taboola

Örümcek Kuzu Sendromu Nedir?

Örümcek Kuzu Sendromu Nedir? 21.07.2022

Spider lamb syndrome olarak tanınan ve dilimizde örümcek sendromu veya örümcek kuzu sendromu olarak yer bulan hastalık, koyun kalıtsal kondrodisplazisi şeklinde literatüre geçiyor. Kıkırdak büyümesini etkileyen bu hastalık, özellikle suffolk koyun ve kuzularda, hampshire cinsi hayvanlarda görülüyor. 1970’li yıllarda ilk kez tanı alan hastalık, günümüzde hala varlık gösteriyor. Siz de örümcek kuzu sendromu hakkında detaylı bilgiye Tarfin aracılığıyla ulaşabilirsiniz. Ayrıca Tarfin Mobil uygulaması üzerinden anında tarım girdi fiyatlarını karşılaştırabilirsiniz. Üstelik Tarfin yetkili satış noktaları aracılığıyla vereceğiniz siparişlerde; peşin veya hasat vadeli ödeme seçenekleri de sizi bekliyor. Siz de hemen binlerce yetkili satış noktasından birini hemen ziyaret edin ve Tarfin avantajlarıyla vakit kaybetmeden tanışın. 

Peki örümcek kuzu sendromu nedir biliyor musunuz? Henüz sadece siyah yüzlü koyunlarda rastlanan bir hastalık olan örümcek sendromu, beyaz yüzlü hiçbir koyun ırkı üzerinde tanılanmıyor. 70’lerde hayatımıza giren ve özellikle 1980’lerde koyun yetiştiricileri için önemli bir sorun oluyordu. Bu dönemde yapılan testler ve geliştirilen özel yetiştirme programları sayesinde günümüzde hastalığa daha az rastlanıyor. Ancak hala hastalığın tam olarak yok olduğundan söz etmek mümkün değil. 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
Örümcek Kuzu Sendromu Belirtileri Nelerdir? 

Örümcek kuzu sendromuna neden olan sorun aslında bir mutasyondan kaynaklanıyor. Normalde koyunlarda 6 kromozom bulunuyor ve fibroblast büyüme faktörü reseptörü 3 inaktivasyon içeriyor. Burada meydana gelen mutasyon hastalığa kaynak oluşturuyor. Sığırlarda cücelik ile benzerlik gösterdiği için yer yer karışıklıklara neden olan hastalık, doğumdan itibaren semptom gösterebiliyor. 

Örümcek Kuzu Sendromu Belirtileri Nelerdir? 

Örümcek kuzu sendromuna neden olan mutasyona sahip hayvanlarda doğumda gözle görülür deformasyon bulunabiliyor. Bu kuzular ayakta durmakta zorlanıyor, hiç ayağa kalkamıyor. Bunun yanında bazı hasta kuzular ilk 4 - 6 hafta boyunca herhangi bir belirti vermeden yaşamını sürdürebiliyor. Örümcek sendromu yaşayan koyunların uzuvları olağandan daha ince ve uzun oluyor. Bu ince bacaklar nedeniyle görünümler örümceğe benzetiliyor ve hastalık adı buradan geliyor. 

Örümcek Kuzu Sendromu Tedavisi Nasıl Olur? 

Akademik kaynaklara göre, örümcek kuzu sendromunun temel belirtileri: 

  • Birçok yenidoğan hasta kuzu hayatta kalamıyor. 
  • Doğumdan sonra hasta kuzuların halsiz olması ve ayağa kalkmaması dikkat çekiyor. 
  • Yarı ölümcül olan bu hastalıkta, zaman zaman belirtiler 6 hafta sonrasında görünür olabiliyor. Hayvanlar büyüdükçe kol ve bacakların inceliği ve uzunluğu fark ediliyor. 
  • Kas ve iskelet sistemini direkt etkileyen gen hastalığı, denge sağlamayı zorlaştırıyor. 
  • İskelet anormallikleri, bükülmüş bacaklar, düz kaburgalar, gelişme zorluğu yaşayan kaslar görülebiliyor. 
  • Kıkırdakların kemiğe dönüşmesini sağlayan gendeki mutasyon nedeniyle kıkırdaklar kemikleşemiyor. Ayrıca bu gen mutasyonu uzuvların doğru uzaklıkta olmasına da engel oluyor. 
  • Vücutlarda yağ oranı eksikliği dikkat çekiyor. 
  • Etkilenen hayvanlar çoğunlukla emzirme sürecinde zorluk yaşıyor. 
  • Örümcek sendromu yaşayan birçok kuzu 6 aydan daha uzun süre hayatta kalamıyor.
  • Düşükle sonuçlanan bazı koyun gebeliklerinde, yavrularda bu gen mutasyonu olduğu biliniyor. 
  • Uzuv deformiteleri genellikle ön organlarda yani, kollarda görülüyor. Arka uzuvlarda da bir miktar uzunluk görülse de önde etki çok daha şiddetli oluyor. Ayrıca boyunda da belirtilere rastlanıyor. 
  • Roma burnu görünümü ve eğri burun septumu, kısa çene kemiği gibi yüz deformasyonları vücuttaki anomalilere eşlik ediyor. 
  • Kuzular büyüdükçe şiddeti artan hastalık, birkaç ay içinde kuzularda çok ciddi dejeneratif eklem hastalığına neden oluyor. 

Örümcek Kuzu Sendromu Tedavisi Nasıl Olur? 

Bulaşıcı bir hastalık olmayan örümcek kuzu sendromunun herhangi bir tedavisi bulunmuyor. Bugüne dek görülen tüm vakalarda hayvanların ötenazi yoluyla öldürülmesi ile çözüm üretildi. Gen mutasyonundan kaynaklanan bir hastalık olduğu için güncel tıp birikimi hastalığın tedavisi için bir öneri sunamıyor. Hasta hayvanların itlafının yanı sıra, kuzuları doğuran annenin de işaretlenmesi ve yeniden gebe bırakılmaması gerekiyor. Anormallik kalıtsal olabileceğinden mutasyonun yeniden vücut bulmaması veya yeni bir mutasyonla başka sorunları beraberinde getirmemesi adına örümcek kuzu sendromuna sahip hayvanları tespiti önem taşıyor. 

Örümcek Kuzu Sendromu Nerede Görülür?

Kalıtsal koyun hastalıklarından olan örümcek kuzu sendromu çoğunlukla Amerika Birleşik Devletleri’nde karşımıza çıkıyor. Ancak siyah yüzlü koyunların dünyaya yayılması nedeniyle günümüzde birçok ülkede mutasyona rastlamak mümkün oluyor. Erken alınan önlemler ve melezleme kontrolü sorun oluşumunu en az düzeye indirebiliyor.

Örümcek Kuzu Sendromu Testleri Nasıl Sonuç Verir?

Test sonuçlarında üç tip veri elde ediliyor. N/N sonucu gelmesi, koyunların bu hastalığa neden olmayacağını ve varyantı yavrularına aktaramayacağını müjdeliyor. N/S şeklinde bir sonuç olduğunda, koyunlar örümcek kuzu sendromundan etkilenmezken taşıyıcı konumunda oluyor. Diğer bir deyişle FGFR3 mutasyonunun bir kopyası bünyede bulunuyor. Bu durumda yavruların yarısında hastalık görülebiliyor. İki taşıyıcı arasında çiftleşme yaşandığında örümcek kuzu olma olasılığı %25 hesaplanıyor. Son olarak S/S sonuç, koyunların örümcek kuzu sendromu olacakları anlamına geliyor. Bu formda mutasyonun iki kopyası da hayvanda yer alıyor.

Örümcek Kuzu Sendromu Testleri Nasıl Yapılır?

Hastalığın tespiti yapılan testler, gelişmiş genetik laboratuvarlarda gerçekleştiriliyor. Hayvanlardan alınan köklü kıllar üzerinden test gerçekleştirilebiliyor. Ortalama 15 gün içinde alınan sonuçlarla hastalık olup olmadığı veya risk görülebiliyor.

Örümcek Kuzu Hastalığı, Artrogripozis-hidranensefaliden nasıl ayırt edilir?

Örümcek kuzu hastalığı ve artrogripozis-hidranensefali ilk evrelerde sıklıkla karıştırılabiliyor. Oysa örümcek sendromu gen mutasyonundan kaynaklandığı için genetik testler yardımıyla kolaylıkla ayırt edilebiliyor.

Örümcek Kuzu Sendromu Nasıl Tespit Edilir?

Spider Lamb Syndrome için dünyada yaygın olarak kullanılan bir test bulunuyor. Günümüzde veteriner hekimler ayırt edici olması adına test üzerinden son kararlarını veriyor. Ancak kuzuların gelişmeleri takip edildiğinde, gözlemle tanı koyabilmek da mümkün oluyor. Tüm bu bilgilerin yanı sıra, bu gen mutasyonunun taşıyıcılarda bir belirti vermediğini belirtmeliyiz. Bu şu anlama geliyor; mutasyonun heterozigot bir kopyasıyla doğan ve büyüyen kuzu tespit edilemiyor. Genellikle diğer kuzulardan daha uzun olan taşıyıcıların vücut ağırlığında bir fark olmadığı için koyun yetiştiricileri genelde herhangi bir sorundan şüphelenmiyor. Bu nedenle, taşıyıcıların aktif gen mutasyonuyla hasta kuzuları dünyaya gelene kadar herhangi bir tespit mümkün olmuyor.

Kondrodisplazi Nedir?

Örümcek sendromu, literatürde koyun kalıtsal kondrodisplazisi adıyla anılıyor. Kondrodisplazi, veterinerlik alanında kullanılan bir terim ve kalıtsal nedenlerle farklı hayvanlarda görülebilen kıkırdak rahatsızlığına deniyor. Bu sorunda kıkırdak enlemesine veya uzunlamasına olağandışı şekilde büyüme meyli gösteriyor. Buna bağlı olarak yerel veya genel, kemik veya yaygın iskelet bozukluğu meydana geliyor. Genetik mutasyonla beraber koyun ırkında görülen ve henüz yavrulukta tespit edilebilen kondrodisplazi ise örümcek kuzu sendromu olarak isimlendiriliyor.

Örümcek Kuzu Sendromu Hangi Koyun Irklarında Görülüyor?

Örümcek sendromu, bugüne dek sadece siyah yüzlü koyun ırklarında ve melez koyunlarda saptanıyor. Özellikle suffolk ve hampshire cinsleri hastalığa karşı duyarlı olarak tanınıyor. Ayrıca Southdown, Shropshire, Oxford ırkları da risk altında bulunuyor. Ayrıca bu ırklar kullanılarak yapılan melezlemelerde de hastalık görülebiliyor.

share

Benzer Haberler

Lacaune Koyunu Nedir Özellikleri Nelerdir?
25.10.2022
Lacaune Koyunu Nedir Özellikleri Nelerdir?

Lacaune Koyunu, dünyanın en ünlü koyun cinslerinden biri. Hem et hem de süt için kullanılan Lacaune koyunu nedir, özellikleri nelerdir hemen öğrenin.

Devamını oku
Fındık Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
04.01.2024
Fındık Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele

Fındık zararlıları ve hastalıkları ile mücadele yöntemlerini öğrenebilirsiniz. En sık görülen fındık hastalıkları ve zararlılarını yakından tanıyın, önleminizi alın!

Devamını oku
Pleymut Tavuk Nedir? Özellikleri Nelerdir?
20.04.2022
Pleymut Tavuk Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Pleymut tavuk cinsi ülkemizde sıklıkla tercih ediliyor. Pleymut tavuk ırkı hakkında merak ettiğiniz tüm bilgiler Tarfin Blog'ta. Hemen tıklayın.

Devamını oku