taboola

Kar Küreme Makinesi Nasıl Çalışır? Nasıl Kullanılır?

Kar Küreme Makinesi Nasıl Çalışır? Nasıl Kullanılır? 23.02.2022

Zorlu kış şartlarında karla mücadele çiftçilerimizin en çok zorlandığı alanlardan biri. Tarfin  avantajlı sistemi ile çiftçilerimize destek olurken kar küreme makinesi hakkında sunduğu detaylı bilgilerle de onlara yol gösteriyor. Kar temizliği ile ilgili detaylara geçmeden önce Tarfin’in çiftçilerimize sunduğu desteklerden bahsedebiliriz. Tarfin Mobil uygulaması sayesinde, çiftçilerimiz tarımsal ve hayvansal girdi  fiyatlarını kolaylıkla karşılaştırıyor ve en avantajlı alışverişi yaptığından emin oluyor. Tamamen ücretsiz olan Tarfin Mobil uygulamasını siz de hemen akıllı telefonlarınıza indirebilir ve tarımsal ürünleri incelemeye başlayabilirsiniz. Üstelik Tarfin  ayrıcalıkları ile yapacağınız alışverişlerde peşin ödeme veya hasat vadeli ödeme alternatifleri de sizinle. Tarfin hakkında detaylı bilgi almak, avantajlardan faydalanan binlerce mutlu Tarfin çiftçimizden biri olmak için siz de en yakın Tarfin yetkili satış noktasını ziyaret edebilirsiniz 

Kar Küreme Makinesi Nedir? 

Kar temizliğinde kullanılan, kapanan yolları açmaya ulaşımı kolaylaştırmaya yardımcı olan araçlar arasında kar küreme ve  kar püskürtme makineleri en sık tercih edilenler oluyor. Karı küreyerek uzaklaştırmaya yardımcı olan araçlara kar küreme makinesi deniyor. Damperli kamyonlara veya iş makinelerine monte edilen özel kar küreme başlıkları sayesinde oluşan araçlar kış hizmetlerinde görev alıyor. Manuel araçlarla da yapılabilen işlemler makineler sayesinde kolaylaşıyor,  daha az zahmetli güvenli bir şekilde karla mücadele tamamlanıyor. Büyük ölçekli makineler genellikle devlet organları ve belediyeler tarafından kullanılırken,  daha küçük boyutlardaki kar püskürtme makineleri ve küreme araçları kar sorunu yaşayan bölgelerde ikamet eden vatandaşların tercihi oluyor.

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
Kar Küreme Makinesi Nedir? 

Dev ölçekli kar küreme başlıkları, kamyonlar ve iş makineleri ile beraber, dev boyutlardaki kar kütlelerinin hareket ettirilmesine yardımcı oluyor. Daha küçük ölçekli işler için tasarlanan benzinli, akülü ve elektrikli kar küreme makineleri ise geniş arazilerde konumlanan işletmelerin yol temizleme ihtiyaçlarına yanıt veriyor. Küçük ölçekli manuel kar küreme araçları kış aylarında yol açmaya yardım ederken, aynı zamanda tarımsal üretimde de kullanıyor. 

Kar küreme makinelerinin çalışma prensibi modele göre değişiyor. Bazıları zemindeki karı alarak baca vasıtasıyla uzağa püskürtüyor, kimileri ise yerden kazıyarak kütleleri yana doğru hareket ettiriyor. 

Kar Küreme Makinesi Çeşitleri Nelerdir?

Kar küreme makinesi çeşitleri arasında şu seçenekler yer alıyor: 

  • Tek kademeli elektrikli kar küreyici: Yüzeydeki kar seviyesinin 15 santimetreden daha az olduğu yollar için kullanılan tek kademeli elektrikli kar küreyiciler çim biçme makinesi kadar yer kaplıyor. Kullanımı oldukça kolay olan makineler hafif, sessiz ve zahmetsiz özellikleriyle evlerde, işletmelerde tercih ediliyor.  Elektrik motoru bulunduran küreyiciler,  yakıt alımı ve motor bakımı gibi zahmetleri geride bırakıyor. ancak güç kablosunun menzilinin kısıtlı olması ve manevra kabiliyetinin zayıflığı, sorun teşkil edebiliyor. 50 santimetrenin altında şerit alanında temizleme yapan makineler, düz zeminlerde daha rahat kullanılırken dik yamaçlarda motor gücü yetmeyebiliyor.
  • Tek kademeli benzinli kar küreme makineleri: Benzinli kar küreyiciler, 20 santim kar seviyesi bulunduğunda kullanılabiliyor. Asfalt yollar ve yürüyüş yolları için önerilen modeller, kablo kısıtlaması olmadan çalıştığı için geniş alanlarda avantaj sağlıyor.  Hafif ve kullanımı kolay olan aletler, küçük boyutlarıyla depolarda kolaylıkla saklanıyor. 50 ile 60 santimetre aralığında temizlik yapabiliyor. Makinelerde dört zamanlı benzinli motorlar kullanılıyor. Çalışırken çakıl fırlatabilmesi nedeniyle araç yolları için nadiren tercih olarak görülse de düz zeminlerde rahatlıkla kullanıyor. Makinelerin çekim gücü çok yüksek olmadığı için dik yamaçlarda sağa sola biraz savrulabildiği belirtiliyor. 
  • 2 kademeli benzinli kar küreme makineleri: 40 santimetre kar seviyesinde aktif olarak kullanılan makineler, uzun ve geniş alanlar için en avantajlı seçenekleri oluşturuyor. Hatta bazı modeller, 75 santimetre genişliğe kadar aralığı sorunsuz bir şekilde temizleyerek, dik eğimli kısımları rahatlıkla kardan arındırıyor. Kimi modellerde kar kütlelerine rahatlıkla kaldırıp atmak için burgu kullanımına rastlayabilirsiniz ancak birçok alternatif karı uzaklaştırmak için fan benzeri bir pervane kullanıyor. Hem çakıl hem de karları temizlemekte maharetli olan makineler burgu yere dokunmadığı için güvenli kullanım sunuyor. Ancak iki kademeli araçların, küçük modellerle karşılaştırıldığında daha ağır ve pahalı olduğunu hatırlatmalıyız. 2 kademeli benzinli kar küreme makineleri, depolama alanlarında neredeyse traktör kadar yer kaplıyor.
  • 3 kademeli benzinli kar küreyiciler: 45 santimetre ve daha yüksek kar kütleleri olan alanlarda ve şiddetli kar yağışına maruz kalan bölgelerde kullanılan kar üfleyici makinelerdir. Kar temizlemeyi hızlandıran, karları bulgudan alıp tahliye çarkına iten özel hızlandırıcı sistem,  makinelerin en büyük avantajını oluşturuyor. 2 kademeli örnekler gibi 3 kademeli kar küreyici makineler de, 75 santimetre genişliğe kadar kar tabakalarını temizleyebiliyor. 3 kademeli benzinli kar küreyici makinelerin iki ve tek kademeli muadillerine göre daha pahalı, ağır ve büyük boyutlu olduğunu not düşmeliyiz.

Kar Küreme Makinelerin Özellikleri Nelerdir? 

  • Kar küreme makinelerinde vites, tek elle kontrol özelliği, jikle kontrolü, far, hızlandırıcı, marş motoru, kolay dönebilme özelliği, gidon ısıtma niteliği bulunması gerekiyor. 
  • Makinelerin tüm özelliklerini etkin bir şekilde kullanabilmek ve kullanım sırasında herhangi bir sorun yaşamamak için düzenli bakım şart. Ayrıca kar küreme makinesi sahiplerinin yedek kayış, makas  ve yakıt stabilizatörü bulundurması önem taşıyor.  Tek kademeli makineler için bir adet tahrik kayışı yetiyor. Eğer kar küreyicileri her hafta çalıştırılıyorsa yakıt stabilizatörlerine gerek kalmıyor ancak uzun süre boşta kalan makinelerin depolarında yakıtlar parçalanıp yoğunlaşıyor. Bu nedenle yakıta dengeleyici ilave etmek, makinenin sağlığı için büyük önem taşıyor.
  • Kar küreyicilerinde, karı istediğiniz yöne gönderebilen tek kollu kontrol sistemi bulunuyor. Oluk ayarlarına ve kulp yüksekliğine dikkat ederek kar küreme makineleri kolaylıkla kullanılabiliyor.
Kar Küreme Makinesi Çeşitleri Nelerdir?
  • Boşaltma sırasında manevralar elle yapılıyor. Krankın uygun konumda olması sayesinde, boşaltıma çekimi kontrol ediliyor. 
  • Kar küreme makinelerinde güvenlik için gaz kelebeği kontrolü bulunuyor. Böylelikle, kontrolü bıraktığınızda motor kendi kendine duruyor.
  • Tek kademeli modellerde yer alan uzun tutamak boşaltma olduğundan atılan karın yüksekliğini ve yönünü kolay bir şekilde değiştirmenize imkan tanıyor.
  • Gazla çalışan modeller, marşlı motor ile birlikte sunuluyor, elektrikle başlatma seçeneği sayesinde motorlar kolaylıkla çalışıyor.
  • İki veya üç kademeli modellerde yer alan farlar sayesinde, karanlık alanlarda bile çalışma kolaylığı elde ediliyor. 
  • Çok kademeli kar küreme makinelerinde birçok hız düzeyi yer alıyor. Tek kademeli kar küreme makineleri ise genelde bir adet hızla yani şanzımanla çalışıyor. Yoğun kar yağışı olan bölgelerde hızlı çalışmak için iki veya üç kademeli kar küreme makinelerinin kullanmak avantaj sağlıyor. 
  • İki veya üç kademeli kar küreme makinelerinde, tutma çubuğunda yer alan tetik bırakma işlevi, gücü bir veya iki tekerleğe vermeden hareket etmeyi kolaylaştırıyor. 

Manuel Kar Küreme Araçları 

Herhangi bir motor bulundurmadan el kuvveti ile kullanılan kar küreme ekipmanları manuel araçlar olarak sınıflandırılıyor. Genellikle yerli üretim olduğu için çok daha avantajlı fiyatlarla sunulan ekipmanlar, kar küremenin yanında yem ve gübre küreme için de kullanılabiliyor.  Kalın malzemelerden üretilerek dayanıklılık kazanan ürünler, ortalama 3 milimetre kürek ve kol kalınlığına sahip  oluyor. Ön tabla uzunluğu ise 80 santimetreye ulaşıyor. Aparatların önünde yer alan aşınma önleyici derlin ve ekipmanlarda kullanılan fırınlı boya sistemi ise araçların daha dayanıklı olmasına yardım ediyor. Manuel kar küreme ekipmanı almayı düşünüyorsanız, kaliteli çelikten üretildiğinden emin olmalı, kalın malzeme kullanılıp kullanılmadığını kontrol etmeli, fırın boya ile boyanmasına özen göstermelisiniz. Böylelikle kolay deforme olmayan,  uzun ömürlü kar küreme ekipmanlarına sahip olabilirsiniz. Ekipmanlar, kar yağışı altında yaya yollarını, evlerin önünü, bahçeleri  temizlemeye yardım ediyor. Bunun yanında hayvancılık yapanlar, ekipmanları ahır temizliğinde ve besi bitirme yemisığır süt yemi gibi yemlerin depolama alanlarını düzenlemede de kullanıyor. 
 

share

Benzer Haberler

Toprak Altı Sulama Sistemi
26.02.2024
Toprak Altı Sulama Sistemi

Toprak altı sulama sistemi nedir, nasıl faydaları vardır öğrenmek için hemen tıklayın! Toprak altı sulama sistemlerinin yararlarını deneyimleyin!

Devamını oku
Arı Otu Yetiştiriciliği
25.03.2024
Arı Otu Yetiştiriciliği

Arı otu yetiştiriciliği ülkemizde sıklıkla yapılıyor. Faselya olarak da bilinen bitki meralarda tercih edilerek nektar kaynağı olarak kullanılıyor. Keşfedin!

Devamını oku
Lahana Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
30.11.2021
Lahana Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Lahana yetiştiriciliği yılın büyük çoğunluğunda yapılabiliyor. Beyaz ve kırmızı lahana nasıl yetiştirilir öğrenmek için hemen tıklayın.

Devamını oku