taboola

Uzaktan Sulama Sistemi Nedir?

Uzaktan Sulama Sistemi Nedir? 07.01.2024

Uzaktan sulama sistemi, bitkilerin sulama ihtiyaçlarını uzaktan kontrol edebilen bir otomasyon olarak tanımlanıyor. Teknolojinin gelişmesi ve internet erişiminin yaygınlaşması ile hayatımızda yer almaya başlayan otomatik sulama sistemleri, tarımsal üretimi kolaylaştırıyor. Tarım alanlarında, bahçelerde veya peyzaj alanlarında kullanılabilen sistemler, sensör yardımıyla nem ölçümü yaparak veya otomatik senaryoyu uygulayarak sulamaya başlayabiliyor. Uzaktan sulama sistemlerinin temel bilgilerini içeren yazımızı okuyarak siz de uzaktan sulama konusunda fikir sahibi olabilirsiniz. Girdi ihtiyaçlarınızda ise Tarfin Mobil ile hayatı kolaylaştırmanız mümkün. Peşin veya hasat vadeli ödeme avantajları sunan Tarfin sayesinde siz de size en yakın yetkili satış noktasının bilgilerine ulaşabilir, girdi fiyatlarını anında karşılaştırabilirsiniz. 

Uzaktan sulama sistemleri yazımızda bulabileceğiniz diğer başlıklar: 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
  • Uzaktan Sulama Sistemlerinin Faydaları Nelerdir?
  • Uzaktan Sulama Sistemi Nasıl Çalışır?
  • Uzaktan Sulama Sistemi Nerelerde Kullanılır?
  • GSM İle Uzaktan Otomatik Sulama Kontrol
  • Otomatik Sulama Sistemi Kurulumu

Uzaktan Sulama Sistemlerinin Faydaları Nelerdir?

Tarımsal üretimde yüksek verimli ve kaliteli ürün elde etmek için homojen ve yeterli sulama önem taşıyor. Günümüzde kontrol elemanları veya insan gücü ile yapılan sulama yoluyla bitkilerin su ihtiyacı karşılanıyor. Bunun yanında tarım alanlarının genişlemesi, iklim değişikliği, emek ihtiyacının artışı, tarımsal alanların kent dışına taşınması gibi nedenler dolayısıyla sulamanın insan emeği yoluyla yapılması her geçen gün daha dezavantajlı bir hale geliyor. Uzaktan sulama sistemlerinin faydaları ise günlük hayatı kolaylaştırıyor, 

  • Doğru döşenen ve teknolojik altyapısı, enerji kaynağı yeterli olan bir sulama sisteminin insanın fiziksel kontrolüne ihtiyacı kalmıyor. Uzaktan sulama sistemleri, insanların uzun mesafeler kat etmeden tarım alanlarını sulayabilmesini sağlıyor. Mesafeleri ortadan kaldıran teknoloji sayesinde insanların yere ve zamana bağımlılığı sona eriyor. 
  • Nem düzeyini manuel olarak anbean ölçmek imkansız, keza doğru zamanda sulama yapmak da çiftçilerin deneyimi ile mümkün. Ancak uzaktan sulama sistemleri sensörlerle bağlanarak topraktaki nemi ölçebiliyor, herhangi bir uzmanlık gerektirmeden doğru zamanda sulama için çiftçilerimize yol gösterebiliyor. 
  • Debi ve basınç değerleri gibi veriler kontrol edilerek homojen sulama yapılması ancak teknolojik sistemlere bağlı oluyor. Manuel sulama yapan bir çiftçinin her alanın eşit sulanması için hassas ölçümler yapması mümkün değil. 
  • Vana ve pompaların kablo çekilmeden uzaktan kontrolü uzaktan sulama sistemleri ile mümkün oluyor. Kablosuz veri çağında, uzaktan sulama çiftçilerimizin hayatını kolaylaştırıyor.
  • Yağmur yağdığında sulama yapan sistemler uzaktan sulama sistemi ile son buluyor. Akıllı sensörlerin yer aldığı kimi uygulamalarda yağmur yağdığında sulama kendi kendine kesilerek israfın önüne geçiliyor. 
  • Uzaktan sulama sistemleri damlama sulama gibi tasarruf sağlayan modellere entegre edilebiliyor. Bu sayede sulama maliyetleri azalıyor. Kablosuz bir şekilde yönetilebilen hidrolik vanalarla, tüm sulama işlemi tek noktadan kontrol edilebiliyor. 

Uzaktan Sulama Sistemi Nasıl Çalışır?

Tarım arazisinin sensörler ve otomatik cihazlar tarafından kontrollü olarak sulanmasına dayanan sistemlere uzaktan kontrol edilen sulama sistemleri deniyor. Hem insan müdahalesi gerektirmeyen hem de otomatik senaryoları işleyerek hayata geçen bu modeller, yeni nesil tarımsal üretimde kesintisiz sulamaya imkan tanıyor. Günün her saatinde, insan emeğine gerek olmadan, mesafe engeline takılmadan sulama yapabilen sistemlerin çalışma prensibi de oldukça basit. 

Uzaktan Sulama Sistemlerinin Faydaları Nelerdir?

Uzaktan sulama sistemleri, tarım arazisinde bulunan yağmurlama veya damlama gibi sulama sistemlerine bağlanan otomatik cihazlarla tamamlanıyor. Çiftçilerin cep telefonlarından kontrol edebildikleri cihazlar ile vana ve pompaların yönetilmesine dayanıyor. Sistemlerde kablosuz pilli veya harici enerjili pompa kontrol mekanizmaları bulunuyor. 

Çiftçiler tamamen akıllı olan uzaktan sulama sistemlerini arzu ederlerse, araziye sensörler ekleyerek %100 otomatik hale gelmesi sağlayabiliyor. Nem sensörü ve sayaç girişi, uzaktan sulama sistemlerine bağlanarak otomatik senaryolar öğretiliyor. Örneğin telefon aracılığıyla verilen komutlara göre, nem düzeyi belirlenen ihtiyacın altına indiğinde sulama başlayabiliyor. 

Uzaktan Sulama Sistemi Nerelerde Kullanılır?

Uzaktan sulama sistemleri, sulama yapılan ve teknik altyapının uygun olduğu her alanda kullanılabiliyor. Seralarda, açık tarım üretim arazilerinde, belediye parklarında, bahçelerde, refüj sulamalarında, fabrikalarda, yeşil alanlarda, golf sahaları ve futbol sahalarında uzaktan sulama sistemleri ile bitkilere nem sağlayabilirsiniz. Suyu yönetmeyi kolaylaştıran ve gereksiz su akışının önüne geçen uzaktan sulama sistemleri sayesinde farklı alanlardaki su ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.

Söz konusu tarımsal üretim alanları olduğunda ise çiftçilerimizin birçoğu sensör maliyetleri dolayısıyla GSM ile kontrol edilen uzaktan sulama sistemlerine yöneliyor. Tarım arazisine gitmeye gerek kalmadan su açmayı sağlayan, pompa ve vanaları kontrol eden GSM sistemi, birçok operasyonun kolaylıkla tamamlanmasına yardımcı oluyor. GSM’li uzaktan sulama sistemleri sayesinde, telefonunuz üzerinden basınç ve sayaç girişlerini kontrol edebilirsiniz. Pompa ve vana kontrolü ile seralarınızın sulamasını kilometrelerce öteden yapabilir, depo doldurabilir, yağmurlama veya damlama sulama yaparak ekinlerinizin nem ihtiyacını karşılayabilirsiniz. 

GSM ile Uzaktan Otomatik Sulama Kontrol

Telefon ile uzaktan otomatik sulama kontrol sistemleri, özellikle küçük ve orta ölçekli sera ve tarla gibi alanlarınızı uzaktan yönetmenizi sağlıyor. Web ve mobil uygulamalar aracılığıyla kullanabileceğiniz uzaktan otomatik sulama sistemleri, 2 adet selenoid vana kontrol çıkışına, 1 adet toprak nem sensörü girişine ve 1 adet su sayacı pulse girişine sahip oluyor. 

Uzaktan Sulama Sistemi Nerelerde Kullanılır?

Harici enerji ile çalışan cihazlar, 12-24V aralığında ve 1 amper akım değerine sahip herhangi bir güç kaynağı ile beslenebiliyor. Pil veya elektrik üzerinden beslenen cihazların elektrik kesintilerinden etkilenmeden kesintisiz kontrol edilebilmesi için akü gibi yedek güç kaynakları da kullanılabiliyor. 

Sensörlerle belirleyebileceğiniz oranlara göre, otomatik ve takvim tabanlı sulama seçenekleri sayesinde, sulama tam istediğiniz zamanda, dilediğiniz miktarda otomatik olarak gerçekleşiyor. Bunun yanında uzaktan sulama sistemleri önemli durumlarda size bildirimler göndererek sulama sürecinden haberdar olmanızı garanti ediyor. Sulamanın başladığı ve bittiği bildirimleri ile süreci adım adım takip edebilirsiniz. Eğer arıza, patlak, aşırı basınç, su kesintisi gibi sorunlar olursa, sistem sizi uyararak bilgiler veriyor. Bu sayede gecikmeden çözüm bulabilir, zarara uğramadan sorunlara müdahale edebilirsiniz. 

Üstelik özel tasarlanan kontrol ünitelerini yönetmek için SMS ayarı da yapılabiliyor. İnternet erişiminiz olmayan durumlarda başvurabileceğiniz bu fonksiyon sayesinde kısa mesaj yoluyla sulamayı başlatabilirsiniz. Web veya mobil uygulama üzerinden kontrol edeceğiniz sulama sistemlerini otomatik komutların dışında da kullanabilirsiniz. Dilediğiniz zaman manuel sulama yapabilir, sulamayı durdurabilir, sulama görevlerinde tam kontrolü elinizde tutabilirsiniz. 

Uzaktan ve Otomatik Sulama Sistemi Kurulumu

Uzaktan ve otomatik sulama sistemi kurulumu için sulama altyapınızın otomatik sistemlere uyumlu olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Diğer taraftan otomatik sulama sistemleri 3 seçenekte gruplandırılıyor. Arazinizin büyüklüğüne, ne kadar hassas bir çözüm aradığınıza, sulama yapacağınız ekinlere ve maliyet beklentinize göre farklı alternatifleri değerlendirebilirsiniz. 

Uzaktan sulama sistemlerinin en basit versiyonları, timer denilen zamanlayıcılar bulunduruyor. Belirli aralıklarla suyu açıp kapayan basit sulama cihazları otomatizasyonun da en temel halini sunuyor. Tam otomatik sistemler ise vana açmayı değil diğer görevleri de üstleniyor. Sulamayı takvimlemenize, basınç ayarlamanıza imkan veren bu orta karmaşıklıktaki sistemler, kısmen daha komplike versiyonları işaret ediyor. Son olarak akıllı sulama sistemleri mevcut. Sensörlerle beraber çalışan akıllı sistemlerde, toplanan meteorolojik veriler ve sensör datası aracılığıyla sulama tamamen otomatik şekilde yapılıyor. 

Kurulum yaparken sulama tipini, otomatik sistem tercihini yaparak kullanıma hazır gelen uygulamaları araziye göre optimize edebilirsiniz. Eğer verimli sulama istiyorsanız bu bilgileri doğru bir şekilde vermeniz oldukça önemli. Genel olarak 4 sulama tipi bulunuyor: sprint, damlama, salma ve karık sulama. Siz de seçtiğiniz sulama sisteminin versiyonuna göre sulama tipini seçerek kurulum adımlarını tamamlayabilir ve üretim alanlarının daha kolay bir şekilde sulanmasını sağlayabilirsiniz. 

share

Benzer Haberler

Gülgün Acar
06.03.2021
Tarım Dünyasında Emekçi Bir Kadın: Gülgün Acar

Tarfin'in başarılı satış noktalarından Demir14'ün kurucusu Gülgün Acar sizlerle. İlham veren hikayesini ve önerilerini söyleşimizde bulabilirsiniz.

Devamını oku
Soya Fasulyesi Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
24.05.2022
Soya Fasulyesi Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Soya fasulyesi yetiştiriciliği Uzak Doğu ülkelerinin yanı sıra dünyanın dört bir yanında yapılıyor. Soya fasulyesi nasıl yetiştirilir tıklayarak öğrenebilirsiniz.

Devamını oku
Maralfalfa Nedir?
11.11.2023
Maralfalfa Nedir?

Yem bitkisi olan maralfalfa ülkemizde her geçen gün daha çok merak uyandırıyor. Maralfalfa nedir öğrenmek için tıklayın.

Devamını oku