taboola

Aronya Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Aronya Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? 07.07.2022

Dünya çapında popülerleşen ve ılıman iklime sahip, orta pH’lı alanlarda kolaylıkla yetiştirilebilen aronya meyvesi, üzümsü meyveler arasında yer alıyor. Aronya yetiştiriciliği hakkında aradığınız temel bilgiler, Tarfin Blog aracılığıyla sizlerle.

Çiftçilerimizin tarım trendlerini öğrenmesi, yeni bitkilerle tanışması ve yetiştiricilik hakkında bilgi edinmesi için hazırlanan Blog, Tarfin markasının bir parçası. Ayrıca Tarfin tarafından sunulan Tarfin Mobil uygulaması üzerinden tarım girdilerinin fiyatlarını anında karşılaştırabilirsiniz. Diğer taraftan, Türkiye’nin dört bir yanındaki Tarfin yetkili satış noktaları aracılığıyla girdi siparişi oluşturabilmeniz mümkün. Üstelik peşin veya hasat vadeli ödeme seçenekleri de sizinle. Siz de Tarfin ile tanışmak için size en yakın yetkili satış noktasını ziyaret edebilirsiniz. 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
Aronya Yetiştiriciliğinde Fidan Dikimi Nasıl Olur? 

Aronia melanocarpa türünden olan bitkinin anavatanı Kuzey Amerika olarak biliniyor. Ardından Rusya ve Doğu Avrupa ülkelerine dağılan meyve, ülkemizde 2012 yılından bu yana yetiştiriliyor. Çok yıllık ve çalı formundaki bitkinin boyu 2-2.5 metreye kadar ulaşabiliyor. Baharla beraber yeşil yaprak oluşturuyor ve nisan itibarıyla beyaz çiçeklere bürünüyor. Mayıs ayı geldiğinde ise çiçeklerin yerini meyveler alıyor.

Aronya yetiştiriciliğinde hasat ise ağustos ayı sonrasında yapılıyor ve sonbaharda kızıl yapraklar dökülüyor. Güçlü kökleri ve farklı toprak türlerine uyum göstermesi ile tanınan aronyalar, hızla gelişerek 2-3 yıl içinde ürün vermeye başlıyor. Aronya yetiştiriciliği fidan dikimi ile gerçekleşiyor. Fidan seçiminde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş olan, kontrol edilen üreticilerin tercih edilmesi ve sertifikalı fidanların alınması tavsiye ediliyor. 

Aronya Yetiştiriciliğinde Fidan Dikimi Nasıl Olur? 

Güneye bakan ve güneye hafif meyilli olan araziler temizlendikten sonra 50 cm derinlikte işlenen toprak, dikime hazır hale geliyor. Makineli hasat yapılacaksa sıra arası en az 4 metre, sıra üzeri 0,75-1,25 m arasında oluyor. Ocak şeklinde aronya yetiştiriciliği için 2-2,5 metre sıra arası ve 1,5 - 2 metre sıra üzeri mesafe öneriliyor. Ocak şeklindeki aronya yetiştiriciliğinde dekara 180 ile 220 adet fidan yeterli oluyor.

Tüplü fidanlar ise tüp yüksekliğinden biraz daha derinde olacak şekilde dikiliyor ve bu sırada çukur, ⅓ oranında yanmış çiftlik gübresi ve yüzey toprağı karıştırılarak yapılan harçla dolduruluyor. 

Aronya yetiştiriciliği için fidan dikildikten 3-4 hafta sonra bitki başına 14 ile 18 gram kadar saf azot veriliyor. Bunun için amonyum sülfat veya kompoze gübreden yararlanabilirsiniz. Ayrıca yüzlek köklü bir bitki olan aronyanın dibinin sürekli nemli tutulması ancak su altında kalmaması gerekiyor. Bunun için dikimden sonra haftada en az 2 kez sulama tercih ediliyor. Buna ek olarak, aronya fidanlarının ilk 1-2 yıllık süreçte susuz bırakılmaması oldukça önemli. Bakım kapsamında; boğaz doldurma, yabancı ot kontrolü ve malçlama yapılıyor. 

Aronya Yetiştiriciliği için İklim Nasıl Olmalı? 

Aronya hangi iklimde yetişir? Aronya meyvesi yetiştiriciliği, özel bir iklim özelliğine gerek duymuyor. Ancak en yüksek verim ve sağlıklı aronya yetiştirme ortamı için ılıman özelliklerin hakimiyeti gerekiyor. Bunun yanında meyve dona karşı dayanıklı olduğu için dünyanın birçok yerinde aronya yetiştiriciliği yapılabiliyor.

Düşük sıcaklıklarda bile canlılık gösteren, çiçeklenmesi ilkbahar son donlarından sonra gerçekleştiği için ekstra dayanıklılık kazanan bitki, iklim zorluklarının birçoğuna karşı varlığını sürdürüyor. Bu sayede aronya ikli istekleri çok fazla çeşitlilik göstermiyor.

Aronya Yetiştiriciliği için İklim Nasıl Olmalı? 

Bazı iklim özellikleri aronyanın kalitesinin artmasına yardımcı oluyor. Örneğin, gölgede kalan meyveler daha tanensi tatta olurken güneşte yetişenlerde tatlılık fazlalaşıyor. Diğer yandan, kar altında sürgünler -30,-35 dereceye kadar dayanıyor, çiçeklerin zarar görmesi ise ancak -2.3 derecenin altındaki sıcaklıklarda mümkün oluyor. Böylelikle Aronya hangi iklimde yetişir sorusuna bitki özellikleri gayet net cevap vermeyi başarıyor.

Aronya Yetiştiriciliği için Toprak Nasıl Olmalı? 

Adaptasyon kabiliyeti yüksek olan aronya, farklı topraklarda ve geniş pH aralığında yetiştirilebiliyor. Drenajı iyi, orta bünyeye sahip ve organik madde açısından zengin topraklarda aronya yetiştiriciliği daha iyi oluyor. Ayrıca pH derecesinin 6 ile 6,5 arasında olması tavsiye ediliyor. 

Aronya Yetiştiriciliği için Toprak Nasıl Olmalı? 

Organik tarım ve madde içeriği toprağa nem katıyor, havalanmayı ve iyi drenajı destekliyor. Bu nedenle, aronia yetiştiriciliği yapılacak alanlara organik madde ilavesi yapabilir ve dikimden en az 1 yıl önce karıştırabilirsiniz. Böylelikle verimde büyük artış görebilirsiniz. 

Aronya Yetiştiriciliğinde Gübreleme Nasıl Olur? 

Aronya yetiştirirken 1 dekara ortalama 30 ile 50 kilogram arasında NPK gübre veriliyor. Gübreleme, ilkbaharda gözler kabardığında yapılıyor. Ancak herhangi bir analiz olmadan 15-15-15 gübre uygulamak doğru görülmüyor. Tam ihtiyacın belirlenmesi adına mutlaka toprak analizi yaptırmalısınız.  

Aronya Meyvesi Hastalık ve Zararlıları Nelerdir? 

Hastalık ve zararlı yönünden avantajlı görülen aronya meyvesi, çok fazla hastalık ve zararlıya sahip değil. Bu nedenle genellikle ilaç kullanılmadan yetiştiriliyor. Ancak bu avantaja ulaşılması için yabancı ot kontrolü ve budama gibi bakım gereksinimlerini eksiksiz karşılamalısınız. Aronya yetiştirme için en önemli zararlılar arasında kanadı noktalı sinek, yaprak biti, akar, cüce ağustos böceği sayılabiliyor. 

Aronya Meyvesi Nasıl Hasat Edilir? 

Salkım şeklinde yetişen aronya meyvesinin bir salkımında 5 ile 15 adet meyve bulunuyor. Ancak bu meyvelerin olgunlaşması; budama şekline, bırakılan dal tipine, iklime ve türe bağlı olarak 90 ile 110 gün arasında değişiyor. Ortalama eylül ayı başında olgunlaşan meyveler yumuşayarak renkleniyor ve tatlanma meydana geliyor. İrileşen meyveler, tam olgunluk evresinde elle veya makineyle hasat ediliyor.

Olgunlaşmamış meyveler toplandığında kalite daha düşük olduğu için hasat öncesi olgunlaşmadan emin olmalısınız. Hatta henüz rengini almamış olan meyveyi kesinlikle tüketmemelisiniz. Aronya üretimi için meyvenin koyu mor renkli, iri taneli, yumuşak ve hasada uygun olgunlukta tüketilmesi önem arz ediyor. 

Ayrıca hasat yaparken toplayan kişi mümkün olduğunca en az taneyi elde biriktirerek ayırıyor. Böylece meyvelerin ezilmesi, bozulması önleniyor. Özellikle ilk iki yıl elle hasat önerilirken üçüncü yılla beraber makineli hasada geçilebiliyor.

Aronya Nasıl Yetiştirilir?

Aronya, aynı zamanda "aranjman" veya "yaban mersini" olarak da biliniyor. Aronya bitkisini yetiştirmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

İşte aronya nasıl yetiştirilir sorunuza alternatif cevaplar:

  • Aronya Fidanı Seçimi: Aronya nasıl yetiştirilir sorunuza iyi bir başlangıç yapmak için yerel bahçe merkezlerinden veya fidanlık yetiştiricilerinden sağlıklı aronya fidanları seçebilirsiniz. İdeal olarak, 1 yaşındaki fidanlar en iyisi olacaktır.
  • Toprak Seçimi ve Hazırlığı: Aronya bitkileri asidik toprakları seviyor. pH düzeyi 5,5 ila 6,5 arasında olmalıdır. Toprağı iyice hazırlayıp yabancı otlardan temizledikten sonra organik madde eklemek için kompost veya gübre kullanabilirsiniz.
  • Bitki Dikimi: Aronya fidanlarını dikmeden önce uygun bir dikim aralığı bırakmalısınız. Genellikle 1.5 ila 2 metre arasında mesafe olmalıdır. Fidanları çukurlara yerleştirerek köklerini yavaşça yayarak dikebilirsiniz. Daha sonra toprakla örtüp iyice sulayabilirsiniz.
  • Sulama: Aronya bitkileri düzenli ve derin sulamayı sever. Toprak sürekli nemli olmalıdır, ancak su birikmesine izin vermemelisiniz.
  • Gübreleme: Bahar başında ve yaz başında, dengeli bir gübre kullanarak bitkilerinizi besleyerek verim elde edebilirsiniz.
  • Yabancı Ot Kontrolü: Aronya bitkilerini yabancı otlardan temiz tutmak çok önemlidir. Yabancı otları düzenli olarak temizlereke bitkinizin rahat büyümesini sağlayabilirsiniz.
  • Aronya Bitkisinde Hasat: Aronya meyvesi yetiştiriciliği için bu meyveyi yaz sonunda veya sonbaharın başlarında olgunlaştığını göz önünde bulundurabilirsiniz. Olgunlaşan meyveleri elle toplamalısınız ve hemen tüketmek yerine işlemek için saklayabilirsiniz.

Aronya bitkisi yetiştiriciliği oldukça kolaydır. Uygun koşullar altında, iyi bir hasat elde edebilirsiniz. Unutmayın ki bitkilerin sağlıklı büyümesi ve meyve vermesi için yerel aronya iklim istekleri koşullarına dikkat etmelisiniz. Bu sayede Aronya nasıl yetişir sorunuza doğru yanıt bularak sağlıklı bitkiler büyütebilirsiniz.

Aronya Ağacı Ne Kadar Büyür?

Aronya bitkisi aslında bir ağaç değil, bir çalıdır. Bu bitki, 1.5 metreden (5 fit) 3 metreye (10 fit) kadar yükselebilen görece düşük büyüklüğe sahip olabilir. Genellikle sık bir şekilde dallanmış ve yoğun görülen bu çalı, salkım şeklindeki koyu mor veya siyah meyveleri üretir.

Salep yetiştiriciliği dışında danaburnu nedir? ve danaburnu böceği ilacı için yazımızı okuyabilirsiniz.

Aronya Meyvesi Türkiye’de Nerede Yetişir?

Aronya nerede yetişir diye merak ediyorsanız, aronya meyvesi, ılıman iklim sevdiğini bilmelisiniz. Türkiye’de Akdeniz ve Ege şeridi dışında kalan hemen her yerde yetiştirilebiliyor. Bu bölgede soğuklama ihtiyacı karşılanmadığı için ekin zarar görüyor. Diğer yandan nemi seven bir bitki olduğu için yetiştirildiği alanda sulama sorunu olmaması veya yağış alması önem taşıyor.

Aronya Faydaları Nelerdir?

Güçlü antioksidan ve vitamin kaynağı olan aronya meyvesi faydaları ile şaşırtıyor: Kanser hücreleriyle savaşa yardımcı oluyor. Antioksidan içeriği sayesinde detoks etkisini pekiştiriyor. Yüksek kolesterolün düşmesi için destek oluyor. Kalp krizi riskinin azalmasına yardım ediyor. Bağışıklığın normal fonksiyonunun gerçekleşmesinde etki gösteriyor. Kan şekerinin düzenlenmesine destek veriyor. Düzenli tüketimi yaşlanma etkilerinin geciktirilmesine imkan tanıyor. Aronya meyvesi karaciğerin sağlıklı fonksiyonuna yardımcı oluyor.

Aronya Meyvesi Nerede Kullanılır?

Aronya, taze meyve olarak kullanılıyor. Ayrıca meyve suyu sanayinde, kokteyl yapımında, ilaç üretiminde görev alıyor. Meyvenin kökleri ve yaprakları da aromalı süt, ekmek, kek ve puding gibi endüstriyel ürünler içinde yer alıyor. Kahvaltılarda da değerlendirilebilen meyve soslarda, çaylarda karşımıza çıkıyor. Diğer yandan cilt bakım ürünlerinin içinde de aronya adını görebilmeniz mümkün.

1 Dönüme Kaç Aronya Fidanı Dikilir?

1 dönüme kaç aronya fidanı dikilmesi gerektiği, dikim aralığına ve bitkilerin ne kadar yayıldığına bağlı olarak değişir. Aronya bitkilerinin tipik olarak 1,5 ila 2 metre arasında bir çapı olabilir. Peki 1 dönüme kaç aronya fidanı dikilir? Eğer aronya fidanlarını 1,5 metre arayla dikerseniz, her 1 dönüm (10,000 metrekare) alanda yaklaşık olarak 6,666 fidan dikmeniz gerekebilir. Eğer fidanları 2 metre arayla dikmek isterseniz, bu sayı daha az olabilir. Aronya, yıllar içinde yayılabilir ve daha fazla alan kaplayabilir. Bu nedenle dikim aralığınıza ek olarak bitkilerin yayılma hızını da göz önünde bulundurmanız çok önemlidir. Dikim aralığı ve bitkilerin yayılma özellikleri, hangi tür arazide, hangi iklim koşullarında ve ne tür bakım yapmayı planladığınıza bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bu nedenle, yerel koşullarınıza ve yetiştirme amacınıza uygun bir dikim planı oluşturabilirsiniz. Ayrıca, arazinizin boyutu, toprak kalitesi ve iklim koşulları gibi faktörleri de dikkate almalısınız. Fidanlarınızın sağlıklı büyümesi ve iyi verim vermesi için gereken alanı hesaplamak için yerel bir uzmandan destek alabilirsiniz.

Aronya Nedir?

Aronya nedir sorunuza cevap olarak, aronya koyu mor veya siyah renkte tatlı-tart meyvelere sahip, besleyici bir çalı bitkisidir.

1 Dönüme Kaç Aronya Fidanı Dikilir?

1 dönüme kaç aronya fidanı dikilmesi gerektiği, dikim aralığına ve bitkilerin ne kadar yayıldığına bağlı olarak değişir. Aronya bitkilerinin tipik olarak 1,5 ila 2 metre arasında bir çapı olabilir. Peki 1 dönüme kaç aronya fidanı dikilir? Eğer aronya fidanlarını 1,5 metre arayla dikerseniz, her 1 dönüm (10,000 metrekare) alanda yaklaşık olarak 6,666 fidan dikmeniz gerekebilir. Eğer fidanları 2 metre arayla dikmek isterseniz, bu sayı daha az olabilir. Aronya, yıllar içinde yayılabilir ve daha fazla alan kaplayabilir. Bu nedenle dikim aralığınıza ek olarak bitkilerin yayılma hızını da göz önünde bulundurmanız çok önemlidir. Dikim aralığı ve bitkilerin yayılma özellikleri, hangi tür arazide, hangi iklim koşullarında ve ne tür bakım yapmayı planladığınıza bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bu nedenle, yerel koşullarınıza ve yetiştirme amacınıza uygun bir dikim planı oluşturabilirsiniz. Ayrıca, arazinizin boyutu, toprak kalitesi ve iklim koşulları gibi faktörleri de dikkate almalısınız. Fidanlarınızın sağlıklı büyümesi ve iyi verim vermesi için gereken alanı hesaplamak için yerel bir uzmandan destek alabilirsiniz.

Aronya Nedir?

Aronya nedir sorunuza cevap olarak, aronya koyu mor veya siyah renkte tatlı-tart meyvelere sahip, besleyici bir çalı bitkisidir.

share

Benzer Haberler

Mango Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
12.11.2022
Mango Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Mango yetiştiriciliği tropikal ülkelerde daha çok yapılıyor. Ülkemizde de başlanan mango yetiştiriciliği hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için tıklayınız.

Devamını oku
Toprak Nasıl Oluşur?
20.12.2021
Toprak Nasıl Oluşur?

Toprak oluşumu uzun zaman alan farklı süreçlerin toplamından meydana geliyor. Toprak oluşumunda etkili faktörleri keşfedin.

Devamını oku
Kivi Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
11.05.2021
Kivi Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Kivi yetiştiriciliği hakkında merak ettiğiniz tüm bilgiler Tarfin Blog'ta. Kivi yetiştiriciliği için devlet desteği, kivi bakımı gibi konularda bilgi alabilirsiniz.

Devamını oku