taboola

Kudret Narı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Kudret Narı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? 04.03.2024

Kudret narı tıbbi bitki olarak kullanılan ve ülkemizde de faydalarına sıklıkla başvurulan bir ekin. Özellikle antidiyabetik etkileri ve sindirim sistemine yararları ile tanınan kudret narı yetiştiriciliği çoğunlukla tropik bölgelerde yapılıyor. Avustralya, dünyada meyvenin en çok yetiştirildiği yer olarak başı çekiyor. Doğal antioksidan içeriği sayesinde kudret narının yağı da oldukça kuvvetli. Ancak kudret narı olarak bildiğimiz bu bitkinin dünya çapında çok sayıda farklı çeşidi bulunuyor. Yapılan çalışmalar kudret narlarının meyve uzunluğundan tohum çapına kadar birçok özellik bakımından çeşitler arasında farklılık gösterdiğini göz önüne seriyor. Verim potansiyeli yüksek olan meyve ile ilgili çalışmalara ülkemizde maalesef çok sık rastlanmıyor. Siz de kudret narı yetiştiriciliği hakkında bilgi edinmek için Tarfin’in derlediği bilgilere başvurabilirsiniz. Ayrıca tarımsal üretimde girdi ihtiyaçlarınız için de Tarfin Mobil yanınızda. Hemen indirin, size en yakın Tarfin yetkili satış noktalarının girdi fiyatlarını zaman kaybetmeden karşılaştırın. Seçtiğiniz girdiler için sipariş verin, peşin veya hasat vadeli ödeme seçenekleri sayesinde avantajlarla ihtiyaçlarınızı karşılayın. Üstelik Tarfin’de ipotek veya kefil yok. Yeni nesil, çiftçi dostu Tarfin sistemi ile siz de tanışın, toprağınıza bereket katarken yalnız hissetmeyen binlerce çiftçimizden biri olun! 

Kudret Narı Yetiştiriciliği Hakkındaki yazımızda bulacağınız diğer başlıklar: 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
  • Kudret Narı Yetiştiriciliğinde İklim ve Toprak Nasıl Olmalı?
  • Kudret Narı Nasıl Ekilir? 
  • Kudret Narı Yetiştiriciliğinde Verim Nasıl Artırılır? 
  • Kudret Narı Nasıl Hasat Edilir?

Kudret Narı Yetiştiriciliğinde İklim ve Toprak Nasıl Olmalı?

Tropikal bölge bitkisi olan kudret narının su isteğinin oldukça fazla olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle kudret narı yetiştiriciliği için en önemli şart yağış oluyor. Kudret Narı’nın en çok yetiştirildiği yerlerden biri olan Sri Lanka’nın resmi kaynaklarına göre, bitki ülkede 1200 metre rakımın üstünde başarıyla yetiştirilebiliyor. İyi drenajlı toprakları seven kudret narı yetiştiriciliği için toprak pH derecesinin 5.5 ile 7.5 arasında olması ve besin açısından zengin bulunması gerekiyor. Sıcak ve nemli iklim bitkisi olan kudret narı, kumlu tınlı topraklarda daha iyi verim gösteriyor ancak hemen her toprakta üretimi yapılabiliyor. Don olmayan bölgelerde yetiştiriciliği yapılan bitkinin tohumları toprak sıcaklığı 15-20 derecenin üstünde olduğunda çimleniyor. Kudret narı yetiştiriciliği için gündüz sıcaklıklarının ise 24 ile 35 derece arasında bulunması şart görülüyor. Çok sıcak dönemlerde ise üstü örtülerek veya iklimi çok sıcak olan yerlerde sera içinde ısı dengesi sağlanarak bitkinin dayanıklılığı artırılıyor. 

Kudret Narı Nasıl Ekilir? 

Uluslararası kaynaklara göre, kudret narı yetiştiriciliğinde ekim son donun ardından gerçekleştiriliyor. Direkt tohumdan yetiştirmek yerine önce fide hazırlanan ve sonra toprağa şaşırtılan kudret narları kolay çimlenen tohumları ile tanınıyor. Dikim öncesinde kabuğu sert olan tohumların bir gece suda bekletilmesi öneriliyor. Daha iyi çimlenebilmesi için tohumların sivri tarafının aşağıda kalmasına özen gösterebilirsiniz.

Kudret Narı Yetiştiriciliğinde İklim ve Toprak Nasıl Olmalı?

Tohumların ekildiği toprak torf olarak anılsa da genellikle %50 toprak, %30 torf ve%20 perlit karışımından oluşuyor. Viyol, saksı veya yetiştirme kaplarına ekilen tohumların yerden yüksekte muhafaza edilmesi, toprak soğukluğundan etkilenmemeleri için tavsiye ediliyor. Fasulye yetiştiriciliği için yapıldığı gibi çok derine gömülmeden 1-2 cm derinliğe, torf üzerine dikilen tohumların tek tek yerleştirilerek yetişmesi bekleniyor. Tohum ekimi sonrası üzerine hafifçe torf yayılarak bastırılıyor ve toprak nemlendiriliyor. Ortalama 7-14 gün içinde çimlenen tohumlar, kısa sürede fide haline gelerek toprakla buluşuyor. 

Kudret narı yetiştiriciliği için yaklaşık 30 ile 50 cm sıra arası, 1.2 ve 1.5 m sıra üzeri mesafe korunuyor. Birkaç günde bir sulanan ve dipleri sürekli nemli tutulan kudret narı fideleri, çok hızlı büyüyerek verim sunmaya başlıyor. Sarılıcı bir bitki olan kudret narlarının dikimi sonrasında birkaç metrelik destek çıtaları veya direkler dikilerek bitkinin bu desteklere sarılması sağlanıyor. İlk çiçekler görünmeye başladığında askı sistemi kullanılarak bitkinin bağlanma ihtiyacı karşılanıyor. Direkler arasında 4-5 metre kadar mesafe korunuyor. Direklere bağlanan tel benzeri malzemelerle narların sarılacağı duvar gibi yapılar oluşturuluyor. Yere sağlam bir şekilde çakılan çıtaların yerleştirilmesi sırasında bitki köklerine zarar vermemeye dikkat etmek gerekiyor. 

Kudret Narı Yetiştiriciliğinde Verim Nasıl Artırılır? 

Kudret narı bitkisi, üretken olmayan dallar oluşturmasıyla tanınıyor. Bu nedenle Suggested Cultural Practices for Bitter Gourd adlı çalışmada belirtildiği üzere, ilk 10 boğumdan çıkan dalların budanması verim açısından fayda sağlıyor. 4-6 yanal dal bırakmak ve gövde ile alımın yapılması kudret narı veriminin yükselmesine yardımcı oluyor. Eğer budama yapılmazsa, bitkinin dişi çiçeklerinin 10 ile 40 boğumlar arasında oluştuğu veya 0.5 ile 2.0 metre arasındaki kısımlarda meydana geldiği kayıtlara geçiyor. Benzer bir diğer çalışmada kontrol, ana gövde ve dal budaması yöntemlerinin verim üzerindeki etkileri inceleniyor. Sonuçlar, üç budama seviyesinin meyve uzunluğu, tohum ağırlığı ve verimi üzerinde etkisi olduğunu ispat ediyor. 

Kudret Narı Yetiştiriciliğinde Verim Nasıl Artırılır? 

Kudret narları 50 cm boyuna ulaştığında ilk gübreleme yapılıyor. Genellikle potasyum ve azot desteği verilen bitki için çoğunlukla potasyum humat ve üre gübresi kullanılıyor. Fakat her toprağın içeriği farklı oranda bileşenden meydana geldiği için  gübreleme öncesinde mutlaka toprak analizi yapılması ve buna göre, bitki ihtiyaçları göz önüne alınarak gübreleme yapılması büyük önem taşıyor. 

Kudret Narı Nasıl Hasat Edilir?

Kudret narı hasadı elle yapılıyor. İdeal sarı-kırmızı arası rengine kavuşan kudret narları sapın bir kısmı meyve üzerinde bırakılacak şekilde elle tutularak hafifçe çekiliyor ve daldan kopuyor. Toplaması oldukça zahmetsiz olan narların çatlamadan toplanması önem taşıyor. Çatlayan kudret narlarının içinde kırmızı tohum zarları görünüyor. Kudret narları olgunlaştıkça büyüyor ve rengi yeşilden sarıya ve turuncuya doğru dönüyor. Tam olgunlaşan meyvenin koyu turuncu renkte bulunması ve sadece sap kısmında çok az bir yeşil alan yer alması ayırt edici özelliği oluyor.  

Kudret narı kaç günde bir sulanır?

Kudret narının ortalama 2 günde bir sulanması genellikle yeterli oluyor. Çok sıcak zamanlarda toprak nemli kalacak şekilde her gün sulamak da tercih edilebiliyor.

Kudret narı yetiştirirken nelere dikkat etmek gerekiyor?

Her ne kadar suyu seven bir bitki dahi olsa kudret narlarının dibini kesinlikle ıslak bırakmamak gerekiyor. Göllenmeye izin vermemeli sadece hafif nemli tutmaya özen göstermeli ve fazla sulamadan mutlaka kaçınmalısınız. Bunun yanında sertifikalı tohumlar ile üretim gerçekleştirmeli, tohumları ıslamadan ekmemeye dikkat etmelisiniz. Eğer tohumların çimlenmeyeceğinden endişe ediyorsanız sert kabuğu elinizle hafifçe çatlatarak çimlenmeye destek verebilirsiniz.

Kudret narı hangi iklimde yetişir?

Tropik iklim bitkisi olan kudret narı özellikle Akdeniz iklimine kolaylıkla uyum gösteriyor. Ancak bitkinin kuraklık çekmemesi, düzenli sulanması verim açısından büyük önem taşıyor. Günde en az 6 saat güneş gören alanlarda yetiştirilmesi önerilen bitkinin kesinlikle dona maruz kalmaması gerekiyor.

Kudret narı ne zaman ekilir?

Eğer açık alanda kudret narı yetiştirilecekse mart, nisan, mayıs ve haziran aylarında ekimi yapılabiliyor. Saksı içinde, iç mekanlarda ticari olmayan yetiştiricilik yapılacaksa dört mevsim kudret narı ekilebiliyor.

share

Benzer Haberler

Potasyum Humat Nedir?
28.10.2022
Potasyum Humat Nedir?

Katkı maddesi içermeyen potasyum humat, bitkilerin gelişimini hızlandırıyor. Sodyum ve potasyumdan oluşan potasyum humat ne işe yarar öğrenmek için tıklayın.

Devamını oku
Tavuk Yemi Çeşitleri Nelerdir? Etlik ve Yumurtalık Tavuk Yemi
28.04.2022
Tavuk Yemi Çeşitleri Nelerdir? Etlik ve Yumurtalık Tavuk Yemi

Tavuk yemi çeşitleri arasında civciv yemleri, etlik ve yumurtalık tavuk yemleri yer alıyor. Tavuk yemleri hakkında bilgi için tıklayınız.

Devamını oku
Tarımsal Gübre Çeşitleri Nelerdir? Kaç Çeşit Gübre Vardır?
28.04.2021
Tarımsal Gübre Çeşitleri Nelerdir? Kaç Çeşit Gübre Vardır?

Tarımsal gübre çeşitleri nelerdir, kaç çeşit gübre vardır merak ediyorsanız gübre türleri hakkında detaylı bilgiyi Tarfin Blog'ta bulabilirsiniz.

Devamını oku