Ülkemizin yüz ölçümü bakımından en küçük coğrafi bölgesi olan Güneydoğu Anadolu Bölgesi, karasal iklim ile tanınıyor. Yazları kurak, kışları yağışlı olan bölgede ormanlar oldukça az yer kaplıyor. Buna ek olarak bölgenin hakim bitki örtüsünün bozkır olduğunu belirtmekte fayda var. Ancak çevresel koşullar dolayısıyla bölgede tarım yeterince çeşitlilik gösteriyor. Yer şekillerinin çok engebeli olmaması çeşitliliği artırıyor. Ancak Güneydoğu Anadolu’da yer alan Harran, Ceylanpınar, Birecik gibi ova ve platolarda tarımsal üretim yapılmaya devam ediyor. Siz de Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yetişen tarım ürünleri nelerdir merak ediyorsanız Tarfin ayrıcalıkları ile öğrenebilirsiniz. Üstelik Tarfin Mobil üzerinden tarımsal girdi fiyatlarını zaman kaybetmeden karşılaştırmanız mümkün. Tarfin’in Güneydoğu Anadolu Bölgesi dahil, Türkiye’nin dört bir yanında bini aşkın sayıda yetkili satış noktası bulunuyor. Dilerseniz bu noktalarda, Tarfin üzerinden vereceğiniz girdi siparişlerinde peşin veya hasat vadeli ödeme imkanlarından yararlanabilirsiniz.
Yazımızda bulacağınız diğer başlıklar ise şunlar:
Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
Alışverişini hasada varan vadelerle Tarfin'den yap, uygun fiyata al, tasarrufun cebine kalsın!
Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.- Güneydoğu Anadolu Bölgesi Tarım için Verimli mi?
- Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Tarımda Makineleşme
- Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin İklimi Nasıldır?
- Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Hayvancılık Nasıldır?
Peki Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yetişen tarım ürünleri neler? Bölgede biber, kabak, kavuni yeşillikler, karpuz, patlıcan, fasulye, domates, hıyar, pırasa yetiştirilebiliyor. Ayrıca buğday, arpa, pamuk, kırmızı mercimek, susam ve çeltik yetiştiriciliği yine bu bölgede yapılıyor. Buna ek olarak Antep fıstığı, üzüm, tütün ve zeytin de bölgede üretimi gerçekleştirilen ürünler arasında kendine yer buluyor. Güneydoğu Anadolu özellikle mercimek ve fıstık üretiminde kendine büyük pay ediniyor.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi Tarım için Verimli mi?
Güneydoğu Anadolu Bölgesi, yer şekilleri açısından avantaj elde etse ve toprağı bereket sunsa da kuraklık sorunuyla karşı karşıyaydı. Ancak GAP gibi devlet destekli projeler sayesinde bölgede sulamalı tarım faaliyetlerini artması bekleniyor. Hatta kuraklık dolayısıyla nadas tercih edilen alanların dahi bu yolla tarıma kazandırılması bekleniyor. Bu yolla özellikle pirinç ve pamuk yetiştiriciliği gibi üretimlerin hız kazanması umuluyor. Bunun yanında sulu tarımın artmasıyla beraber kırmızı mercimek, arpa veya buğday gibi bölgede kuru tarıma dayalı olan üretimin payının bir miktar azalması da olası. Ancak tarım açısından verimli arazi artacağından bu ürünlerin de yeterince yetiştirilebileceği öngörülüyor.
Bölgedeki kuraklığın sebebi ise karasal iklim dolayısıyla buharlaşmanın yüksek olması olarak gösteriliyor. Bunun yanında bölgenin denize uzak olması ve güneyden esen çöl rüzgarları kuraklık etkisini de beraberinde getiriyor. Suyun sağlanması bu nedenle bölgede verimin ve kalkınmanın sırrını oluşturuyor. Bu kapsamda Güneydoğu Anadolu’ya barajlar inşa ediliyor. Kanallar ve su ağları oluşturuluyor. Uzun yıllardır yapımı süren su projelerinde sona yaklaşılırken, projeler sonucu bölgede sulu tarımın artış göstereceği ve dolayısıyla verimin yükseleceğine dair umut da pekişiyor.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin İklimi Nasıldır?
Denizden oldukça uzak konumda bulunan Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde karasal iklim özellikleri ağırlık kazanıyor. Bu bağlamda kışın artan soğuklarla beraber yağış ortalaması da yükseliyor. Yazın ise karasal iklim ve güney bölümünde yer alan Afrika kıtasından esen çöl rüzgarlarının da etkisiyle sıcak ve kuraklık baş gösteriyor. Bu da daha çok buharlaşma ve kuraklık anlamına geliyor. Öyle ki bölgede birincil sorun olarak görülen faktör soğuk değil. Soğuktan ziyade kuraklık kaynaklı tarımsal zarara karşı yatırımlar yapılıyor. Ancak bölgenin batısındaki Gaziantep çevresinde, bölge genelinin aksine Akdeniz iklimi etkisi görülüyor.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Hayvancılık Nasıldır?
Geniş düzlüklerin bulunduğu Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde küçükbaş hayvancılık yaygınlık gösteriyor. Sığır yetiştiriciliği az miktarda yapılırken Diyarbakır Türkiye’nin ilk organize hayvancılık bölgesine ev sahipliği yapıyor. Hayvancılığa yapılan sistemli yatırımlar çiftçimizin yüzünü güldürüyor.
Bölgede meraya dayalı ekstansif hayvancılık yapılıyor. Türkiye’deki mevcut sığırların %9.6’sı, koyunların %18.1’i, keçilerin %23.7’si GAP Bölgesi’nde varlığını sürdürüyor. GAP bölgesinin desteklenmesi sonucu bölgenin ihracatçı konumuna yükselmesi bekleniyor.