taboola

Kuzular Neden Diş Gıcırdatır?

Kuzular Neden Diş Gıcırdatır? 04.07.2023

Kuzularda diş gıcırdatma oldukça sık görülen bir sorun. Birkaç farklı nedeni olabilen diş gıcırdatma eyleminin arkasında maalesef önemli problemler de bulunabiliyor. İhmal edilmemesi gereken bu semptomu gördüğünüzde muhakkak veterinerinize danışmalısınız. Yazımızda koyunlarda diş gıcırdatmanın neden olduğuna dair detayları bulabilirsiniz. Tarfin Blog’tan güncel bilgiler alabilir, Tarfin Mobil uygulaması ile avantajlı tarımsal girdi alışverişini deneyimleyebilirsiniz. Farklı girdilerin fiyatlarını anında inceleyebileceğiniz Tarfin Mobil sayesinde sipariş oluşturmak, ön onaylı alışveriş limitini öğrenmek, fiyat karşılaştırması yapmak ve bulamadığınız ürün için fiyat teklifi almak çok kolay. Üstelik peşin veya hasat vadeli ödeme imkanı da Tarfin’de. Siz de avantajlı tarımsal alışverişin güvenli yolu ile tanışın, çiftçilerimizin dostu Tarfin’i keşfedin! 

Yazımızda bulacağınız diğer başlıklar: 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
  • Kuzularda Diş Gıcırdatmanın Nedenleri Nelerdir?
  • Kuzularda Diş Gıcırdatma Tedavisi Nasıl Yapılır?  

Peki kuzular neden diş gıcırdatır? Kuzuların diş gıcırdatma davranışının altında yatan kesin nedeni belirlemek için veteriner hekiminizle iletişime geçmek en iyisi. Veteriner, kuzunuzun sağlık durumunu değerlendirebilir ve gerekli tedavi veya önerilerde bulunabilir. Ancak fikir sahibi olmak adına altta yatabilecek sebepler hakkında bilgi alabilirsiniz. Öncelikle karnı ağrıyan kuzu ve koyunlarda diş gıcırdatma en sık görülen belirtilerden biri. E.coli, klostridyum kaynaklı ishaller, iç parazit sorunları gibi karın ağrısına neden olan problemlerde hayvanlar diş gıcırdatıyor. Öyle ki karın ağrısının ana nedeni olan işkembe asidozu bulunan hayvanlarda bu semptom çok sık görülüyor. (Hayvanın ağrısını dindirmek sorunu ortadan kaldırırken doğru adımların atılması için acilen hekim desteği almak şart.)

Kuzularda Diş Gıcırdatmanın Nedenleri Nelerdir?

Kronik işkembe asidozunun yanı sıra ani yem değişikliği de kuzunun diş gıcırdatmasına neden oluşturuyor. Özellikle taneli, tahıllı veya çok ince öğütülen yemleri aniden verirseniz, akut rumen asidozu olacağından bu belirtiyle karşılaşabilirsiniz. Ayrıca ikizlik sık görülen ırklarda, gebelik toksemisi adı verilen hastalık nedeniyle diş sorunları göze çarpıyor. İkiz kuzu hastalığı da denilen, enerji yetersizliği ile belirginleşen hastalık nedeniyle kuzuların diş gıcırdatabildiği kayıtlara geçiyor. Bir tür ketozis olan bu hastalıkta parazit varlığı ve topallık gibi diğer sorunlar da bir arada görülüyor. 
 

Kuzularda Diş Gıcırdatmanın Nedenleri Nelerdir?

Bir diğer kuzularda diş gıcırdatma nedeni ise B1 vitamini eksikliği. Poliensefalomelasi ile beraber görülen  sorunda, körlük de meydana gelebiliyor. Genellikle rumen asidozunun neden olduğu kombine problemler nedeniyle veteriner desteği almak oldukça önemli.

Kuzularda Diş Gıcırdatma Tedavisi Nasıl Yapılır?  

Diş gıcırdatan kuzu için kesin ve tek bir tedavi yöntemi yok. Çünkü bu sorun tek başına bir hastalık değil, bir hastalığın belirtisi. Bu nedenle diş gıcırdatmanın altındaki sorunu bulmak ve ona uygun asıl tedavi girişimine başlamak gerekiyor. Ancak koruyucu hekimlik yöntemleri ile bu sorunların yaygın kaynaklarını elimine etmek mümkün. Örneğin aşıları ihmal etmemeli, kontrolleri zamanında yaptırmalısınız. Benzer şekilde parazit mücadelesine önem vermeli ve bahar aylarında mutlaka ilaç vermeyi aksatmamalısınız. Ani yem değişikliklerinden uzak durmak, ikizlik oranı yüksek ırklarda hayvanlara işkembe düzenleyici destekler sunmak da oldukça önemli. Olası hastalıkların önüne geçerek kuzularda diş gıcırdatma sorununun görülmesini önleyebilirsiniz. Sürü yönetimi, hayvan bakım ve beslemesi hakkında yapılması gerekenleri atlamadan yerine getirirseniz bu tip semptomlarla karşılaşma olasılığınızı oldukça azaltabilirsiniz. Sağlıklı bir sürünün kaynağının bakım ve doğru besleme olduğunu her zaman aklınızda tutmalısınız. 

Kuzularda Diş Gıcırdatma Tedavisi Nasıl Yapılır?  

Eğer kuzunuzda diş gıcırdatma sorunu varsa zaman kaybetmeden veterinerinizle görüşmeli ve onun önerileri doğrultusunda tedavi planını gerçekleştirmelisiniz. 

Geviş getirme nedir, hayvanlar neden geviş getirmez konulu yazımızı da blogumuzdan okuyabilirsiniz. 

share

Benzer Haberler

Şeker Pancarı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
22.06.2022
Şeker Pancarı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Şeker pancarı yetiştiriciliği hakkında merak ettiğiniz bilgiler, Tarfin Blog'da. Şeker pancarı nasıl yetiştirilir, toprak nasıl hazırlanır hemen öğrenin!

Devamını oku
Çay Toplama Makinesi Nasıl Çalışır? Nasıl Kullanılır?
27.02.2022
Çay Toplama Makinesi Nasıl Çalışır? Nasıl Kullanılır?

Çay toplama makinesi ülkemizde de git gide yaygınlaşıyor. Çay toplama makinesi nedir, nasıl kullanılır, avantajları nelerdir hemen öğrenin.

Devamını oku
Arpa Borsası - Arpa Fiyatları
30.06.2021
Arpa Borsası - Arpa Fiyatları

Arpa borsası nasıl belirleniyor, arpa fiyatları dünya piyasalarında nasıl değişiyor. Siz de arpa fiyatlarının detaylarını Tarfin Blog'dan okuyabilirsiniz.

Devamını oku