taboola

Ayva Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Ayva Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? 21.09.2022

Ilıman iklim bölgelerinde kolaylıkla ayva yetiştiriciliği yapılabiliyor. Literatürdeki adı Cydonia oblonga Mill olan meyve, dünyanın birçok ülkesinde ya hiç yetiştirilmiyor ya da oldukça az üretim miktarı ile karşımıza çıkıyor. Tüketiminin dünya çapında çok yaygın olmaması ayvayı dünyada daha az yetiştirilen bir yumuşak çekirdekli meyve haline getiriyor. Yumuşak ve sulu meyveleri ile sofralık olarak tüketilen ayvaları daha yakından tanımak için yazımızdan yararlanabilirsiniz. Yazımızda bulabileceğiniz diğer başlıklar şunlar:

  • Ayva Yetiştiriciliği için İklim ve Toprak İstekleri Nasıldır?
  • Ayva Yetiştiriciliğinde Bahçe Nasıl Tesis Edilir?
  • Ayva Yetiştiriciliğinde Gübreleme Nasıl Olur?
  • Ayva Yetiştiriciliğinde Yıllık Bakım İşleri Nelerdir?
  • Ayva Yetiştiriciliğinde Hasat Nasıl Olur?

Ayrıca ayva yetiştiriciliği sırasındaki girdi ihtiyaçlarınızı Tarfin Mobil üzerinden fiyat karşılaştırması yaparak avantajlarla karşılayabilirsiniz. Siparişlerinizi Türkiye’nin dört bir yanındaki Tarfin yetkili satış noktaları aracılığıyla yaparak peşin veya hasat vadeli ödeme seçeneklerinden de yararlanabilirsiniz. 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

Ayva Yetiştiriciliği için İklim ve Toprak İstekleri Nasıldır? 

Ilıman iklim meyvesi olan ayva, kışın yaprak dökerek dinlenmeye giriyor ve deniz ikliminden hoşlanıyor. Ancak ülkemizde denizden çok uzak bölgelerde de ayva yetiştiriciliği yapılabiliyor. Ancak bu bölgelerin vadi içinde veya uygun yöneylerde olması şart koşuluyor. Bu şartları sağlayan Orta Anadolu Bölgesi’nde ayva yetiştiriciliğinin yapıldığını görebilirsiniz. Fakat kuzey iklim bölgelerinde, serin mikroklima alanları söz konusu olduğunda meyvelerin kalitesinin düştüğünü ve etinin sertleştiğini aklınızda tutmalısınız. 

Armut ve elma yetiştiriciliği ile kıyaslandığında, onlara nazaran daha az soğuklama ihtiyacı bulunan meyvenin buna rağmen Orta Anadolu’da geç çiçek açtığı, İzmir civarında ise kiraz ve elmalarla aynı zamanda çiçeklendiği kayıtlara geçiyor. Orta Anadolu’daki gecikme ise çiçeklenme öncesinde sürgün meydana getirmeye bağlanıyor. Zira sürgünlerin büyümesi hava sıcaklığından direkt etkileniyor. Buna rağmen, Ege’de ayvalar havaların ısınmasıyla kısa sürede sürgün geliştiriyor ve çiçek açıyor. Geç çiçeklenme, meyve ağacını don zararından koruyarak güvenle ürün alınmasına imkan sağlıyor. Buna ek olarak, ayva çok rüzgarlı alanlarda iyi sonuç vermiyor çünkü dalları kırılıyor ve meyve dökümü oluyor. Benzer şekilde fazla yağış da yaprak ve meyveleri döküyor. 

Söz konusu ayvanın toprak isteği olduğunda ise zengin, süzek, sıcak, kumlu-killi toprakların ayva için daha iyi olduğu bilgisini paylaşabiliriz. Ayvalar genellikle toprak nemine tolerans gösterse de tolerans düzeyi cinse göre farklılaşıyor. Bunun yanında, kökleri yüzeysel gelişen ayva ağaçlarının toprağın derin olmasına ihtiyacı bulunmuyor. Soğuk ve nemli topraklarda daha odunsu hale gelen meyvelerin kalitesi düşerken, hafif topraklarda ise kısa ömürlü ve düşük verimli oluyor. Kısaca hangi topraklar ayva için uygun diye sorarsanız, mısır ve patates yetiştiriciliği yaptığınız hemen her toprakta ayva yetiştirebileceğinizi söyleyebiliriz. Diğer taraftan toprak pH düzeyi nötr veya hafif asitliyse daha iyi sonuç veriyor ancak kireç meyvelerde zarar oluşturuyor. Kireci yüksek topraklarda demir eksikliği yaşandığı için kloraz zarara neden oluyor. Ayva, %8’e kadar kirece dayanıyor. Ancak soğuk ve kirece gösterdiği hassasiyete rağmen nematoda karşı dayanıklılık göstermesi ile dikkat çekiyor. Son olarak ayvanın toprak isteğinin alüvyal olduğunu eklemeliyiz. 

Ayva Yetiştiriciliğinde Bahçe Nasıl Tesis Edilir? 

Ayva yetiştirmek için bahçe kurmak istiyorsanız, yaşlı ve aşılı fidanlara yönelmelisiniz. Dikim mesafesini 4x4 veya 5x5 olarak ayarlayarak dikim yapabilirsiniz. Ayva çeşitlerinin birçoğu kendine verim sağladığı için tek çeşit kullanarak rahatlıkla ayva bahçesi tesis etmeniz mümkün. Ancak daha sağlıklı ayva yetiştiriciliği için farklı çeşitlerde ayvalar kullanmaya yönelebilirsiniz. 

Ayva bahçesi kurarken kullanabileceğiniz temel iki çeşit ekmek ayvası ve Eşme ayvası oluyor. Ekmek ayvasında meyve iri, sap tarafı dar görülüyor. Eti gevrek ve az tüylü olan meyveler, ülkemiz pazarında değer görüyor. Eşme ayvası ise kapama bahçelerin büyük kısmında kendine yer buluyor. Limona ayvası da denilen Eşme ayvası, yuvarlak, sapa doğru uzun, bol suyu ve mayhoş tatlı oluyor. Ayrıca şekergevrek, altın ve tekkes çeşitleri de bahçe kurulumunda kullanılabiliyor. 

Ayva Yetiştiriciliğinde Gübreleme Nasıl Olur? 

Ankara Valiliği il tarım ve hayvancılık müdürlüğü kaynaklarına göre, yüzlek köklere sahip olan ayva yetiştirilirken toprağın üst kısmının besin açısından zengin tutulması gerekiyor. Bunun için 3-4 yılda bir dekara 3-4 ton kadar ahır gübresi verebilirsiniz. Ayrıca toprak analizi yaptırarak kimyasal gübre ihtiyaçlarını belirleyebilirsiniz. 

Ayva Yetiştiriciliğinde Yıllık Bakım İşleri Nelerdir? 

Akademik kaynaklara göre, ayva bahçesinde toprağı havalandırmak ve yabani otlardan arındırmak için yıl içinde belli dönemlerde toprak işleniyor. Özellikle sonbaharda ekim veya kasım aylarında bahçe toprağını 2 kat sürebilirsiniz. Bu dönemde bahçeyi tezekli bırakmanız önem taşıyor. Bu tezekler sonbahar itibarıyla yağmurlarla parçalanarak dağılıyor. Bölgenizin iklim koşullarına, toprağın tava gelme durumuna göre kış sonunda veya ilkbaharın hemen başında toprağı ikinci kez sürebilirsiniz. Bu sırada ağaç diplerini bel veya çapa kullanarak işleyebilirsiniz. Üçüncü toprak işlemesi ise ilkbahar sonunda gerçekleşiyor. İki kat çift sürmenin ardından diskaro geçerek araziyi düzlemelisiniz. Sulama kanalı açarak, düzen durarak ağaç diplerindeki işlenmemiş kısımları işleyerek yıllık toprak prosedürlerini tamamlayabilirsiniz. Ayrıca ot biçmeyi ihmal etmemeli, ayva kökleri yüzeysel geliştiği için toprağı derin sürmemeye özen göstermelisiniz. 
 

Ayva Yetiştiriciliğinde Gübreleme Nasıl Olur? 

Ayva yetiştiriciliğinde sulama da yıllık bakım işleri arasında yer alıyor. Yeterli ve kaliteli meyve olumu için sulama şart. Özellikle kurak bölgelerde ayva yetiştirirken sulamaya dikkat etmelisiniz. Sulama yapmazsanız sürgünler az, meyveler küçük ve bozuk şekilli oluyor. Ayrıca meyve etlerinin kuru ve kekremsi tatta olduğunu görebilirsiniz. Bu nedenle yeterli yağış almayan alanlarda, yaz boyunca meyveleri sulamalısınız. Koşullara bağlı olarak 8 ile 20 gün aralıkla bahçenizde sulama yapabilirsiniz. Toprağın geçirgenliği azaldıkça bu arayı açabilirsiniz. 

Ayva yetiştiriciliğinde budama da önemli bir bakım ritüelini oluşturuyor. Ayvalara goble gibi   ortası açık taç şekilleri uygulanıyor. Özellikle nisbi nem yüksek olduğu durumlarda, taç tipi şekillendirme gerekiyor. Nem düşük ise doruk dallı şekiller verilebiliyor. Ancak budama sırasında dikkat etmeniz gerekenler var. Örneğin mahsule yatan, verim dönemindeki ayva ağaçlarına sert budama yapmamalısınız. Doğal büyüme özelliği nedeniyle ayva az budama istiyor. Yalnız kırılan, kuruyan, hastalık bulaşmış veya sıkışık dallar kesiliyor. Bu seyreltme budaması sayesinde ayva ağaçları sağlığını koruyor. Ancak çok sert budama, ağaçlarda obur dalların uzamasını teşvik ettiğinden erken yaşlanmaya neden oluyor. Dolayısıyla sert ve şiddetli budamadan kesinlikle uzak durmalısınız. 

Ayva Yetiştiriciliğinde Hasat Nasıl Olur? 

Kabuğu yeşilden sarıya dönen ayvalar olgunlaşmış anlamına geliyor. Ayrıca meyve kabuğu üzerindeki hav, olgunlaştığında elle kolaylıkla silinebiliyor. Buna ek olarak eğer meyve hasat olgunluğuna erişmediyse sert, susuz ve tatsız oluyor. Bu nedenle ayva yetiştiriciliğinde tam hasat zamanının kollanması gerekiyor. Elbette meyvelerin çiğ kalktıktan sonra ve genellikle bir ağaçtaki tüm meyvelerin bir defada hasat edilmesi önem taşıyor. 

Ayva Yetiştiriciliğinde Hasat Nasıl Olur? 

Ayvaları hasat ederken bir makas veya bıçak kullanabilirsiniz. Sapı kesilerek toplanan ayvaların zedelenmemesine, yere düşmemesine özen göstermek gerekiyor. Eti oldukça çabuk hasar alan ayvaların zarar gören kısımları hızla karararak çürümeye başladığı için piyasa değeri düşüyor. 

 

Ayva Yetiştiriciliğinde Çoğaltma Nasıl Yapılır?

Aşı ile üretilen ayva fidanlarında Ayva A anacının kullanımı önem taşıyor. Kuru ve kumlu topraklarda anaç olarak alıç kullanılıyor. Çelik ve dip sürgünler aracılığıyla kolaylıkla ayvalar çoğaltılabiliyor.

share

Benzer Haberler

Trabzon Hurması Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
24.12.2022
Trabzon Hurması Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Ülkemizde cennet elması veya Trabzon hurması nasıl yetiştirilir hemen öğrenin. Trabzon hurması yetiştiriciliği bilgileri için tıklayınız.

Devamını oku
Zeytin Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
14.03.2022
Zeytin Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Zeytin yetiştiriciliği hakkında bilgi için tıklayın! Zeytin ve zeytin tarımı hakkında temel bilgileri Tarfin Blog üzerinden okuyabilirsiniz.

Devamını oku
Şeker Gübresi Nedir?
22.02.2021
Şeker Gübresi Nedir? (Amonyum Sülfat Gübresi)

Şeker gübresi nedir diye soranlar onu amonyum sülfat gübresi ismiyle de tanıyabiliyor. Şeker gübresi içeriği ve kullanımı hakkında detaylı bilgi sizlerle.

Devamını oku