taboola

Otomatik Hayvan Besleme Makinesi

Otomatik Hayvan Besleme Makinesi 09.04.2024

Otomatik hayvan besleme makinesi modelleri arasında otomatik yemlikler ve zaman zaman suluklar kategorize ediliyor. Hayvancılığın önemli bir bölümünü oluşturan besleme işlemleri kolaylaştıran modern sistemler, tüm sürece tam kontrol katıyor. İş gücü ve zaman tasarrufu sağlayan otomatik hayvan besleme makineleri günümüzde hayvancılık yapan çiftçilerin hayatını kolaylaştıran araçlardan biri. Yetiştirilen hayvanın cinsi ve yemin özellikleri otomatik hayvan besleme makinesinin modellerini belirliyor. Yemleme için kullanılan makineler hakkında detaylı bilgiye yazımız üzerinden ulaşabilirsiniz. 

Tarfin, çiftçilerimize bilgi kaynağı oluşturmanın yanı sıra girdi alışverişlerinde de avantaj sağlıyor. Tarfin Mobil ile size en yakın Tarfin yetkili satış noktalarını görüntüleyebilir, girdi fiyatlarını karşılaştırarak peşin veya hasat vadeli ödeme seçeneklerinden yararlanabilirsiniz. Türkiye’nin dört bir yanındaki binlerce Tarfin yetkili satış noktasına ulaşarak ülkemizin mutlu çiftçilerinden olmak ve toprağınıza bereket katmak için Tarfin Mobil indirebilirsiniz. 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

Yazımızda bulacağınız alt başlıklar: 

  • Büyükbaş için Otomatik Hayvan Besleme Makinesi Modelleri
    • Helezonlu dağıtıcılar
    •  Zincirli paletli dağıtıcılar
    •  Alternatif hareketli paletli dağıtıcılar
    •  Bantlı dağıtıcılar
  • Kanatlı için Otomatik Hayvan Besleme Makinesi Modelleri
    • Raylı depolu (arabalı) dağıtıcılar 
    • Borulu tip yemlikler
    • Bantlı tip yemlikler
  • Hayvan Besleme Makinesi Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Büyükbaş için Otomatik Hayvan Besleme Makinesi Modelleri

Büyükbaş hayvan barınaklarına sabit olarak yerleştirilen otomatik besleme makineleri, yemlerin depolardan taşınarak yemliklere dağıtılmasını sağlıyor. Sistem farklı dağıtıcı modellerinde kullanılarak, farklı cinsler ve besleme şekilleri için çiftçilerimizin ihtiyaçlarına yanıt veriyor. 

Helezonlu hayvan besleme makineleri

Helezonlu dağıtıcılar olarak da anılan besleme makinesi modellerinde, yemliklerin üst kısmına yerleştirilen bir helezon ve elektrik kaynağı için motor yer alıyor. Helezon götürücünün kanatları ile yayılan dönme kuvveti aracılığıyla yemler kanal içinde taşınıyor. Taşınma esnasında kanalın altında bulunan deliklerden yemliklere yemler dökülüyor. Kıyım boyutu 10 cm’den küçük olan yemler için kullanılan otomatik besleme makineleri, gürültülü çalışmaları ile tanınıyor. Bu nedenle serbest duraklı açık ahırlar için daha uygun görülüyor. (Kıyma ebatı 10 santimetrenin altında olan yemler arasında silaj, kıyılmış yaş veya kutu otlar bulunuyor.)

Zincir paletli hayvan besleme makineleri

Bu modellerde yemliklerin üstünde, raylar ve hareket eden zincirli paletli götürücüler yer alıyor. Elbette sistem, elektrik motorundan güç alıyor. Yemlerin taşınmasında sonsuz zincir kullanılarak çekme elemanı görevi görüyor. Zincir sayısının 1 veya 2 adet olduğunu görebilirsiniz. Paletler ise 60 - 70 santimetre aralıklar ile bağlanarak götürme işlemini gerçekleştiriyor. Dikdörtgen kesitli taşıma kanallarına aktarılan yem, paletlerin küreme etkisi sayesinde taşınıyor. Taşınma ile eş zamanlı olarak hareket ettirilen yem götürücü, boşaltma noktasından yemliklere yem dağıtıyor. 

Alternatif hareketli hayvan besleme makineleri

Zincirli paletli modellere benzeyen hayvan besleme makinesi modellerinde, yemliklerin üstüne yerleştirilen taşıma kanalı bulunuyor. Kanal içinde ise ileri geri yönde ilerleyen zincir ve elektrik motoru yer alıyor. Taşıma kanalının köşesinde çalışan zincirler, üzerinde ortalama 60 ile 70 cm aralıkla bir nokta üzerinden mafsallı bir şekilde bağlanmış paletler bulunduruyor. Küreme kolları olarak görev yapan bu paletler, ileri harekette açılarak yemi sürüklüyor. Geri harekette ise palet, kürenen yemin arkasına doğru geliyor. Bu sayede yem taşınarak kanal üzerinde hareket ediyor. Taşıma kanalının hareketi ile beraber yem de yemliklere dağılmış oluyor. 

Bantlı hayvan besleme makineleri

Adından da anlaşılacağı üzere bant sistemi ve elektrik motoru ile yem dağıtımı gerçekleştiren otomatik hayvan besleme makinesinde iki silindir yer alıyor. Götürücü aksam, yemliklerin üstündeki rayların üzerinde konumlanıyor. Yemlik boyunca ileri ve geri hareket ediyor. Bant üzerine dökülen yemler, yem boşaltma noktalarından yemliğe ulaşıyor. 

Kanatlı için Otomatik Hayvan Besleme Makinesi Modelleri

Tavuk gibi kanatlı hayvanların yetiştirilmesinde basit veya otomatik hayvan besleme yemlikleri kullanılıyor. Eğer hayvan sayısı çoksa, bu durumda işletmeler için otomatik hayvan besleme makinesi modelleri adeta zorunluluk halini alıyor. Raylı depolu, borulu ve bantlı çeşitleri bulunan makineler kanatlı yetiştiriciliğinde sıklıkla karşılaşabileceğiniz yardımcılardan: 

Raylı depolu (arabalı) hayvan besleme makineleri

Kafes tavukçuluğunda daha çok kullanılan depolu hayvan besleme makineleri, düz yalak formundaki yemliklerin üstüne yerleştirilen ray vasıtasıyla hareket eden depo ve güç ünitesinden meydana geliyor. Yemin daha kolay akması için düzenlenen deponun formu, alta doğru daralan yapıda oluyor. İki taraftan çelik halatlar yardımıyla, çap boyutu 20 ile 30 cm olan metal silindirlere bağlanan depo, ray üzerinde hareket ediyor. Dişli kutusundan aldığı kuvvetle dönen silindirler bu sırada halat üzerinden depoya hareket veriyor. Elektrik motoru ters yönde döndürüldüğünde ise halatlar silindir üzerine sarılarak depo diğer yöne hareket ediyor. Basit makine sistemindeki otomatik besleyicide, yemler alttaki açıklıktan etrafa saçılmadan yemliklere dağılmış oluyor. 

Büyükbaş için Otomatik Hayvan Besleme Makinesi Modelleri

Bu sistemde, yerden belli yüksekliklerde konumlandırılan yemliklere aynı anda yem dağıtma işini yapan birden çok depo kullanılıyor. Üst üste yerleştirilen depoların doldurulması için helezon götürücüler kullanılıyor. Örneğin 3 katlı kafesler için 6 adet depo genellikle yeterli oluyor. 

Borulu tip hayvan besleme makineleri

Borulu hayvan besleme makineleri, içinde hareket etme kabiliyetine sahip zincir yer alan kapalı yapılardan meydana geliyor. Hayvan yemlerinin bulunduğu depo, yem için kaplar, güç kaynağı ve borulardan oluşan hayvan besleme makinesinde yem deposu ve güç aksamı kümes dışına konumlandırılıyor. Bu sayede, yemler kirlenmeden depolanırken hayvanlar da besleme makinesinin gürültüsünden rahatsız olup strese girmiyor. 

Zincir kapalı devre boruda güç ünitesi yardımıyla hareket ediyor. Bu sırada zincir baklalarının arasındaki yem taşınıyor ve boru ile bağlantılı olan kaplara dökülüyor. Bazı modellerde, zincir yerine helezon veya spiral yay da bulunabiliyor. Dönen bu parçalar sayesinde yem boruda taşınabiliyor ve alta yerleştirilen yemlik kaplara dökülüyor. Otomatik hayvan besleme makinelerinde, alet zamanlanarak belli saatlerde yem dökülmesi sağlanabiliyor. 

Bantlı tip hayvan besleme makineleri

Kapalı devre formundaki dikdörtgen bir kesitin üstünde açık bir kanal ve tabanında hareket eden bant, yem deposu, güç ünitesi bulunan yem makineleri, bantlı olarak isimlendiriliyor. Sacdan yapılan taşıma kanalı, kümes içinde yerden 35-40 cm yükseklikte yatay olarak yerleştiriliyor. Sistemde depo ve güç ünitesi kümesin içine konulmuyor, dış kısmında yer alıyor. Yemler bant üzerinde sürüklenerek taşınıyor ve bandın hızı 3 ile 12 m/d arasında oluyor. 

Kanatlı için Otomatik Hayvan Besleme Makinesi Modelleri

Kümeslerde bulunan hayvanların kaç adet olduğuna bağlı olarak taşıma kanalının şekilleri de değişiklik gösteriyor. Ayrıca taşımayla beraber kirli ve temiz yemin ayrılması istendiği için sistem buna uygun olarak optimize ediliyor. Taşıma kanalının dönüş kısmının üzerine, depoya girişten önceye eleme düzeni yerleştiriliyor. Palet hareketi ile çalışan elek, iri taneli yabancı maddeleri ayrıştırıyor. Devreye eklenecek saat yardımıyla hayvan besleme makinesi belli saatlerde kümes hayvanlarına yem verecek şekilde kullanılabiliyor. 

Besi Geliştirme Yemi hakkındaki yazımızı okumak için tıklayınız. 

Hayvan Besleme Makinesi Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

İş güvenliği tedbirlerinden ödün vermeden hayvan besleme makinelerini kullanmalısınız. Bunun  için işe başlamadan depo içini, elektrik bağlantılarını kontrol etmeli, ortamı havalandırmalı ve koruyucu kıyafet girmelisiniz. Dağıtımı yapılacak yemi doldururken ürün içerisinde yabancı madde olmamasına dikkat etmeli ve yem boyutlarının kanallara uygun olmasına özen göstermelisiniz. Dağıtıcı hızını ayarladıktan sonra tıkanma durumunu gözlem altında tutarak hayvan besleme makinesinin sorunsuz çalıştığından emin olmalısınız. 

share

Benzer Haberler

Opet'te Akaryakıtınız Şimdi Hasat Vadeli
28.10.2022
Tarfin Hasat Vadeli Akaryakıt Kampanyası

Opet'te Akaryakıtını Şimdi Al, Hasatta Öde!

Devamını oku
Mango Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
12.11.2022
Mango Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Mango yetiştiriciliği tropikal ülkelerde daha çok yapılıyor. Ülkemizde de başlanan mango yetiştiriciliği hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için tıklayınız.

Devamını oku
Tarfin Türkiye’nin tarım alacaklarına dayalı VDMK ihracının yenisini gerçekleştirdi
28.02.2022
Tarfin Türkiye’nin tarım alacaklarına dayalı VDMK ihracının yenisini gerçekleştirdi

Tarfin, Türk tarımının yatırımlarına katkı sağlayarak 2021-2022 tarımsal üretim sezonunda 13. kez VDMK ihracını gerçekleştirdi. Detaylar için tıklayın.

Devamını oku