taboola

Koyunda Titreme Neden Olur?

Koyunda Titreme Neden Olur? 01.09.2023

Çiftlik hayvanlarının birçoğu titreyerek farklı hastalıkların sinyallerini verebiliyor. Temel olarak sinirsel kaynaklı olan koyunlarda titreme sorununu diğer belirtilerle beraber değerlendirerek sonuca varmak gerekiyor. Siz de Tarfin Blog aracılığıyla koyunlarda titreme konusunda detaylı bilgi edinebilir, Tarfin Mobil ile tarımsal ve hayvansal girdi alışverişlerinizi avantajlarla tamamlayabilirsiniz. Anında fiyat karşılaştırma, ön onaylı limit öğrenme, sipariş verme ve peşin ya da hasat vadeli ödeme imkanları da Tarfin Mobil’de. Yazımızda bulacağınız diğer başlıklar: 

  • Koyunlarda Titreme Belirtileri Nelerdir?
  • Koyunlarda Titreme Nasıl Tedavi Edilir?

Peki koyunlarda titreme neden olur? Koyunlarda titreme görüldüğünde ilk akla gelen ihtimal clostridium enfeksiyonları oluyor. Özellikle clostridium perfringens tip C türü enfeksiyonlar ve clostridium septicum yani maginant ödem küçükbaş hayvanlarda titreme ile semptom veriyor. Bunun yanında scrapie hastalığı, kazıma hastalığı olarak da bilinir, kuzularda bakır eksikliği ile beraber titreme ve ayakları tutamama sorunlarına neden oluyor.

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

Koyunlarda Titreme Belirtileri Nelerdir?

Koyunlarda titreme tek başına bir hastalık olmasa da beraberinde görülen bazı belirtiler nedeniyle ayrı bir konu başlığı olarak ele alınmayı hak ediyor. Titremenin nedenini ayırt etmek için diğer belirtilerin olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Belirtileri gözlemledikten sonra tıbbi destek almak için veteriner hekiminize başvurabilirsiniz. 

Koyunlarda Titreme Belirtileri Nelerdir?

Peki diğer semptomlar, en sık görülen koyunlarda titreme belirtileri neler? Örneğin kazıma hastalığı olan koyunlarda ise titreme ile beraber ayakları ısırma, kendi tüylerini yolma, baş ve boyunda titreme, ayakta duramama, saldırgan tavırlar da görülebiliyor. Koyunlarda titreme hastalığı belirtileri birbirini takip ederken, hayvanlarda maalesef ölüm gerçekleşebiliyor. Elbette her tablo kazıma hastalığındaki kadar karanlık değil ancak titreme belirtileri ile karşılaştığınızda mutlaka veteriner hekiminize danışmalı ve tıbbi müdahale gereken durumlarda fiili destek almalısınız. 

Koyunlarda Titreme Nasıl Tedavi Edilir?

Koyunlarda titremenin tedavisi, titremeye neden olan hastalıkla ilişkilidir. Eğer kazıma hastalığı dolayısıyla koyunlar titriyorsa maalesef bu hastalığın bir aşısı veya tedavisi yok. Bu nedenle güvenlik önlemleri dışında semptomu henüz başlamadan kontrol etme amaçlı yapılabilen bir uygulama yok. Titreme kalıtsal bir hastalık değil ancak bazı hayvanlarda genetik olarak bu soruna direnç görülebiliyor. 

Koyunlarda titreme belirtisiyle karşılaştığınızda şüpheli hayvanların imha edilmesi tek yol. Ülkemizde bu hastalığın bulunduğuna dair güncel herhangi bir veri bulunmuyor. Yine de dayanıklı koyun ırkları arasından seçim yapmak avantaj anlamına geliyor.

Diğer taraftan koyunlarda titreme sorununun önüne geçmek için hayvanların aşılarını ihmal etmemek, besin yönünden zengin yemler sunmak, vitamin ve mineral desteğini sürdürmek önemli. Parazit mücadelesinin zamanında verilmesi, zehirlenmelere karşı yem ve barınma sağlığına dikkat edilmesi de önem arz ediyor. Titreyen hayvanları hipotermiden korumak, üstlerini örtmek, sıcak ortam sağlamak ve dış etkenlere karşı koruyucu bir alanda bulunmasını sağlamak, yapılması gereken ilk hamleler.  

Siz de koyunlarda titreme belirtilerine rastlarsanız, tedavi planının oluşturulması için hemen veterinerinize başvurmalısınız. Veteriner muayenesine kadar ise hayvanı sıcak tutmaya, güvenliğini sağlamaya ve her ihtimale karşı sürüden ayırmaya özen göstermelisiniz. 

Damızlık Koyun, Kuzu, Koç Seçimi Nasıl Yapılır? hemen öğrenmek için tıklayın!

share

Benzer Haberler

Çayır Tetanisi Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
31.10.2021
Çayır Tetanisi Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Çayır tetanisi hastalığı hakkında bilgiler Tarfin Blog'ta. Çayır tetanisi belirtileri ve tedavisi hakkında detaylar için tıklayın.

Devamını oku
Kampanya stoklarla sınırlıdır
09.01.2024
Tarfin'den 30 Çuval Yem Alana 1 Çuval Hediye Kampanyası

30 Çuvala 1 Çuval Hediye Kampanyası

Devamını oku
Danaburnu Nedir? Danaburnu Böceği İlacı ve Mücadelesi
19.03.2021
Danaburnu Nedir? Danaburnu Böceği İlacı ve Mücadelesi

Danaburnu nedir? Ekinlere zarar veren ve tüm Türkiye'de görülebilen danaburnu böceği ilacı ve mücadelesi hakkında detaylı bilgi yazımızda.

Devamını oku