taboola

Edirne Uzunköprü’de Toprak Kadın Emeği ile Bereketleniyor

Edirne Uzunköprü’de Toprak Kadın Emeği ile Bereketleniyor: 07.03.2022

Satış Noktalarımızla yaptığımız çiftçilik ve hayvancılık üzerine sohbet serisinin ilk bölümünde, Edirne Uzunköprü'deki satış noktamız Birikim Gübre'nin yöneticisi, Dilek Özdemir ile görüştük. Dünya Kadınlar Günü'ne özel hazırladığımız söyleşi, tarım alanındaki kadın girişimcilere ilham kaynağı oluyor. Başarılı iş insanı Dilek Özdemir, memleketi olan Uzunköprü’de tarımsal alışverişler için nitelikli bir adres oluşturmanın gururunu yaşıyor. 35 yıldır sektöre emek veren Özdemir, evli ve bir kız çocuğu sahibi. Özdemir ile bölge tarımına ve iş hayatına dair sohbetimize davetlisiniz: 

Dilek Hanım, siz de çiftçilik yapıyor musunuz? 

Hayır, ben çiftçilik yapmıyorum. Eşim memur emeklisi ve emekli olduğundan bu yana çiftçilikle uğraşıyor. 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

Tarım bayisi yönetmeye nasıl karar verdiniz? 

35 yıldır tarım sektöründeyim. Bu sektörde çalışırken, insanları, çiftçiliği çok sevdiğim için tarım bayisi olarak başarılı olabileceğimi düşündüm. Bu öngörü ile tarım bayisi olarak yola devam ettim. 

Marmara ve Trakya Bölgesi’nde yoğun olarak ekilen ürünler hakkında bilgi verebilirsiniz?

Bölgemizde buğday, ayçiçeği, pirinç, çeltik yetiştiriciliği ve son zamanlarda kanola ekimi yapılıyor. 

Peki bölgenizdeki çiftçiler, ekeceği ürünlere nasıl karar veriyor?

Çiftçilerimiz, iklim şartları, maliyet hesapları, getirileri ve karlılık oranlarına göre yetiştirecekleri ürünlere karar veriyorlar. 

Bölgenizdeki üreticiler için önemli bulduğunuz adımlar neler? 

Bölgemizdeki üreticiler, doğru gübreleme, ilaçlama yapmalı. Ayrıca doğru zamanda, iklimi, toprağı kontrol ve teknolojiyi takip ederek ekimi gerçekleştirmeliler.

Birikim Gübre Dilek Özdemir

Birçok bölgede hasat yaklaşıyor. Sizin bu süreçte çiftçilerimize tavsiyeleriniz neler olur? 

Hava şartlarına, iklim koşullarına uygun olarak toprak analizine dair tahlil yaptırarak, ziraatçi desteği ile sürece karar vermeliler. Gerekli analizler ve uzman kontrolleri ışığında, doğru işlemle yol almalarını tavsiye edebilirim. 

Bölgenizde, çiftçilerin en çok sorun yaşadığı konu nedir?

Çiftçi maliyetlerinin yüksek olması ancak mahsullerin ucuz fiyatlara satılması, çiftçilerimizi zor durumda bırakıyor. 

Tarfin’in Marmara Bölgesi’ndeki ilk satış noktalarından biri de sizsiniz. Tarfin’in bölgenizdeki çiftçilere olan faydaları ile ilgili neler söylersiniz? 

Tarfin, peşinatsız, ipoteksiz, ödeme kolaylığı sağlıyor ve çiftçilerimize fırsat sunuyor. Biz de çiftçilerimizden çok iyi dönüş alıyoruz. Tarfin faydalı bir kuruluş. 

İlginize teşekkür ederiz. Sizce Tarfin bayisi olmak sizin için bayinizde neleri değiştirdi? 

Biz genellikle peşin satış yapıyorduk. Tarfin sayesinde borçlu kesimdeki müşteri portföyümüz de genişledi. Biz de bu sayede, daha önce ulaşamadığımız, peşin alışveriş yapamayan kesimlere el uzatabildik. 

Siz Tarfin’i çiftçilere nasıl anlatıyorsunuz? Çiftçilerin geri dönüşleri nasıl oluyor?

Tarfin, peşin veya hasat vadeli ödeme kolaylığı sağlayan bir kuruluş. Tarfin ile tanışan çiftçilerimizden de olumlu dönüşler alıyoruz. Genellikle hasat zamanı dışında, çiftçilerimizin nakit ödeme olanakları kısıtlı oluyor. Bu nedenle tarımsal alışverişlerde zorluk yaşanıyordu. Şimdi Tarfin sayesinde, ihtiyaçlarını kolaylıkla gideriyorlar. Biz de Tarfin aracılığıyla onlara bir el uzatmış oluyoruz ve portföyümüz genişliyor. 

Tarım ve hayvancılığın geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz? 

Tarım ve hayvancılık bu şartlarda zor. Ancak tarım ve hayvancılık yapması gereken çiftçilerimize; doğru zamanda, doğru tekniklerle ve düşük maliyetle, kaliteden ödün vermeden gübre, tohum, zirai malzemeler kullanarak işçilik yapmalarını öneriyoruz. 

Çiftçilerimiz sizce hangi teknolojileri takip etmeli? 

İlk önce toprağı analiz ettirmeliler. Hava şartlarını kontrol etmeli, ilacı, gübreyi doğru seçmeli ve uygun yöntemlerle uygulamalılar. 

Tarfin aracılığıyla genç çiftçilerimize neler söylemek istersiniz? 

Genç çiftçilerimiz, eski tip çiftçiliği bırakıp yeni teknolojiyi takip etmeli. Doğru işlem yaparak maliyetlerini düşürebilirler. Analiz gibi yöntemlerin ışığında, günümüz şartlarına uygun bir şekilde tarımsal üretime başlamalılar. 

Kadın çiftçilerimiz oldukça iyi işler ortaya koyuyor. Siz kadın bir satış noktası yöneticisi olarak, bu konuda neler söylemek istersiniz? 

Kadın çiftçilerimizin başarısı, çiftçiliğin cinsiyetten bağımsız bir iş olduğunu ispat ediyor. Ben de kadınım ve tarım alanında çalışıyorum. Kadınların bu alanda görev alması beni gururlandırıyor. Kadının toprakla uğraşması, toprağı kendi elleriyle harmanlaması, oya gibi işleyip tekrar sunması, ürün elde etmesi gurur kaynağımız. Bana göre bu kadınlar, toprağın sultanları… Yeryüzünde gördüğümüz her şey kadınların eseridir. 

Teşekkür ederiz. 

Ben de hem kendim hem de firmam adına teşekkür ediyorum. Nuray Girgin ve Ahmet Girgin kardeşlere de ayrıca teşekkürlerimi sunuyorum. 
 


 

share

Benzer Haberler

Tarımda İnovasyona Neden İhtiyaç Var?
11.11.2021
Tarımda İnovasyona Neden İhtiyaç Var?

Tarımda inovasyon ihtiyacı her geçen gün daha çok görünür oluyor. Peki tarımda inovasyon için neler yapılıyor? Tıklayın.

Devamını oku
Avokado Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
21.05.2021
Avokado Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Avokado yetiştiriciliği ülkemizde Akdeniz Bölgesi'nde aktif olarak yapılıyor. Avokado yetiştiriciliği hakkında merak ettiğiniz her şey yazımızda.

Devamını oku
Tütün Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
28.03.2022
Tütün Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Tütün yetiştiriciliği yapmak için ihtiyacınız olan temel bilgiler sizlerle. Tütün yetiştiriciliği için toprak ve iklim isteği nasıldır hemen öğrenin.

Devamını oku