taboola

Kazık Çakma Makinesi Nedir? Nasıl Kullanılır?

Kazık Çakma Makinesi Nedir? Nasıl Kullanılır? 29.12.2021

Kazık çakmak, hem inşaat sektöründe hem de tarım alanında gerekli işlemlerden biri. Özellikle çit yapımında, bağ ve bahçe direklerinin montajında, boru ve profil montajında, çadır kurulumunda, topraklama kazıklarının dikiminde kullanılan kazık çakma makinesi modellerinin büyük modelleri ekskavatörler, pergel vinçler veya traktörler ile beraber kullanılabiliyor. Tarım alanında ise çiftçilerimiz çoğunlukla elle kullanılan otomatik kazık çakma araçlarından veya manuel aparatlardan yararlanıyor. 

Kazık Çakma Makinesi Nedir? 

Elektrikle veya benzinle çalışan, kazık, direk, sondaj borusu, çit gibi malzemeleri kolaylıkla zemine çakmaya yardımcı olan kazık çakma makineleri, çiftçilere tarla sınırlarını belirlemede, döşeme işlemlerinde, kazık çakma gerektiren birçok alanda kolaylık sağlıyor. Makinelerle beraber, çit döşeme veya boru yerleşimi gibi işlemlerin çok daha hızlı tamamlanması sağlanıyor. İpli çalışma sistemine sahip olan makinelerin çeşitlerine göre özellikleri de değişiklik gösteriyor. 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

Tarımda kullanılan kazık çakma makinelerinin dakikadaki çekiç hızı, darbe kuvveti, uyumlu uç kalınlıkları, yakıt tipi, motor silindir hacmi, yakıt depo hacmi, net ağırlığı değişiklik gösteriyor. Kazık çit çakma makinesi veya çit çakma makinesi olarak da adlandırılan araçların boyutları da modellere göre değişiklik gösteriyor.  

Kazık Çakma Makinesi Nedir? 

İki zamanlı motorlarda benzinle yağ karıştırılarak araca konuluyor. Dört zamanlı motorlarda ise benzin ve yağ ayrı ayrı depolara yerleştiriliyor. İki tip motor, kazık çakma makinelerinin ana sınıflandırma sistemini oluşturuyor. Bunun yanında çakılan ürünün şekli, çapı da başlık seçimini değiştiriyor. Buna bağlı olarak makinelere farklı başlıklar yerleştiriliyor. Kazık çakma aparatı, lama demir çakma, profil çakma, omega demir ve T demir çakma aparatları bu başlık çeşitlerini oluşturuyor. Aparatların boylarına, enlerine bağlı farklılıklar dikkat çekiyor. Ancak çakılacak malzemeye uygun olan başlıkları seçerek makineleri güvenli kullanabilirsiniz.

Elektrikli veya benzinli makine seçme konusunda kullanıcıların aklında soru işaretleri bulunabiliyor. İki makine türünün verim anlamında bir farkı bulunmuyor. Elektrikli kazık çakma makineleri güç kaynağı bulunduğu yerlerde kolaylıkla kullanılıyor. Eğer çevrede elektrik enerjisi için bir kaynak yoksa, benzinli kazık çakma makinesi kullanılması tavsiye ediliyor. Çiftçilerimiz tarla koşullarında benzinli modelleri daha çok tercih ediyor. Kolay kullanılan ve dakikalar içinde kazıkların çakılmasını sağlayan araçlar, benzinin kolay ulaşılabilir olmasıyla da avantaj kazanıyor. 

Kazık ve Direk Çakma Makinesi Nasıl Kullanılır? 

  • Öncelikle benzinli makineye yeterli miktarda yağ ekleniyor. Yağ seviyesi görünene, yağ taşana dek ekleyebilirsiniz. Bu sırada dökmemek için bir huni yardımıyla koyma işlemini tamamlayabilirsiniz. Taşırmamak için kontrollü olmanız önem taşıyor. 
  • Diğer depoya yağsız benzin koyarak, cihazın yakıtını eklemelisiniz. Doldurma sonrası depo kapaklarını sıkıca kapattığınızdan  emin olmalısınız. (Eğer benzin ve yağın aynı depoya konulduğu modellerden birine sahipseniz, ilk iki adımı aynı anda gerçekleştirmelisiniz.)
  • Benzin otomatiğini kullanarak benzini çektirmelisiniz. 
  • Jikleyi açmalı ve ipi çekerek motoru çalıştırmalısınız. Art arda çekme sonrası motorun çalıştığını göreceksiniz. 
  • Jikleyi kapatmalısınız. 
  • Aleti, çakacağınız direğin üstüne yerleştirdikten sonra iki elinizle dikkatlice tutmalısınız. Kumanda sağlayan tuşu yardımıyla dilediğiniz derinliğe direne kadar kazığın çakılmasını sağlayabilirsiniz. 
  • İşlem tamamlandığında stop anahtarını kullanarak makineyi kapatabilirsiniz. 

Kazık Çakma Makinesi Kullanırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Makinelerin güvenli kullanımı büyük önem  taşıyor. Küçük bir dikkatsizlik veya denge kaybı yaralanmalara neden oluyor. Bu nedenle kazık çakma makinesi kullanırken şu noktalara dikkat etmeli ve riski en aza indirmelisiniz. 

  • Çit çakma makinesini kullanırken ayaklarınızın omuz genişliğinde açık olması gerekiyor. 
  • Vücut ağırlığınızın iki ayağınıza eşit yayıldığından emin olmalısınız. Pozisyonunuzun dengeli olmasına özen göstermelisiniz. 
  • Dik şekilde durmalı ve makineyi her zaman, ne olursa olsun iki elinizde tutmalısınız. İşlem gereği titreşim ve yoğun basınç olduğundan, tek elle tutulduğunda denge kaybı yaşanması kolaylaşıyor. 
  • Kesinlikle makineyi direğin üstüne koyduktan sonra çalıştırmalısınız. Yerde çalıştırmaya başlamamalısınız. 
  • Kazık çakma makinesini kullanmadan önce kulplarının temiz, kuru olduğundan emin olmalısınız. Yakıt ve yağ doldururken kulpların kayganlaşmadığına bakmalı ve çalıştırmaya başlamalısınız. Kayganlaşan kulplar kaza riskini de beraberinde getiriyor. 
  • Araçları kullanırken her zaman koruyucu donanım kullanmalısınız. Kulak tıkacı kullanmalı, göz koruyucu takmalı, eldiven ve botlarla çalışmaya başlamalısınız.
  • Makineyi sadece güç ışığında, aydınlık saatlerde kullanmalısınız. 
  • İşlemin daha hızlı olması için art arda birkaç direk dikmelisiniz. 
  • Sadece normal kurşunsuz yakıt kullanmalısınız. 
  • Motorun üzerine yakıt dökülmesinden kaçınmalı ve araç düz zemindeyken yakıt ve yağ dolumu yapmaya dikkat etmelisiniz. 

Kazık Çakma Makinesi Kullanımı için Uyarılar

Tarım alanında kullanılan benzinli kazık çakma makineleri kullanılırken, yüksek ses seviyesi duyma kaybına neden olabiliyor. Çiftçilerimizin kullanım sırasında kulaklarını korumak için tıkaç kullanması büyük önem taşıyor. Zira, cihazın gürültüsü yer yer 100 dB’ye kadar çıkabiliyor. 

Buna ek olarak, direk çakarken korular, görülmeyen kablolar yaralanmaya neden olabiliyor. Yer altındaki elektrik, gaz, su, telefon ve kanalizasyon hatlarını kontrol ederek çakma işlemine başlamalısınız. Eğer işlem sırasında bilmediğiniz bir nesneye denk gelirseniz, cihazı kapatmalısınız. 

Makinenin kullanımı, işlemin doğası gereği bir miktar titreşim yaratıyor. Düzenli ve sık titremeye maruz kalan eller, kol ve omuzlarda hafif sızı, güçsüzlük gibi sorunlar oluşabiliyor.  Rahatsızlıklar ağırlaştığında muhakkak doktor kontrolüne gitmelisiniz. Makineyi çalıştırırken hissizlik, uyuşma gibi sorunlar yaşarsanız, çalışmayı durdurmalısınız. Kazık çakma işlemi öncesi, titreşimin neden olabileceği sorunları azaltmak için makineyi sadece tutacak kollardan tuttuğunuzdan emin olmalısınız. Makine çalışırken kollar dışındaki hiçbir kısımla temas etmemelisiniz. Ayrıca, çalışma sırasında aletin işini yapmasına izin vermeli, araç üzerine ağırlığınızı vermeye çalışmamalısınız. Görevinizin sadece aracı dengede tutmak olduğunu unutmamalı, araca dayanarak işin daha iyi gerçekleşeceği yanılgısına düşmemelisiniz. 

Çit çakma makinelerinin güvenli kullanımı için düzenli bakım ön koşul olarak tanınıyor. Çalıştırma talimatlarını takip etmeli, bakımı yaptırmalı, orijinal parçalar kullanmalı, herhangi bir hasar anında yetkili servislerden destek almalısınız. 10 saat kullandıktan sonra motor yağını değiştirmeli, vidaların sıkılığına yeniden bakmalısınız. 50 saat kullanımın ardından motor yağını kontrol etmeli, krank gövdesinin ön kapağını çıkarıp piston tepesinden yağın göründüğünden emin olmalısınız. 500 saat veya 6 aylık ağır kullanım sonrasında direk çakıcıyı parçalarına ayırmalı, tüm dişli ve rulmanları kontrol etmelisiniz. Yıpranan parçaları değiştirmeli, eskime durumuna göre darbe elemanlarını yenilemelisiniz. Tüm O halkalarını değiştirmeyi ihmal etmemeli, makine yağına bakmalısınız. 

Hilti sistemiyle uygun olarak çalışan kazık çakma başlıkları, kırıcı makinelerle kazık çakmaya imkan tanıyor. Genellikle altıgen şaftlı olan başlıklar, döndürülerek kırıcılara takılıyor. İnce çivi ve kazıkların zemine çakılması için kırıcılara takılan başlıklardan yardım alabilirsiniz. 


Tarfin, çiftçilerimizin ihtiyaç duyduğu tarım ve hayvancılık konusunda faydalı bilgileri Tarfin Blog’ta sizlere sunuyor. Tarfin’in çiftçilerimize desteği bununla sınırlı değil. Tarfin Mobil uygulamasını indirerek tarımsal girdi alışverişlerinizi çok daha avantajlı bir şekilde tamamlayabilirsiniz. Çiftçilerimizin uygun fiyatlı, peşin veya hasat vadeli tarım alışverişi yapmasına imkan tanıyan Tarfin sistemi ile tanışmak için Türkiye’nin dört bir yanındaki yetkili satış noktalarından destek alabilirsiniz. 

share

Benzer Haberler

Agrivoltaik Tarım Nedir?
01.12.2023
Agrivoltaik Tarım Nedir?

Algivoltaik tarım temiz enerji ve verimli üretim hedeflerine bir arada çözüm sunuyor. Agrivoltaik tarım nasıl yapılır öğrenin!

Devamını oku
VDMK ihracı
29.06.2020
Türkiye’nin Tarım Alacaklarına Dayalı Tek VDMK İhracının Yenisi Gerçekleşti

Türkiye'nin tarım alacaklarına dayalı tek VDMK ihracının yeni örneği gerçekleşti! Tarfin, tarım sektörü için güvenli bir yatırım fırsatı sunuyor. Hemen tıklayın!

Devamını oku
Granül Üre Nedir?
28.09.2021
Granül Üre Nedir? Granül Üre Fiyatları

Granül üre, ekinlerin tüm gelişim süreçlerinde kullanılabilen bir gübre olarak tanınıyor. Granül üre nedir, nasıl kullanılır öğrenmek için tıklayınız.

Devamını oku