taboola

Kök Ur Nematodu Nedir?

Kök Ur Nematodu Nedir? 31.12.2023

Kök ur nematodları mikroskobik canlılar ve tarım zararlılarıdır. Resmi kaynaklara göre, ikinci dönemdeki larvaları ve erkekleri iplik şeklinde olur. Dişi nematodlar ise armut veya limon şeklini alır. Konukçu bitkiler üzerinde gelişen bu zararlılar, bitki köklerinde farklı boyutlarda ur yani tümörler oluşturur. Kolaylıkla ayırt edilebilen sorun, birçok ekin için tehdit oluşturur. Kök ur nematodları nelerdir ve onlarla nasıl mücadele edilir konulu yazımızdan yararlanabilirsiniz. Tarfin sizler için sadece güncel bilgi kaynağı sunmuyor, aynı zamanda Tarfin Mobil ile girdi ihtiyaçlarınıza da çözüm üretiyor. Tarfin, çiftçilerimize gübre, tohum, yem ve diğer tarımsal girdileri uygun fiyatlarla alma imkanı oluşturuyor. Siz de uygulama üzerinden anında Tarfin yetkili satış noktalarını görüntüleyebilir, fiyat karşılaştırması yapabilirsiniz. Üstelik Tarfin yetkili satış noktaları üzerinden yapacağınız alışverişlerde peşin veya hasat vadeli alışveriş seçenekleri de sizleri bekliyor. Siz de Tarfin sayesinde üretime ara vermeden, ihtiyaçlarınızı ertelemeden avantajlarla girdi alışverişi yapabilirsiniz. Hemen keşfedin!

Kök ur nematodu yazımızda bulacağınız başlıklar, 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
  • Kök Ur Nematodu Zararı Nasıl Olur?
  • Kök Ur Nematodu Konukçuları Nelerdir? 
  • Kök Ur Nematodu Mücadelesi 
    • Karantina önlemleri
    • Kültürel mücadele yöntemleri
    • Fiziksel mücadele yolları
    • Kimyasal mücadele

Peki kök ur nematodu nedir? Bu zararlıların dişileri yaklaşık 0.7 mm boyutlarında ve 0.4 mm eninde oluyor. Erkeklerinin boyu ise 1.2 ile 2.0 mm arasında değişiyor. Larvaları yaklaşık 0.3 mm boyutlarında görülüyor. Yumurtalarını bıraktıktan sonra ölen dişiler, vücutlarının hemen arka kısmında bir kısmı köke gömülü olan jelatine benzeyen bir madde içinde yumurtalarını taşıyor. Bir pakette 400 ile 2000 arasında yumurta bulunabiliyor. Toplam üç larva dönemi geçiren canlılar sonrasında ergin hale ulaşıyor. 

Kök Ur Nematodu Zararı Nasıl Olur?

Yalnızca ikinci larva döneminde bitkiyi enfekte eden nematodlar, kış mevsimi boyunca toprak altında veya kökte yaşıyor. Yumurta veya larva halinde olan kök ur nematodları hafif ve orta karakterli toprakları seviyor ve ağır topraklarda yaşayamıyor. Kök ur nematodlarının gelişmesi için toprak sıcaklığının 10 derecenin üstünde olması gerekirken, zararları ise 15 derece üstü toprak sıcaklığında başlıyor. Laboratuvar gözlemleri, gelişim süresinin 27 derecede 3-4 hafta kadar aldığını kayıtlara geçiriyor. 

Kök Ur Nematodu Zararı Nasıl Olur?

İç parazitler arasında kategorize edilen kök ur nematodları, konukçu olduğu bitkinin köklerinde tümörleşmeye yol açıyor. Tümörleşme bitkinin doğal gelişim sürecini ve dokularındaki iletimi bozuyor. Bu bozulma, su ve besin alışverişini kısıtlarken bitkinin gelişimi yavaşlıyor, hatta durma noktasına geliyor. Bodurlaşma, yaprak sararması, meyve ve çiçek dökülmesi beraberinde geliyor. Eğer kök ur nematodlarının enfeksiyonu çok ağır olursa bitki süre zarfında tamamen kuruyor. Bitkinin yaşına ve türüne bağlı olarak kökte bulunan urun büyüklüğü ve şekli farklılaşıyor. Örneğin domates yetiştiriciliği ve hıyar yetiştiriciliği yapan kişiler daha çok büyük urlarla karşılaşıyor. Oysa biber yetiştiriciliği yapanlar, bitkinin türünün farklı olmasından dolayı nispeten küçük urlar görüyor. Patateste görülen urlar ise siğil gibi oluyor. Tümörlü yapıların yanı sıra kök ur nematodları, kılcal köklerde yaralar açıyor. Sonrasında yaralardan farklı patojenler girerek bitkilerde hastalık meydana geliyor. 

Kök Ur Nematodu Konukçuları Nelerdir? 

Sebze, süs bitkileri ve meyvelerin de arasında bulunduğu 2000’den fazla kök ur nematodu konukçusu var. Ayrıca yabancı ot türlerinin hemen hepsi, zararlıların konukçusu oluyor. Özellikle köpek üzümü adı verilen otlar, enfeksiyon kaynağı olarak görülüyor. Sıcak ve nemli iklimlerde daha çok görülen nematodlar, hızla yayılarak bahçelerde verim kayıplarına yol açabiliyor. Kök ur nematodlarının verim kaybı sebzelerde %15’ten başlıyor ve maalesef %85’e kadar çıkabiliyor. Bu nedenle zararlıları yakından tanımak, kök ur nematodları mücadelesi hakkında bilgi sahibi olmak çok önemli oluyor. 

Kök Ur Nematodu Mücadelesi 

Bitkiler üzerinde ciddi zararlara neden olabilen kök ur nematodlarının mücadelesi şart. Karantina, kültürel önlem, fiziksel ve kimyasal mücadele yollar çiftçilerimiz tarafından tercih edilebiliyor. Siz de bitkinin türüne, yayılma oranına, sorunun ciddiyetine göre bir veya birden çok mücadele yöntemine başvurabilir, kök ur nematodu sorununu ortadan kaldırabilirsiniz. 

Kök Ur Nematodu için karantina önlemleri

Kök ur nematodları, bulaşarak yayılabildiği için karantina önlemlerine uymalısınız. Bulaşık tarım materyallerini, aletleri temiz bölgelerde kullanmamalı, dezenfekte etmelisiniz. Ayrıca bulaşık olduğundan şüphe ettiğiniz alanlardan örnek almalı ve kesinlikle analiz yaptırmalısınız. Eğer toprak analizi yaptıracağınız alandaki bitkiler tek yıllıksa, ocaklar halinde, kurumaların olduğu kısımlardan örnek toplamalısınız. Buna ek olarak bu alanlara yakın yerlerdeki sağlam bitkilerin kök çevresinden de toprak örneği toplayabilirsiniz. Eğer kök ur nematodu önlemleri almadan önce çok yıllık bitkilerin bulunduğu bölgelerden örnek alacaksanız, sağlıksız bitkilerin taç izdüşümü çevresinden ve ağaçların kılcal köklerinin etrafından numune toplamalısınız. 

Kültürel mücadele yöntemleri

Söz konusu kök ur nematodu olduğunda, kültürel önlemlerin uygulanması oldukça zor. Hem ekonomik hem de emek gereksinimi nedeniyle kök ur nematodu mücadelesinde çoğunlukla kültürel yöntemlere başvurulmuyor. Yine de önlemleri hayata geçirmeyi tercih edebilir, soruna karşı fidan seçiminden başlayarak önlemler geliştirebilirsiniz. İlk olarak, bulaşık olmayan fidanlar ve sertifikalı ürünler kullanmaya dikkat etmelisiniz. Bunun ardından üretim yapacağınız alanın dikimden önce analizini yaptırmalı ve bulaşık olmadığından emin olmalısınız. Dayanıklı çeşitler seçmek, aşılı fidanlar almak, sulama suyunun ve ekipmanların bulaşık olmamasına özen göstermek alınabilecek en faydalı önlemlerden bazıları. Keza, ekim ve dikim öncesinde, sıcak ve kurak aylarda toprağın 15 gün ara ile ortalama 30 ile 40 cm derinlikte işlenmesi de tavsiye ediliyor. En az 2 kez alt üst edilerek işlenen toprağın nematod azalttığı biliniyor. Bunun yanında, bitki köklerini toprakta bırakmamalı ve kurumalarını sağlamalısınız. 

Fiziksel mücadele yolları

Yazın en sıcak günlerinde yapılan solarizasyon uygulamaları nematod sorununun hafiflemesine yardımcı oluyor. Bu bilgi ışığında, 40 ile 50 cm derinliğe kadar sulanan toprak tava geldiğinde, 30 - 40 cm derinliğe kadar işleniyor. Sürülerek kesekler kırılıyor ve yüzey düzeltiliyor. Damlama sulama döşendikten sonra UV katkılı şeffaf plastik örtüler yardımıyla toprağın kapatılması ve toprak nemini kaybettiği hallerde sulamanın çalıştırılmaması önem taşıyor. Solarizasyon sonrası toprağın yüzeysel işlenmesi gerekirken, sırta dikim öncesi sırt hazırlanması da şart. Ayrıca solarizasyon uygulamasını yazın 4-8 hafta süreyle yapmalısınız. Öncesinde toprağa organik madde ilave edebilir, doğal gübrelerden yararlanabilirsiniz. Eğer toprak fümigantları kullanacaksanız, uygulama süresini 4 haftaya kadar indirebilirsiniz. 

Kimyasal mücadele

Kimyasal mücadele öncesinde yeterli kültürel önlemi aldığınızdan emin olmalısınız. Özellikle bir önceki yıl bulaşma gösteren yerlerde kimyasal mücadeleyi ihmal etmemelisiniz. Kök ur nematoduna karşı ekim veya dikim öncesi toprağı ilaçlayabilir, dikimle beraber ve sonrasında ilaç verebilirsiniz. İlaçlama zamanını nematodun dönemine, toprak yapısına, sıcaklığına ve nem durumuna göre seçmelisiniz. Toprak tavında ve sıcaklığı 15 derece üzerinde olduğu zaman nematodlara karşı ilaçlama için en doğru zamanlar oluyor. Bu bilgiyi göz önüne alarak kimyasal mücadele için zaman ayarlayabilirsiniz. Tarlada ilacı hazırlarken, uygularken, doğru ilacı seçerken mutlaka Tarım Bakanlığı’nın kurallarına, uzmanların öneri ve önlemlerine kulak vermelisiniz. Gerekli ekipman ve koruyucu giysiler olmadan kesinlikle ilaçlama yapmamalısınız. 

share

Benzer Haberler

Dereotu Yetiştiriciliği
28.03.2024
Dereotu Yetiştiriciliği

Dereotu yetiştiriciliği tarlalarda yapıldığı gibi kentlerde balkonlarda da gerçekleştirilebiliyor. Dereotu yetiştiriciliği nasıl yapılır hemen öğrenmek için tıklayınız.

Devamını oku
Varroa Nedir ve Mücadelesi Nasıl Yapılmalıdır?
05.04.2024
Varroa Nedir ve Mücadelesi Nasıl Yapılmalıdır?

Varroa jacobsoni oudemans etkeninin neden olduğu varroa hastalığı nedir, varroa hastalığı ile nasıl mücadele edilir öğrenmek için tıklayınız.

Devamını oku
Fidan Dip Kurdu
24.03.2021
Fidan Dip Kurdu Nedir? Zararları Nelerdir?

Fidan dip kurdu, ağaçlara ve fidanlara hasar veren bir canlı olarak biliniyor. Larva ve erişkin fidan dip kurdu zararlısı hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

Devamını oku