taboola

Volkanik Topraklar Verimli midir?

Volkanik Topraklar Verimli midir? 01.01.2024

Volkanik topraklar tarım bakımından oldukça verimli kabul edilir çünkü içerdikleri mineral ve besin maddeleri bitki büyümesini destekler. Volkanik topraklar genellikle organik madde açısından zengindir. Ayrıca toprakların su tutma kapasitesinin yüksek ve iyi drenaj özelliklerine sahip olduğu kayıtlara geçer. Buna rağmen, verimlilik derecesi volkanik toprağın türüne ve oluşum sürecine bağlı olarak değişebilir. Siz de volkanik toprakların verimliliğine dair detaylı bilgiyi Tarfin Blog’da bulabilirsiniz. Bunun yanında tarımsal girdi ihtiyaçlarınız için Tarfin Mobil sizinle. Tarfin Mobil aracılığıyla girdi fiyatlarını karşılaştırmanız, en avantajlı girdileri bulmanız ve Tarfin yetkili satış noktaları ile alışverişlerinizi tamamlamanız mümkün. Üstelik peşin veya hasat vadeli ödeme avantajı da Tarfin’de. Tarfin ile tarım faaliyeti gösteren binlerce mutlu çiftçimizden biri olmak için siz de şimdi Tarfin Mobil uygulamasını indirebilirsiniz.

Yazımızda bulacağınız başlıklar: 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
  • Volkanik Topraklar Neden Verimlidir?
  • Volkanik Toprakların Tarım Avantajları
  • Türkiye’de Volkanik Tarım Arazileri
  • Volkanik Topraklarda Tarım Yapılır Mı?
  • Volkanik Cüruf Nedir?

Volkanik Topraklar Neden Verimlidir?

Yanardağlar denince aklımıza kızıl lav akıntıları, gri ve kül yüklü bulutlar geliyor olsa gerek. Volkanların patladıkları anda çıkardıkları lavlar, gazlar ve küller olumsuz etkiler gibi görünse de uzun vadeli sonuçları verimli topraklar doğuruyor. Hatta dünyanın en verimli tarım arazilerinin volkanik topraklar olduğu söylenebilir. Volkanik alanların verimliliği yanardağ patlaması ile yüzeye ulaşan volkanik küller ve magma ile ilgili. Bu maddelerin yeryüzüne inmesi ve soğuması ile yüzeye birçok mineral de çıkmış oluyor. Bu maddelerin birikimi ile oluşan volkanik kayaçlar, güneşin, nemin ve atmosferdeki gazların da etkisi ile zaman içinde değişim geçiriyor. Aşınma ve dönüşme süreciyle beraber ortaya tarım açısından verimli ve farklı canlı türleri için yaşam sunan eşsiz tarlalar çıkıyor. 

Hatta volkanik toprakların dünya yüzeyinin sadece %1’ini kaplamalarına rağmen, yeryüzündeki nüfusun %10’unun beslenmesini sağlayabildiği düşünülüyor. Bu oran dahi, arazilerin ne denli verimli olduğunu anlamak için yeterli. Tam da bu nedenle insanlar bin yıllardır, tehlikeli dahi olsa yanardağ çevresinde yerleşim gösteriyor. (Kaynak)

Volkanik Topraklar Neden Verimlidir?

Science dergisinin yayımladığı bir çalışmaya göre 18. yüzyılda Hawaii Adaları’na yerleşen ilk Avrupalı nüfus, volkanik toprakların verimliliğini ispatlayan topluluklardan biri olarak kabul ediliyor. İklim şartları uygun olmamasına rağmen bölgede sulak alanlarda yetişen patates gibi nişastalı sebzelerin yetiştirilmesi, çevredeki geçmiş volkanik aktivitelerle ilişkilendiriliyor. Kurak bölgeler olmasına rağmen sulu tarım ile yetiştirilebilen bitkilerin kolayca bölgede  üretilebiliyor olması volkanların çıkardığı mineral yönünden zengin topraklar sayesinde mümkün oluyor. 

Volkanik Toprakların Tarım Avantajları

Volkanik topraklar tarıma uygun olarak kabul ediliyor çünkü içerdikleri özellikler bitki büyümesini destekleyen bir dizi avantaja sahip. Volkanik patlamalar sırasında oluşan kayaçların parçalanmasıyla ortaya çıkan mineraller bitkilerin yetiştirilmesini kolaylaştırıyor. Bu mineraller büyüme için gerekli olan temel besin maddelerini toprağa aşılıyor. Öyle ki, volkanik topraklar genellikle yüksek miktarda azot, fosfor, potasyum ve diğer önemli besin maddelerini içeriyor. Diğer taraftan ilgili araziler genellikle daha iyi drenaj özelliklerine sahip. Toprak drenajının iyi olması, köklerin oksijen almasını, diğer bir deyişle havalanmasını, daha kolay bir şekilde derine ulaşmasını ve büyümesini kolaylaştırıyor. Su tutma kapasitesi ve mikroorganizma faaliyetleri artan volkanik topraklarda daha iyi ürün yetiştiriliyor. Bununla beraber volkanik topraklar, güneş ışığını ve ısıyı iyi bir şekilde emme eğiliminde oluyor. Böylece, bitkilerin büyüme süreçlerini hızlandırıyor ve meyve verimini artırabiliyor. Tüm nitelikler, volkanik toprakların tarım için uygun olmalarını sağlıyor. Ancak, diğer faktörler de (örneğin iklim, su kaynakları, tarım uygulamaları) tarımın başarısını etkileyebiliyor. Kısaca, sadece volkanik geçmişi olan arazilerin varlığı, tarımda üst düzey verim için yeterli değil. Verimli tarım için güncel faaliyetlerin, iklimin, tarım uygulamalarının, doğru ürün seçiminin de olması gerekiyor. 

Türkiye’de Volkanik Tarım Arazileri

Türkiye, aktif özellikte volkanlar bulunmasa da volkanik geçmişi olan bir bölgede yer alıyor. Bu durum tarımsal potansiyelin artması demek. Buna rağmen toprakların temel fiziksel, kimyasal, mineralojik özelliklerinin yeterince tanımlanmamış olması nedeniyle net bilgiler vermek zorlaşıyor. Yapılan çalışmalara göre volkan külü üzerinde oluşmuş topraklarda hacim ağırlığı değişiyor. Bu farklılaşma ve toprak özelliklerinin net olarak analiz edilememesi çalışma sonuçlarının net olmasının önüne geçiyor. (Kaynak)

Bunun yanında lkemizde bulunan kumlu tüflü topraklarla ilgili bazı bilgiler mevcut. Kumlu tüflü topraklar, volkanik kum, küf yani tüf ile volkanik kökeni olmayan kumlardan oluşuyor. İnce bir üst yapının altında bulunan ana kaya dikkat çekiyor. Bu topraklar sığ ve iyi gelişmiş olmayan toprak profili şeklinde sınıflandırılıyor. Türkiye’deki volkanik kumlu tüflü topraklar maalesef organik madde, kireç ve kil bakımından fakir. Çok geçirimli olan ve su tutma kapasitesi düşük bu topraklar, ülkemizde çoğunlukla volkanik ana kaya üzerinde oluşuyor. En yaygın Ürgüp, Nevşehir ve Avanos çevresinde rastlanıyor. Daha çok üzüm yetiştiriciliği yapılan bu arazilerde bahçe tarımı ve patates yetiştiriciliği gerçekleştiriliyor.  (Kaynak)

Volkanik Topraklarda Tarım Yapılır Mı?

Aktif olmayan, geçmişinde volkanik hareketler bulunan topraklarda, gerekli güvenlik şartları sağlanıyorsa tarım yapılabiliyor. Ancak tek başına volkanik etkinin tarım için yeterli olduğunu söylemek mümkün değil. Yapılan çalışmalar, volkanik aktivitenin zamanına, iklim şartlarına bağlı olarak toprak veriminin etkilenebileceğini gösteriyor. Örneğin yıkanma dolayısıyla toprak organik içeriği değişikliğe uğrayabiliyor. Buna ek olarak, su kaynaklarının varlığı, arazinin engebe durumu, toprağın içeriği gibi bilgilerin bilinmesi şart oluyor. Siz de tarım yapmayı düşündüğünüz arazinin verimliliğini anlamak üzere mutlaka toprak analizi yaptırmalısınız. Laboratuvarların verdiği sonuçlar üzerinden bölgenin verimliliği konusunda bilgi alabilir ve hangi ekinleri yetiştirebileceğinize karar verebilirsiniz. Elbette makineli tarıma uygunluk, su kaynaklarının varlığı, yerleşim yerlerine uzaklık gibi diğer fiziksel faktörleri de mutlaka değerlendirmelisiniz. Erozyon, rüzgar, güneş alımı ve yetiştirilebilecek ekinlerin pazar değeri gibi faktörleri göz önünde bulundurarak ilgili arazide bugün tarım yapmanın karlı olup olmadığına karar verebilirsiniz. 

Volkanik Cüruf Nedir?

Volkanik arazilerin verimlilik sağlayan özelliklerinden yararlanmanın tek yolu bu alanlarda tarım yapmak değil. Volkanik cüruf adı verilen tabakalaşmış küller kullanılarak tarımsal verimi artırabilirsiniz. Dikim öncesi toprağa eklenerek veya topraksız tarım faaliyetlerinde kullanılan bu maddeler günümüzde kolaylıkla satın alınabiliyor. Henüz deneme aşamasında olan volkanik cüruf ile tarım yapmak için volkanik bakımdan zengin topraklara sahip İç Anadolu Bölgesi’nden toprak getirtiliyor. 
 

Volkanik Toprakların Tarım Avantajları

Araştırma ve geliştirme çalışmaları devam eden topraksız tarım çalışmaları kapsamında, insan ve bitki sağlığına herhangi bir zararı bulunmayan volkanik cüruf ile sebze üretiliyor. Kokopit yerine kullanılan cüruf, ekonomik ve uzun ömürlü olduğu için avantaj sağlıyor. Özellikle domates, marul ve biber üretiminde kullanılan malzeme, ürün kalitesinde olumlu sonuçlar veriyor. Deneysel çalışmada elde edilecek veriler ışığında volkanik cüruf ile tarım faaliyetlerinin tüm ülkemize yayılması umut ediliyor. Henüz sadece Kocaeli’de yapılan deneme, organik beslemeyi artırırken, Hindistan cevizinden yapılan kokopite alternatif sağladığı için yerli üretim modeli oluşturuyor. 

Volkanik tüf veya cüruf olarak anılan materyalleri tarımda kullanmak geleceğin üretim anlayışının bir parçası. Siz de su emme kapasitesi yüksek, kütlesi az, rüzgara dayanıklı, sulama ihtiyacını azaltan ve yerli malzemeleri daha yakından inceleyebilirsiniz. Tarımdaki gelişmeleri yakından takip ederek siz de tarımsal üretim sürecinde yeni uygulamalara yönelebilir, verim artışı sağlayabilirsiniz. 

share

Benzer Haberler

Kuzular Neden Diş Gıcırdatır?
04.07.2023
Kuzular Neden Diş Gıcırdatır?

Kuzularda diş gıcırdatma özellikle asidoz ile ilişkilendiriliyor. Peki kuzular neden diş gıcırdatır? Detaylar için tıklayınız.

Devamını oku
Salep Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
20.05.2022
Salep Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Salep yetiştiriciliği nasıl yapılır sizler için araştırdık. Salep nedir, nasıl yetiştirilir, salep nerede yetiştirilir hemen öğrenebilirsiniz.

Devamını oku
Tarfin Pro ile Çiftçiler Rekabetçi Fiyatlarla Buluşacak
01.12.2022
Tarfin Pro ile Çiftçiler Rekabetçi Fiyatlarla Buluşacak

Tarfin, bugüne kadar satış noktaları ile çiftçi arasındaki ürün tedarik sürecine katkı sunan sistemini Tarfin Pro ile daha da genişletti. Tarımsal ürünlerin fabrikadan çıkıp satış noktalarına da uygun fiyatlarla ulaşımını sağlayan Tarfin Pro, satış noktalarına desteğini bir yılda yüzde 700 artırdı.

Devamını oku