pazara sunuluyor. Daha kalın saplı bitkiler ise çoğunlukla yemeklerde kullanılmak üzere demet haline getiriliyor. Kökleriyle beraber sökülen otlar, iyice yıkanıp kökleri topraktan temizlendikten sonra demet yapılıyor. Ülkemizde biçmeden ziyade kökten sökme şeklinde hasat daha yaygın yapılıyor. 

Semizotu demetleri çoğunlukla 500 gram veya 1 kg büyüklüğünde oluyor. Nemli bezle çuvallarla nakledilen demetler, solmaması için çaba gösterilerek taze taze pazara ulaştırılıyor. Pazar şartlarına bağlı olarak, semizotu ortalama 2-3 santigrat derece sıcaklıkta ve yüzde 70 ile 80 arası nemde 7-10 gün boyunca soğuk hava depolarında saklanabiliyor. Bu süreçte, doğru muhafaza şartlarının sağlanamaması halinde, renk değişimi ve mantar hastalıkları riski bulunuyor. Hem pazar değeri hem de mahsul kalitesi için tehdit oluşturan bu sorunları yaşamamak için semizotlarının depolama ve nakliye koşullarının özenle sağlanması gerekiyor. Mahsul, soğuk hava kamyonlarıyla 2-3 santigrat derece sıcaklıkta ve yüzde 70-80 nemde, 5-7 gün süreyle nakledilebiliyor. Doğru şartlar tazelikten ödün vermeden bitkilerin pazara ulaşmasına imkan tanıyor. 

Siz de semizotu yetiştirmek için hemen toprak hazırlığına başlayabilir, ihtiyaç duyduğunuz girdileri Tarfin ayrıcalıkları ile satın alabilirsiniz. Alışveriş için tek yapmanız gereken Tarfin Mobil indirmek! Türkiye’nin dört bir yanındaki bini aşkın Tarfin çiftçimiz arasında yer almak için daha fazla zaman kaybetmeyin. 

share

Benzer Haberler

Gülleci Bulamacı Nedir?
02.04.2024
Gülleci Bulamacı Nedir?

Kalsiyum polisülfit, ülkemizde gülleci bulamacı olarak anılıyor. Gülleci bulamacı nasıl yapılır, faydaları nelerdir keşfedin!

Devamını oku
Kimyon Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
29.11.2022
Kimyon Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Yoğun aroması ile vazgeçilmez baharatlardan biri olan kimyon ülkemizin öncü ürünlerinden biri. Peki kimyon yetiştiriciliği nasıl yapılır? Tıklayın!

Devamını oku
Durian Meyvesi Nedir? Durian Meyvesi Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
20.07.2023
Durian Meyvesi Nedir? Durian Meyvesi Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Durian meyvesi nedir, durian meyvesi yetiştiriciliği nasıl yapılır sizler için araştırdık. Durian meyvesi hakkında merak edilenleri hemen öğrenin!

Devamını oku