taboola

İneklerde Kaşıntı Neden Olur?

İneklerde Kaşıntı Neden Olur? 12.11.2023

İnekler ve diğer birçok çiftlik hayvanı farklı nedenlerden dolayı kaşıntı sorunu yaşayabiliyor. Tek başına bir hastalık değil, belirti olan ineklerde kaşıntı, çoğunlukla cilt hastalıklarıyla ilişkilendiriliyor. Deri yangısına yol açan kaşıntı hali, hastalık veya etken ortadan kaldırıldığında yok oluyor. Dermatitis olarak anılan bu sorunu ortaya çıkaran nedenlerin doğru belirlenmesi ve tedavi edilmesi oldukça önemlidir. Veteriner hekimlerin teşhis ve tedavileri doğrultusunda ineklerde kaşıntı sorununun üstesinden gelebilirsiniz. Olası nedenleri sizlerle paylaştığımız yazımızı okuyarak bilgi alabilir, hayvancılık ve tarımla ilgili girdi alışverişlerinizde Tarfin Mobil ayrıcalıklarından yararlanabilirsiniz. Tarfin Mobil, ihtiyaç duyduğunuz yem ve diğer girdiler için yanınızda! Uygulama, peşin veya hasat vadeli ödeme seçenekleri sunmanın yanı sıra, girdi fiyatlarını hemen karşılaştırma fırsatı veriyor. Ayrıca, ön onaylı kredi limitinizi sadece birkaç dakika içinde öğrenebilirsiniz. Çiftçiler için en avantajlı girdi alışverişinin adresi olan Tarfin’in Türkiye’nin dört bir yanındaki yetkili satış noktaları üzerinden detaylı bilgi alabilirsiniz. Siz de binlerce memnun çiftçi arasında yer almak için şimdi Tarfin ile tanışın! 

Tarfin tarafından sizlere sunulan ineklerde kaşıntı konulu yazımızda bulacağınız başlıklar; 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
  • İneklerde Kaşıntı Belirtileri Nelerdir? 
  • İneklerde Kaşıntı Nedenleri Nelerdir?
  • İneklerde Kaşıntı Tedavisi Nasıldır?

İneklerde Kaşıntı Belirtileri Nelerdir?

Kaşıntı, genellikle başka belirtilerle birlikte ortaya çıkıyor. Bu belirtiler arasında; kaşınan yerlerde tüy dökülmesi, kaşınan dokuda cilt kalınlaşması, kanayıp kuruyan alanlarda yara kabukları, cilt renginde değişiklikler, yangı ve sızıntılar bulunuyor. Kaşıntı, hafif bir rahatsızlıktan yoğun bir tahrişe kadar değişebilirken, hayvanlar çevrelerindeki nesnelere sürtünme gibi davranışlar sergileyebiliyor. Sürekli olarak veya günün belli saatlerinde, belli yerlerde artan şekilde seyreden sorun, tek bir hayvanda görülebildiği gibi sürü içinde yaygınlık da gösterebiliyor. 

İneklerde Kaşıntı Nedenleri Nelerdir?

İneklerde kaşınmanın kendi kendine geçmesi pek mümkün değil, sorunun kaynağının belirlenip ortadan kaldırılması gerekiyor. Hayvanlar kaşıyarak ciltlerini tahriş edebildiği için sorunun önü alınmazsa, zamanla daha büyük problemlere yol açabiliyor. Peki ineklerde kaşıntı neden olur?

  • İneklerde kaşıntının en sık görülen nedenleri zararlılardır. Öyle ki bitler, pireler ve uyuz etkenleri gibi paraziter organizmaların varlığı, hayvanlarda kaşınma davranışına, verim kaybına, enfeksiyonlara ve kansızlığa neden olabiliyor. 
  • Ayrıca, uyuz etkenleri de kaşıntıya yol açabiliyor. Veteriner tarafından ilaçlama ve tedavi ile üstesinden gelinebilen bu sorun için yalnız hayvan değil, barınak ve çevrenin de ilaçlanması gerekebiliyor.
İneklerde Kaşıntı Belirtileri Nelerdir?
  • Hayvan yemlerindeki küf-mantar toksinlerinin kaşıntıya neden olabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle yem verilen kapların, alanların iyi temizlenmesi, suların sık değiştirilmesi ve barınağın temiz tutulması önem taşıyor. 
  • İz mineral eksikliklerinin kaşıntıya yol açabileceği ve yemlere çinko ve bakır gibi iz mineral eklenmesinin bu sorunu önleyebileceği de dikkate alınmalıdır. Eğer kaşıntı nedeni mineral eksikliği ise veteriner hekiminiz tarafından yapılacak basit kan testleriyle neden kolaylıkla anlaşılabiliyor. Veterinerler gıda takviyeleri yoluyla kısa sürede ineklerde kaşıntıya çözüm bulabiliyor. 

İneklerde Kaşıntı Tedavisi Nasıldır?

Büyükbaş veya küçükbaş hayvanlarınızda kaşıntı olduğunda hemen uzman bir hekimden destek almalısınız. Kaşıntı bulaşıcı bir nedenden kaynaklanabileceği için kaşınan hayvanı ayırmalı ve mümkünse kaşınmanın ne zaman arttığını gözlemlemelisiniz. Örneğin eğer alerji kaynaklı bir sorun ise yer veya zaman değişikliği gibi nedenlerle kaşıntı zaman zaman sönümlenebilir. Ayrıca, ineklerde kaşıntıya eşlik eden diğer belirtileri gözden geçirmelisiniz. Mesela, ineklerde zayıflama gibi başka sorunlar da mevcut mu bakmalısınız. 

İneklerde Kaşıntı Tedavisi Nasıldır?

İneklerde kaşıntının sebebi parazit veya bit ise genellikle ilaçlama yoluyla çözüme kavuşturulabiliyor. Fakat uyuz gibi daha ciddi bir rahatsızlık ise kapsamlı bir tedavi yapılması önem taşıyor. Genellikle ilaçlama yoluyla çözümü bulunan kaşıntı semptomunun yanında, kaşıntı nedeniyle oluşan deri sorunları için de merhemler kullanılabiliyor. 

İneklerde Kaşıntı Nasıl Önlenir?

İneklerde kaşıntıya neden olan sorunların birçoğu doğru bakım ile önlenebiliyor. Zamanında aşılama yapılması, hayvanların kontrollerinin aksatılmaması en önemli önlemlerden biridir. Hayvanlarınızın cilt sağlığına dikkat etmek ve veteriner hekimin tavsiyelerini takip etmek, bu tür sorunların önlenmesine ve tedavi edilmesine yardımcı oluyor. Ayrıca, ahırların, yemek ve su kaplarının bakımının yapılması gerekiyor. Hayvanların bilinemeyen sürülerle temas etmemesi, çok sayıda sürünün otladığı meralarda otlatılmaması yine alınabilecek önlemlerden bir diğerini oluşturuyor. 

Siz de inek hastalıkları hakkında daha detaylı bilgi için Tarfin Blog’taki diğer yazılarımızdan faydalanabilirsiniz. 


 

share

Benzer Haberler

İç Anadolu Bölgesinde Yetişen Tarım Ürünleri Nelerdir?
24.05.2022
İç Anadolu Bölgesinde Yetişen Tarım Ürünleri Nelerdir?

İç Anadolu Bölgesi gelirini tarımdan elde ediyor. İç Anadolu Bölgesinde yetişen tahıllar, bakliyatlar, meyve ve sebzeler nelerdir hemen öğrenebilirsiniz.

Devamını oku
Bitkilerde Demir Eksikliği Nedir? Nasıl Giderilir?
04.06.2024
Bitkilerde Demir Eksikliği Nedir? Nasıl Giderilir?

Bitkilerde demir eksikliği veya demir klorozu adı verilen sorun verimi ve hayati fonksiyonları direkt etkiliyor. Bitkilerde demir eksikliği belirtilerini öğrenin!

Devamını oku
Çavdar Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
20.03.2022
Çavdar Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Çavdar yetiştiriciliği nasıl yapılır, iklim ve toprak beklentileri nelerdir sorularının cevapları için tıklayın. Çavdar yetiştiriciliği bilgileri Tarfin Blog'ta.

Devamını oku