taboola

Tarfin 50 milyon TL’lik kira sertifikası ihracı ile Türk tarımını desteklemeye devam ediyor

Tarfin 50 milyon TL’lik kira sertifikası ihracı ile Türk tarımını desteklemeye devam ediyor 15.12.2022

Türkiye’nin lider dijital tarım platformu Tarfin, büyük üreticiden küçük çiftçiye kadar tüm sektörü kapsayan İslami finans ilkelerine uygun menkul kıymet ihraçlarına devam ediyor.   Tarfin, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası’nın münhasır finansal danışmanlığında ve Ziraat Yatırım Menkul Değerler’in satış aracılığıyla üçüncü sukuk ihracını gerçekleştirdi.  245 gün vadeli, 50 milyon TL tutarındaki kira sertifikası ihracı ihracı ile Tarfin bugüne kadar 140 milyon TL’lik sukuk ihracını yatırımcıyla buluşturmuş oldu.

‘50 bini aşkın çiftçiye uygun vade imkanı sağladık’ 

Tarfin CEO’su Mehmet Memecan, sektörde finansman imkanlarının çeşitlendirilmesi noktasında çalışmalarına hızla devam ettiklerini belirterek, “Türkiye tarımını desteklemek üzere yola çıktık. Bugüne kadar 50 bini aşkın çiftçiye gübre, tohum, yem gibi temel girdilerinin tedarikini, nakit akışlarına uygun vade imkanıyla sağladık. İslami finans ilkelerine uygun olarak çiftçilerimize destek veriyor ve çiftçilerimizin üretimlerine güvenle devam etmesini sağlıyoruz. Bu doğrultuda Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası ve Ziraat Yatırım Menkul Değerler ile çalışarak yatırımlarını tarım alanında değerlendirmek isteyen yatırımcıları sukuk ihraçlarımız sayesinde çiftçilerimizle bir araya getiriyoruz. Platformumuz üzerinden sunduğumuz yeni hizmetler, sermaye piyasaları ihraçlarımız, aldığımız yatırımlar ile üreticiden tüketiciye giden yolda katma değer yaratmaya devam edeceğiz” dedi.

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

‘Tarımın finansmanında aktif rol almaya devam edeceğiz’

Gerçekleştirilen sukuk ihracı ile sermaye piyasaları danışmanlığı çerçevesinde tarım sektörü için önemli bir iş birliğine imza attıklarını vurgulayan Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Genel Müdürü İbrahim Öztop ise “Tarfin’in Temmuz ayında 40 milyon TL tutarlı ilk, Kasım ayında 50 milyon TL tutarlı ikinci sukuk ihracını gerçekleştirmiştik. Tarım sektörünün ülkemizin kalkınmasında sahip olduğu önemi göz önünde bulundurarak, tarımın finansmanında aktif rol almaya devam ediyoruz. Banka olarak, sürdürülebilir kalkınmaya ve sermaye piyasalarımızın geliştirilmesine katkı sağlamak için, sermaye piyasalarında örnek olabilecek yenilikçi ve sürdürülebilir ürünler geliştirilmesi konusunda çalışmalarımıza devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Kira Sertifikası İhracı Nedir?

Kira sertifikası, faizsiz yatırım araçları arasında öne çıkarak İslami prensiplere uygun bir şekilde yatırım yapma imkanı sunuyor. Yatırımcılar, varlıklarının değerini enflasyona karşı korumak için tercih ettikleri bu araç sayesinde, faizsiz ve helal yatırım yapma imkanına sahip oluyor. Kira Sertifikası, sahip olduğu varlığın mülkiyetini veya ondan yararlanma hakkını gösteren, yatırımcılara belirli dönemlerde sabit veya değişken getiri sağlayan ve ikincil piyasalarda alım satıma konu olan bir faizsiz sermaye piyasası ürünü olarak biliniyor. Bu sayede, yatırımcılar hem İslami değerlere uygun bir şekilde yatırım yapıyor hem de finansal araçlar aracılığıyla getiri elde ediyor. Kira sertifikası, adil ve şeffaf bir yatırım ortamında, yatırımcıların tercih ettiği güvenli bir finansal enstrüman olarak önemini koruyor.

Kira sertifikası ihracı, finansal piyasalarda sıklıkla kullanılan bir finansal araç olarak İslami finans prensiplerine uygun olarak tasalanıyor. Kira sertifikası, gerçek ya da tüzel kişilerin finansal ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kullanılan bir sermaye piyasası aracı olarak biliniyor.

Kira sertifikası ihracı sürecinde, bir şirket ya da kurum, belirli bir varlık veya projeyi finanse etmek amacıyla yatırımcılardan fon topluyor. Yatırımcılar, söz konusu projenin veya varlığın kira gelirlerinden pay almak üzere kira sertifikası satın alıyor. Sertifika sahipleri, belirli dönemlerde kira geliri dağıtımlarından yararlanarak yatırım dönemi sonunda yatırım ana paralarını geri alıyor.

Bu işlem, faizsiz bir finansman yöntemi olarak kabul ediliyor, çünkü İslami finans prensiplerine göre faiz ya da riba yasağı bulunuyor. Kira sertifikalarında, yatırımcılar kira gelirlerinden pay alırken faiz ödememiş oluyor ve dolayısıyla faizsiz finansman sağlama fırsatı elde ediyor.

Tarfin Hakkında:

Tarfin Tarım A.Ş. tarımda finansmana erişim sorununa çözüm getirmek, gübre, tohum, yem gibi girdi ihtiyaçlarını çiftçilerin talep ettiği vadelerle karşılamak amacıyla 2017’de hayata geçirildi. Şirket, geliştirdiği makine öğrenmesine dayalı tarımsal risk skorlama modelini kullanarak, Türk çiftçilerinin gübre çeşitleri, tohum ve yem gibi tüm tarım ihtiyaçlarını uygun fiyat, vadeli ya da peşin ve hasatta ödeme olanağı ile karşılamalarını sağlıyor.

 80 ilde 1211 yetkili satış noktası bulunan şirketin hizmetlerinden 2022’de 18.000 çiftçi, kuruluşundan bugüne kadar ise toplam 47.982 çiftçi yararlandı.  Çiftçiler, bulundukları bölgelerdeki en güncel gübre, yem ve diğer tarım girdilerindeki fiyatları karşılaştırmalı olarak sunulduğu Tarfin mobil uygulama ve yetkili satış noktası aracılığıyla işlemlerini 4 dakika içinde tamamlayarak ürünlerini teslim alabiliyor. Tarım üreticileri, Tarfin ile girdilerini uygun fiyat seçenekleriyle sağlamalarının yanı sıra kefil, ipotek, dosya masrafı, kart ücreti, üyelik aidatı gibi ek masraflar altına girmekten de kurtuluyor.

Kuruluşundan bugüne her yıl yüzde 300 büyüme kaydeden şirket, dijital money&fintech ödüllerinden; en hızlı büyüme kategorisinde birincilik, en iyi ürün/hizmet kategorisinde ikincilik ödülü, startup100 listesinde en hızlı büyüyen 19. Şirket, LinkedIn En İyi Startup’lar 2022: Türkiye’nin yükselişte olan 10 şirketin arasında dokuzunculuk ödüllerini almıştır.

share

Benzer Haberler

Hassas tarım nedir? Hassas Tarım Uygulamaları
02.10.2023
Hassas tarım nedir? Hassas Tarım Uygulamaları

Hassas tarım gelişen teknolojinin izinde verimi artırıyor. Çevre hassasiyeti taşıyan hassas tarın nedir, nasıl yapılır hemen öğrenin.

Devamını oku
Trabzon Hurması Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
24.12.2022
Trabzon Hurması Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Ülkemizde cennet elması veya Trabzon hurması nasıl yetiştirilir hemen öğrenin. Trabzon hurması yetiştiriciliği bilgileri için tıklayınız.

Devamını oku
Ortak Tarım Politikası: 2023 - 2027
12.12.2023
Ortak Tarım Politikası: 2023 - 2027

Ortak Tarım Politikası, temelde Avrupa Birliği’nin kırsal kalkınma planını, doğrudan destekleri ve piyasa önlemlerini gösteriyor.

Devamını oku