taboola

TARFİN’DEN 40 MİLYON TL DEĞERİNDE İLK SUKUK İHRACI

TARFİN’DEN 40 MİLYON TL DEĞERİNDE İLK SUKUK İHRACI 08.07.2022

Türkiye’nin lider dijital tarım platformu Tarfin, sektörde ilkleri hayata geçirmeye ve değer üretmeye devam ediyor. Bugüne kadar tamamladığı 742 milyon TL’lik menkul kıymet ihracı ile sermaye piyasalarında deneyimli olan Tarfin, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası ve Ziraat Yatırım Menkul Değerler ile yapmış olduğu iş birliği sonucunda, yoğun ilgi gören 61 gün vadeli ve 40 milyon TL nominal tutarlı ilk kira sertifikası (sukuk) ihracını tamamladı. Tarfin, gerçekleştirdiği bu sukuk ihracı ile ürün tedarikinden bu ürünlerin çiftçilere satışına kadarki tüm nakit akışının İslami finans ilkelerine uygunluğunu sağlamış oldu. Geçtiğimiz şubat ayında Tarfin’in çiftçilerine sağladığı tarım girdileri tedarik hizmetinin icazet belgesi İSFA İslami Finans Danışmanlık ile yapılan çalışma sonucunda düzenlenmişti.

Tarımda sürdürülebilirlik için önemli bir adım

Tarfin CEO’su Mehmet Memecan, ilk tarımsal sukuk ihraçlarını gerçekleştirerek sektörde finansman imkanlarının çeşitlendirilmesi noktasında önemli bir adım attıklarını belirtti. Tarımda tedarik zincirine katkı sağlayacak farklı finansman alternatiflerinin önemine dikkat çeken Memecan, Tarfin’in gerçekleştirdiği sukuk ihracı hakkında şunları söyledi: “Dünyada finansal ürünlere erişimi olmayan 3 milyar kişi içinde İslami kurallara uygun yaşamayı tercih edenlerin oranının oldukça yüksek olduğunu düşünüyoruz. Bu bağlamda tarım pazarında artan rekabet koşulları altında sektöre yeni finansman modellerinin kazandırılması ve sektörün maliyetlerinin azaltılması, tarımda sürdürebilirliğin sağlanmasında kritik bir öneme sahip. Tarfin olarak tarıma hız kesmeden destek sağlamaya devam edeceğiz.”

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

Tarfin’in yeni tarım sezonu için farklı sukuk hedefleri var

Devlet ve şirketlere finansman sağlama amacı ile ihraç edilen sukuk, yatırımcısına da İslami koşullara uygun faizsiz getiri imkanı sunuyor. Yatırımcılarının, elde edilen gelirlerden payları oranında hak sahibi olmalarını sağlayan, faizsiz finansman ilkelerine uygun menkul kıymetler olan sukuk (kira sertifikası), hem şirketlere hem de yatırımcıya en nihayetinde de sektöre büyük fayda sağlıyor. Şu ana dek, 45 bini aşkın çiftçiye tarım girdisi tedariki gerçekleştirdiklerini ve tarımda yaklaşık 7,5 milyar TL’lik üretime destek olduklarını ifade eden Memecan, icazet belgesinin ardından sukuk ihraçları ile daha fazla yatırımcıyı Türk tarım sektörüne çekebileceklerini ifade etti. Mehmet Memecan, Tarfin’in önümüzdeki tarım sezonunda da sukuk ihraçlarına devam edeceğini ekledi.

Sukuk İhracı Nedir?

Sukuk, faizsiz ve sabit getiri sağlayan finansal sertifikalar olarak tanımlanıyor. Devletler ve şirketler için finansman kaynağı olarak ihraç ediliyor. Bu sertifikalar, İslami finansman ilkelerine uygun olarak hazırlanıyor ve genellikle Asya ve Körfez ülkelerinde yaygın olarak kullanılıyor. Sukuk sertifikaları, yatırımcılara faizsiz sabit getiri sağlamayı hedefliyor ve yatırımcılar, satın aldıkları sukukla şirketin ya da devletin belirlediği oranlarda bir varlığa sahip oluyor. Bununla birlikte bu varlıktan yararlanma hakkı elde ediyor.

Devlet, reel sektör ya da bankalar gibi kamu ya da özel sermaye şirketleri ile adi ortaklıklar her türlü sukuk ihracı etme avantajına sahip olabiliyor. Sukuk ihracı için hazırlanan sukuk sözleşmeleri özellikle İslami kurallara uygun olarak değerlendiriliyor. Yapılan bu değerlendirme neticesinde eğer İslam hukukuna göre herhangi bir engel yoksa sukuk ihracına izin veriliyor. Varlığa dayalı menkul kıymetler olan sukuk ihracı, farklı amaçlar için meydana getirilen sukuk sertifikalarının yatırımcıya satılma işlemini ifade ediyor. Yapılan sukuk çeşitlerine göre ihraç süreçleri de farklılık gösterebiliyor.

Sukuk İhracı Nasıl Yapılır?

Varlık temelli finansal sertifika olarak bilinen bu araç, sukuk ihracı ile daha da işlevsel bir hale gelmeyi başarıyor. bu ihracatta asıl önemli olan, süreçlere tamamen hakim olduktan sonra doğru adımlar atmak oluyor. Varlık kiralama şirketleri, farklı kurum ve kuruluşlara sukuk ihracı yaparak finansman sağlıyor. Bu süreç içerisinde asıl önemli olan ilke ve belirlenen standartlara uygun olması oluyor. Değerlendirme süreci tamamlandıktan sonra herhangi bir engel olmaması durumunda sukuk sözleşmesi hazır bir hale geliyor. Bu sayede sertifikanın satıcıya satış işlemi tamamlanarak sukuk getirisi elde ediliyor. İlgili varlıkların getiri üretmesi durumunda sözleşmede yer alan tarihler gelir yatırımcılarına iletiliyor. böylece sukuk ihracı işlemi tamamlanmış oluyor.

share

Benzer Haberler

Badem Soyma Makinesi Nasıl Çalışır? Nasıl Kullanılır?
20.02.2022
Badem Soyma Makinesi Nasıl Çalışır? Nasıl Kullanılır?

Badem soyma makineleri, çiftçilerimizin badem soyma işlemlerini pratikleştiriyor. Badem soyma makinesi hakkında bilgi için tıklayın.

Devamını oku
Tarımda Biyogübre Trendi
05.09.2023
Tarımda Biyogübre Trendi

Biyoteknoloji ile geliştirilen biyogübre tarımda trend oluşturuyor. Biyogübre hakkında detaylı bilgiye yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Devamını oku
Dap Gübresi Nedir? Ne İşe Yarar?
31.01.2021
Dap Gübresi Nedir? Ne İşe Yarar?

Dap gübresi nedir, nasıl kullanılır sorularının yanıtları Tarfin'de. Dap gübresi içeriği gibi dap gübresi hakkında merak ettiklerinizi Tarfin yanıtlıyor.

Devamını oku