taboola

Simental İnek - Sığırı Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Simental İnek - Sığırı Nedir? Özellikleri Nelerdir? 27.03.2024

Türkiye’de sarı alaca adıyla tanınan simental inekler, fleckvieh (lekeli) ismiyle anılıyor. Kombine, hem etçi hem de sütçü olması nedeniyle büyükbaş hayvan yetiştiricilerinin en çok tercih ettiği ırklar arasında yer alıyor. Latince adı Bos taurus olan simental ineklerin coğrafi kökeni İsviçre ve Avusturya’ya uzanıyor. Simental sığır ırkları hakkında daha fazla bilgi edinmek için Tarfin Blog adresinde yayınlanan yazımızı kaynak olarak kullanabilirsiniz. Tarfin, çiftçilere bilgi sağlamanın yanı sıra tarımsal alışverişlerine destek olmak amacıyla da üreticinin yanında yer alıyor. Tarfin Mobil aracılığıyla girdi ürünlerinin fiyatlarını hemen görebilir ve hızla karşılaştırabilirsiniz. Ayrıca, Türkiye'nin dört bir yanındaki yetkili satış noktalarını ziyaret ederek Tarfin üzerinden sipariş verebilirsiniz. Bu şekilde, nakit veya hasat vadeli ödeme seçeneklerinden faydalanabilirsiniz. Üstelik Tarfin sisteminde ipotek veya kefil gereksinimi de yok. Tarfin kolaylıklarıyla tarım ve hayvancılık işlerinizi çok daha verimli hale getirebilirsiniz. Tarfin ile tanışmak için size en yakın yetkili satış noktasına başvurabilirsiniz. 

Yazımızda bulacağınız diğer başlıklar: 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
  • Simental İnek - Sığırı Fiziksel Özellikleri Nelerdir?
  • Simental İnek Süt Verimi, Et Verimi Nasıldır? 
  • Simental İnek Cinsi Avantajları 
     

Peki simental inek nedir? 19. yüzyılın sonlarında, İsviçre’deki yerel inek türlerinin melezlenmesi ile elde edildiği biliniyor. Kırmızı ve beyaz ırk ineklerin melezlenmesinin sonucu olan simental cinsi atalarından daha sağlam ve güçlü olarak ifade ediliyor ve çok rağbet görüyor. Hem etçil hem de sütçü ineklerle melezlemeye uygun olan cinsten dünyada 42 milyon bulunduğu tahmin ediliyor. Bu oran, simental inek cinslerini dünyadaki en yaygın kullanılan ikinci ırk haline getiriyor. Özellikle Almanya’da 1.5 milyon simental inek bulunduğu kayıtlara geçiyor. Diğer taraftan simental cinsi, Doğu Avrupa’da da oldukça kalabalık. Hırvatistan, Macaristan, Polonya gibi birçok ülkede sayısal olarak çok çok bulunan inek cinsinin sarı alaca olduğu tahmin ediliyor. 

Simental İnek - Sığırı Fiziksel Özellikleri Nelerdir?

Simental ineklerin canlı ağırlıkları dişi ve erkeklerde farklı ortalamalara sahip. Erkekler 1100 ile 1400 kilogram arasında değişiyor. Dişi simental inekleri ağırlığı ise genellikle 600 ile 900 kilogram arasında bulunuyor. Hayvanların cidago yüksekliği erkeklerde 150 ile 165 cm arasında ölçülüyor. Dişilerde 138 ile 150 cm arasında cidago yüksekliği kayıtlara geçiyor. Sarı alaca ismiyle anılmasından anlayabileceğiniz üzere, simental cinsin renkleri sarı beyaz veya kızıl beyaz alacalı oluyor. Baş kısmı, alın bölümü ve kirpikleri ise beyaz rengiyle dikkat çekiyor. Hem erkek hem de dişileri boynuzlu olan simental cinsi, iklim koşullarına kolay adapte olması ile tanınıyor. Son yıllarda yapılan melezlemeler sonucu, nadiren boynuzsuz hayvanlara da rastlanabiliyor. 

Simental İnek - Sığırı Fiziksel Özellikleri Nelerdir?

Vücudundaki ve başlarındaki tüylerin kıvırcık olması, hayvanların besi değerinin daha yüksek olması anlamına geliyor. (Genellikle holstein inek cinsi ile çiftleştirilen simental ineklerin melezlerinde, kırmızı holstein geni arttıkça kıvırcıklık kaybolarak sütçü özellikleri öne çıkıyor ve düz tüylü inekler genellikle süt inekleri olarak kullanılıyor.)

Başları genellikle beyaz olan ineklerin göğüs ve karın altında, bacak ve kuyruk püskülünde yine beyazlıklar göze çarpıyor. Meme renkleri krem ile pembe arasında değişim gösteriyor. Boynuzları açık renkli, uçları ise balmumu tonlarında görülüyor. Tırnaklar da boynuzlarla aynı renkte bulunuyor. 

(Simental ineklerin fiziksel özellikleri hakkında detaylı bilgi için Tarım Bakanlığı kaynaklarına başvurabilirsiniz.)

Simental İnek Süt Verimi, Et Verimi Nasıldır? 

Et verimi %60’lara yakın olan simental inek süt verimi açısından da yüz güldürüyor. Bir laktasyon dönemi boyunca simental inek süt verimi 6500 litreye ulaşabiliyor. Sütü %4.2 yağlı olan hayvanların sütlerindeki protein değeri ise %3.5’u gösteriyor.

Simental ineklerin canlı ağırlık artışı günde 1350 ile 1600 gramı buluyor. Elbette hayvanların cinsiyeti ve beslenmesi gibi faktörlere göre bu sayı değişebiliyor. Simental inekler, 19 aylık olduğunda dana canlı ağırlığı 696 kilograma ulaşıyor. Karkas ağırlığı 401 kilogramı bulurken, 19 aylık et randımanı %57.9’u işaret ediyor. 

Simental İnek Süt Verimi, Et Verimi Nasıldır? 

Simental ineklerin ölü doğum oranı düve hayvanlarda %5.3, ineklerde 3.6 olarak kaydediliyor. Simental inek doğumu sırasında yardım oranı düvelerde %6.3, ineklerde %3.5’u buluyor. Müdahalesiz doğum oranı %95.3 gibi yüksek bir değere sahip. İlk buzağılama 29.8 ayda gerçekleşirken, üretken ömür 3.8 yıl oluyor. İlk tohumlamada başarı oranı ortalaması %72’yi gösteriyor. Buzağılama aralığını ise ortalama 392 gün olarak düşünebilirsiniz. 

Simental İnek Cinsi Avantajları ve Dezavantajları 

Ülkemizde de birçok çiftçimiz tarafından tercih edilen sarı alaca cinsi ineklerin avantaj ve dezavantajlarını sizler için derliyoruz. 

  • Zemini beton olan ahırlarda yaşayan simental ineklerde ayak hastalıkları görülebiliyor. 
  • Sıcak iklimli bölgelerde ise simental ineklerin göz hastalığı oranı ciddi oranda artış gösteriyor. 
  • Sıra alaca cinsi ineklerde somatik hücre sayısı daha düşük görülüyor. 
  • Sağlık problemi diğer cinslere göre daha az yaşanıyor. 
  • Annelik içgüdüsü ve uyum oranı oldukça yüksek kaydediliyor. 
  • Yüksek döl verimi bulunan hayvanların uzun ömürlü olduğu bilgisi kayda değer. 
  • Simental buzağılarda doğum ağırlığı 40 kilogram oluyor. 
  • Ergin canlı ağırlıklarında ortalama 4 yaşında ulaşmaları bekleniyor. 
  • Başları kısa ve geniş olan simental hayvanların boğalarında bu özellik çok daha fazla göze çarpıyor. 
  • Göğüsleri uzun, geniş ve derin oluyor. 
  • Pelvis çevresi de geniş ve uzun olarak ayırt ediliyor. 
  • Simental inek sığırlarının bacak ve tırnakları çok güçlü oluyor. 
  • Simental boğalar, yeterli bakım sağlandığında çok hızlı büyümeleri ile tanınıyor. Diğer ırklarla kıyaslandığında daha hızlı büyüme dolayısıyla daha hızlı sütten kesme ve süt verimi avantajı sunabiliyor. 
  • Dayanıklılığı oldukça yüksek olan cinsin, Romanya’nın sert kışlarında -20 santigrat dereceye kadar dayandığı biliniyor. Yaz aylarında ise 40 derece sıcaklığa kadar dayanıklılık gösteriyor. Bu nedenle Doğa Avrupa ülkelerinde simental inek cinsi rahatlıkla tercih edilebiliyor. Ancak Doğu Akdeniz ve Kuzey Afrika ülkelerinde simental inekler yetiştirilemiyor. 

Simental uysal bir cins midir?

Simental inekler genel olarak uysal olsa da analık becerileri yüksek ve korumacı özellikleri malum olduğu için yavrularını güvene almak adına zaman zaman saldırganlaşabildikleri biliniyor. Bu nedenle buzağılar söz konusu olduğunda simental ineklerin çok uysal olmayabileceğini akılda tutmak gerekiyor.

Analık kabiliyetleri nasıl?

Kolay yönetilebilen simental cinsi ineklerin analık kabiliyeti çok iyi görülüyor. Anaç inek cinsleri arasında sayılıyor.

Simental inekler ilk kez ne zaman damızlık olarak kullanılabilir?

16 aylık olan sarı alaca cinsi inekler, ilk kez damızlık olarak kullanılabiliyor.

Türkiye’de simental inek kaç litre süt verir?

Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği verilerine göre, Türkiye’deki kayıtlı işletmelerde ortalama süt verimi 4700 kilogram oluyor.

Simental inek Türkiye’ye ne zaman geldi?

Resmi kayıtlara göre, simental ineklerin ilk ihracatı 1925 yılında yapılıyor.

Simental ne demek?

Simental inekler, isimlerini anavatanı olan İsviçre’nin Simmen Vadisi’nden alıyor. Vadi, ineklerin ilk kez yetiştirildiği yer olma özelliği taşıyor.

Simental inekler Türkiye’de nerede yetiştirilir?

Ülkemizin hemen her bölgesinde simental inek yetiştiriciliği yapılabiliyor. Ancak öncelikli olarak Ege Bölgesi’nin doğusunda, İç ve Doğu Anadolu bölgelerinde simental inek yetiştiriciliği daha çok tercih ediliyor. İklim şartları nedeniyle daha avantajlı görülen bölgelerde hayvanlar çok kolay bir şekilde koşullara uyum gösterebiliyor.

share

Benzer Haberler

Tritikale Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
16.05.2022
Tritikale Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Tritikale yetiştiriciliği ülkemizde git gide yaygınlaşıyor. Kurak topraklarda yetişebilmesi ile tanınan tritikale nedir, nasıl yetiştirilir hemen öğrenmek için tıklayınız.

Devamını oku
Ahududu Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
30.08.2021
Ahududu Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Ahududu yetiştiriciliği tüm detaylarıyla Tarfin Blog'da. Ahududu yetiştiriciliği hakkında ayrıntılı bilgi almak için hemen tıklayın.

Devamını oku
Sakız Koyunu Nedir? Özellikleri Nelerdir?
01.05.2022
Sakız Koyunu Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Adını Yunanistan'ın Sakız Adası'ndan alan sakız koyunu ülkemizde de yetiştiriliyor. Sakız koyunu nedir, özellikleri nelerdir öğrenmek için hemen tıklayın.

Devamını oku