taboola

Çay Toplama Makinesi Nasıl Çalışır? Nasıl Kullanılır?

Çay Toplama Makinesi Nasıl Çalışır? Nasıl Kullanılır? 27.02.2022

Ülkemizde en sık tüketilen sıcak içeceklerin başında çay geliyor. Geleneksel içeceklerimizden biri olan çay, ülkemizin Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yetiştiriliyor. Daha önce çay yetiştiriciliği hakkında detaylı bilgiyi yazımızda sizlerle paylaşmıştık. Şimdi ise çay toplama makinelerinin ayrıntılarını Tarfin Blog’ta sunuyoruz. Çiftçilerimizin doğru bilgiye kolaylıkla ulaşmasını sağlayan Tarfin Blog, tarımsal ve hayvansal alışverişin avantajlı adresi Tarfin’in projesi. Tarfin, çiftçilerimizin ihtiyaç duyduğu girdileri avantajlı fiyatlarla alabilmesine, Tarfin Mobil uygulaması üzerinden kolaylıkla fiyat karşılaştırması yapabilmesine imkan tanıyor. Bu kadar da değil, Tarfin kullanan on binlerce çiftçimiz, peşin veya hasat vadeli ödeme imkanından yararlanarak ihtiyaçlarını anında gidermenin kolaylığını yaşıyor. Türkiye'nin dört bir yanındaki yetkili satış noktaları aracılığıyla, siz de Tarfin ile zaman kaybetmeden tanışabilirsiniz.

Çay Toplama Makinelerinin Dünyada Kullanımı Nasıldır?

Ülkemizde çay üretiminin aktif olarak yapıldığı; Trabzon, Rize, Artvin gibi bölgelerde, çay hasadı çoğunlukla elle gerçekleştiriliyor. Buna ek olarak, zaman zaman manuel kullanıma uygun araçlar da kullanıcılara eşlik ediyor. Henüz fazla yaygın olmasa da, çay toplama makinesi modelleri tarımsal üretime pratiklik kazandırmak için hayatımızda.

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

Çay Toplama Makinelerinin Dünyada Kullanımı Nasıldır?

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi çay ihtisaslaşma koordinatörlüğünün çay hasadı adlı raporuna göre, dünyanın en önemli çay üreticileri olan Çin,  Hindistan, Sri Lanka, Kenya ve Japonya, çay hasadında hem elle hasat yöntemini hem de makineleri kullanıyor. Ancak elle, makasla veya makine ile toplanan çaylarda aroma farkının meydana geldiği, yapılan araştırmalarla ortaya konuldu. Elle toplanan çayların daha yumuşak aromalı, tatlı ve yoğun kokulu olduğunun fark edilmesi nedeniyle makineli çay hasadı, yüksek kaliteli çaylarda tercih edilmiyor. Bunun yanında işçi bulmada yaşanan sorunlar, iş gücü maliyetlerinin artması gibi nedenlerle, aroma kaybetme pahasına, makineli çay hasadı yaygınlaşmaya devam ediyor.

Doğası gereği çay tarımı, engebeli arazilerde yapıldığı için çok büyük makinelerin ve aynı anda çok fazla kişinin kullanabileceği araçların yapılması imkansız. Bu nedenle çay hasadında bir kişinin veya en fazla iki kullanıcının yönetebileceği makineler geliştiriliyor. Çin, Hindistan, Kenya ve Sri lanka'da kaliteli çay hasadı yapabilmek adına elle hasat yönteminin ve el makasıyla hasadın tercih edildiğini not düşmeliyiz. Japonya ise makineli tarımı yaygınlaştıran ilk ülke olarak tarım tarihinde yerini alıyor. Günümüzde  Japonya'da, neredeyse tüm çay hasadı, makinelerle gerçekleştiriliyor. 

Türkiye'de Çay Toplama Makinelerinin Kullanımı Nasıldır?

Türkiye'de çay hasadının hemen hemen tamamı, geleneksel yöntemlerle, makas kullanılarak yapılıyor. Ancak büyük çay firmalarının talepleri doğrultusunda, özel çayları hasat etmek için üreticilerden elle toplama talep edebiliyor. Yüksek kaliteli çaylarda ve ilk hasatta, elle toplama daha çok rağbet görüyor.

Zaman içinde iş gücü maliyetlerinin artması ve işçi bulmanın zorlaşması nedeniyle, çay toplama makinesi kullanımının daha da yaygınlaşması bekleniyor. Ancak Doğu Karadeniz bölgemizin engebeli olması ve makinelerin her bahçe için uygun olmaması en önemli engellerden biri. Bunun sonucunda ülkemizde ancak tek kişinin kullanabildiği, motorlu ve elle taşınan çay toplama makineleri, tercih ediliyor.  

Çay Toplama Makinesi Çeşitleri Nelerdir?

Çay toplama makineleri arasında; akülü  çay  toplama makineleri, benzinli modeller ve elektrikli çeşitler yer alıyor. Ancak benzinli çay toplama makinelerinin kullanımı sırasında çıkan zararlı gazların çayda kalıntı bırakması nedeniyle, Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü, benzinli çay toplama makinelerinin kullanımını geçtiğimiz yıllarda yasakladı. Yapılan yazılı açıklamada, çay hasadında kullanılan benzinli motorlu ekipmanları, çay bitkisi üzerinde kalıntı bırakma riski nedeniyle, kullanımının yasaklandığı belirtildi. Önümüzdeki yıllarda da uygulamanın devam edip etmeyeceği konusunda, net bir bilgi bulunmuyor.

Çay Toplama Makinesi Çeşitleri Nelerdir?

Elektrikli makineler, çay tarlalarında güç kaynağı erişiminin kısıtlı olması ve engebeli arazilerde kablo erişiminin zorluğu nedeniyle, ülkemizde çok fazla çeşit bulundurmuyor. Türkiye’de daha yaygın olarak, akülü ve şarjlı çay toplama makineleri kullanılıyor. Kablosuz olması sayesinde kullanıcıları kablolardan özgürleştiren cihazlar, batarya gücüne bağlı olarak, ortalama 8-10 saat boyunca aralıksız çalışabiliyor. Ergonomik tasarıma sahip olan ürünler, tutma sapı yardımıyla rahatça kavrandıktan sonra kullanılabiliyor.

Çay Toplama Makinesi Nasıl Kullanılır?

Çay toplama makineleri, işlenmeye uygun genç ve körpe çay yapraklarını, tomurcukları toplamak üzere tasarlanıyor. Makine üzerinde bulunan makaslar, sürgünlerin doğru yerden kesilmesini sağlıyor. Akülü çay toplama makinelerinde de, aynı makasta olduğu gibi kesilen çayların toplanabileceği küçük bir hazne yer alıyor. Makasın tutma saplarının olduğu yerde, makineyi tek elle kavramayı sağlayan ergonomik tutamak yer alıyor. Kullanıcılar, tutamak yardımıyla makineyi tuttuktan sonra, tek elle çayların üstünden geçirerek yaprakların kesilmesini sağlıyor. Keskin bıçaklar tek hamlede hasadı gerçekleştirirken, hazne doldukça boşaltılıyor. Modellerin üzerindeki hazne genellikle plastikten yapılırken, kimilerinde torba şeklinde bölme yer alıyor. Yalnızca birkaç kilogram ağırlığında olan çay toplama makineleri, tek kişi tarafından kolaylıkla taşınarak çay hasadı gerçekleştiriyor.

Çay Toplama Makinesi Kullanmanın Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?

Elle hasat yöntemi, geleneksel çay lezzetinin korunmasına yardımcı oluyor. Bunun yanında çay hasadında deneyimli olan işçiler, kaliteli ve doğru yaprakların seçimini kolaylıkla gerçekleştiriyor. Makineli hasat ise tek tek çay yaprağı seçimini zorlaştırdığından, araya zaman zaman kuru ve kart yapraklar da karışabiliyor. Hem çayın kalitesini hem de aromasını değiştiren bu karışıklık, geleneksel yöntemin hala devam etmesinin temel nedenini oluşturuyor.

Yapılan araştırmalar, elle toplanan çay yapraklarının antioksidan özelliğinin daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor. Bunun yanında, makineli çay toplama yapılan tarlalardan, elle toplamaya göre daha geç sürgün alınıyor.

Çay Toplama Makinesi Kullanmanın Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?

Çay toplama makinesi kullananlar, iş gücünden, zamandan, işçi maliyetinden tasarruf ediyor. Elle toplamanın daha yavaş ve daha maliyetli olması, üreticiler açısından dezavantaj oluşturuyor.

Çay toplama makinelerinin ağırlığı, her bahçeye taşımayı zorlaştırıyor. Ayrıca, ülkemizde de kullanımı yasaklanan benzinli çay toplama makineleri, egzozundan çıkan gazlar nedeniyle tüketici sağlığını tehdit edebiliyor. Doğru filtrelerin geliştirilmesi ile sorunun ilerleyen yıllarda aşılması beklenirken, çay toplama makinelerinde çevre dostu şarjlı modellerin kullanılması tavsiye ediliyor. 

Çay Toplama Makinesi Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

  • Makine alırken öncelikle güç kaynağına bakmalısınız. Ürün benzinle mi, akü ile mi, yoksa elektrikle mi çalışıyor kontrol etmelisiniz. Ülkemizde benzinli çay toplama makinelerinin dönem dönem yasaklanabileceğini aklınızda tutarak alışveriş yapmalısınız.
  • Motor gücü ve bir dakikadaki devir hızı, modele göre değişiklik gösteriyor. Hızlı hasat yapmayı arzu ediyorsanız, bu ayrıntılara dikkat etmelisiniz.
  • Çay toplama makinelerinin ağırlığı, modelden modele değişiyor. Çay toplayan personelin gücüne, çalışan işçi sayısına bağlı olarak makine ağırlığını seçebilirsiniz. 
  • Makinelerin hazne şeklini, size kullanım kolaylığı sağlayacak ve alışkanlığınıza uygun biçimde seçebilirsiniz.
  • Makinelerin şarjla kaç saat çalışabildiğini gözden geçirmelisiniz.
  • Kesici uzunluğu kaç milimetre bakmalı, arazinin özelliklerine ve çay bitkilerinin yapısına uygun makineleri tercih etmelisiniz.
  • Uzun ömürlü, yüksek kaliteli ve dayanıklı modelleri alarak, zaman içinde çıkacak ek maliyetlerden korunabilirsiniz. 
  • Çay toplama makinesi alırken, cihazların markasına da bakmalısınız. Ürünlerin yedek parçaları ülkemizde kolay bulunuyor mu, rahatlık ile tedarik ediliyor mu muhakkak kontrol etmelisiniz. 

Salça Makinesi Nasıl Çalışır yazımızı hemen okuyabilirsiniz. 

share

Benzer Haberler

Çit Budama Makinesi Nasıl Çalışır? Nasıl Kullanılır?
31.01.2022
Çit Budama Makinesi Nasıl Çalışır? Nasıl Kullanılır?

Çit budama makinesi nasıl kullanılır merak ediyor musunuz? Çit budama makinesi nasıl çalışır ve kullanılır hemen öğrenin!

Devamını oku
Kestane Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
27.02.2022
Kestane Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Kestane yetiştiriciliği hangi iklimde, toprakta yapılır merak ediyor musunuz? Kestane yetiştiriciliği nasıl yapılır hemen öğrenebilirsiniz.

Devamını oku
Gübre Serpme Makineleri Nelerdir?
07.01.2024
Gübre Serpme Makineleri Nelerdir?

Gübre serpme makinelerinin katı ve sıvı gübreler için tasarlanan farklı çeşitleri bulunuyor. Gübre serpme makinesi nedir, ne işe yarar hemen öğrenin.

Devamını oku