taboola

Koyunlarda Sarılık

Koyunlarda Sarılık 01.10.2023

İnsanlarda olduğu gibi koyunlarda sarılık da göz içinde sararma ile ayırt ediliyor. Bir hastalık olarak değil, belirti şeklinde kategorize edilen sarılık, tüm dokuları sararak ciddi sorunlar doğurabiliyor. Safrada yer alan bilirubin maddesinin birikmesi ve kana karışmasının sebep olduğu koyunlarda sarılık, karaciğer ve kan sorunlarının semptomu olarak görülüyor. Koyunlarda sarılık hakkında detaylı bilgiye yazımızdan ulaşabilirsiniz. Ayrıca tarım ve hayvancılık konusunda daha fazla bilgiyi Tarfin Blog’da bulabilirsiniz. Üstelik Tarfin girdi alışverişlerinizde de yanınızda. Ön onaylı alışveriş limiti ile girdi siparişlerini hemen vermenize yardımcı olan Tarfin Mobil ile anında girdi fiyatlarını karşılaştırmanız da mümkün. Tarımsal ve hayvansal alışverişin en avantajlı yolunu gösteren Tarfin Mobil sayesinde siz de ihtiyaçlarınızı ertelemeyin, hemen sipariş verin.

Yazımızda bulacağınız diğer başlıklar şöyle sıralanıyor: 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
  • Koyunlarda Sarılık Neden Olur?
  • Koyunlarda Sarılıktan Korunma Yolları Nelerdir?
  • Koyunlarda Sarılık Nasıl Tedavi Edilir?

Koyunlarda Sarılık Neden Olur?

Koyunlarda sarılık belirtilerinin ortaya çıkmasının farklı birçok nedeni olabilir. Karaciğerde yıkıma neden olan babesiosi, theileriosis, anaplasmosis, kan parazitleri, basiller, kronik bakır zehirlenmeleri, acı bakla zehirlenmesi bu sebeplerden birkaçı. Ayrıca uzun süre veya yüksek dozda ilaç kullanımı, enfeksiyonlar, safra taşı gibi nedenler de koyunlarda sarılık belirtilerine sebep gösteriliyor. Tüm bu problemlerin her biri farklı bir tedavi gerektirdiği için sarılık fark ettiğinizde mutlaka veterinerinize danışmalısınız. 

Peki koyunlarda sarılık en çok hangi sebeplerle görülür? Sarılık görülen koyunların çoğunda keneler yoluyla geçen kan parazitlerine rastlanıyor. Bu nedenle özellikle kenelerin aktifleştiği aylarda sarılık daha çok karşımıza çıkıyor. Fakat bu teşhisin konulabilmesi için laboratuvar analizleri gerekli oluyor. Eğer sıkça görüldüğü üzere parazitler söz konusuysa genellikle koyunlarda kan işemeye de rastlanıyor. 
 

Koyunlarda Sarılık Neden Olur?

Diğer taraftan leptospirosis adı verilen hastalık da koyunlarda yaygın görülen sarılık sebeplerinden biri. Su ile bulaşıyor, yağmurlarla artış gösteriyor. Suyun yanı sıra fareler de bulaşmada etkin rol üstleniyor. Yine bu hastalıkta da kan işeme, koyunlarda sarılık ile beraber görülebiliyor. 

Koyunlarda sarılığın ilk nedeni olarak akla gelmese de, bordo bulamacı uygulaması da bakır zehirlenmesine ve dolayısıyla sarılığa neden olabiliyor. Küçük miktarlarda dahi olsa sık sık alınan bakır, minerale karşı duyarlı olan koyunları zehirleyebiliyor. Kanda, böbrek ve karaciğerde biriken bakır nedeniyle zehirlenen koyunlarda da sarılık görülebiliyor. 

Koyunlarda Sarılıktan Korunma Yolları Nelerdir?

Sarılık belirtisinin farklı nedenlerinden korunmak için alınabilecek ortak önlemler var. Örneğin koyunlarda sarılıktan korunmak için hayvanların bilinmeyen meralarda otlatılmaması önemlidir. Buna ek olarak düzenli kontrol, aşılama, parazit uygulamaları yine semptomun neden olduğu bazı hastalıklara karşı etki gösterebiliyor. Ayrıca koyunlara verdiğiniz yemin, suyun temiz olmasına özen göstermeli, barınma alanlarını sık sık temizlemelisiniz. Düzenli aşılama ve kontrolü unutmamalı, geç kalan tedavinin kayba sebep olabileceğini aklınızda tutmalısınız. 

Koyunlarda Sarılık Nasıl Tedavi Edilir?

Koyunlarda sarılık tedavisi için öncelikle doğru teşhiste bulunulması gerekiyor. Bu da veteriner muayenesi, laboratuvar testleri, analiz ve gözlemlerin sonucu ile mümkün oluyor. Bu nedenle sarılık tedavisi için mutlaka uzman desteği almalı ve gerekli analizleri ihmal etmemelisiniz. Koyunlarda sarılığa neden olan hastalığın teşhisinin ardından tedavisi de hekim tarafından tayin ediliyor. Genellikle ilaç enjeksiyonu ile yürütülen tedaviler sonuç verebiliyor. Ancak tedavi için geç kalınan veya tedavisi olmayan bir sarılık nedeni söz konusu olduğunda maalesef hastalık ölümle sonuçlanabiliyor. Bu nedenle hastalık geçiren hayvanları sürüden ayırmayı kesinlikle ihmal etmemeli ve sorunu görmezden gelmeden en kısa sürede veterinerinize danışmalısınız. 

*Bu yazıdaki bilgiler teşhis, tanı ve tedavi amacı taşımamaktadır. Bilgilendirici niteliktedir. Doğru tanının konulması ve tedavinin sağlanması için veteriner hekiminize başvurmalısınız.

share

Benzer Haberler

Yonca Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
25.06.2022
Yonca Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Yonca yetiştiriciliği yem hazırlığı için yapılıyor. Yonca nasıl yetiştirilir hemen öğrenmek için tıklayınız.

Devamını oku
Nadas Nedir?
18.02.2022
Nadas Nedir?

Nadas uygulaması tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de tercih ediliyor. Nadas hakkında bilmeniz gereken her şey yazımızda.

Devamını oku
TARFİN’DEN 40 MİLYON TL DEĞERİNDE İLK SUKUK İHRACI
08.07.2022
TARFİN’DEN 40 MİLYON TL DEĞERİNDE İLK SUKUK İHRACI

Tarfin, 40 milyon TL değerindeki ilk sukuk ihracını gerçekleştirdi. Tarfin, 40 milyon TL değerindeki ilk sukuk ihracı ayrıntılarını okumak için hemen tıklayın.

Devamını oku