taboola

Sosyal Medya Platformlarında Gerçekleşen Dolandırıcılık Türleri Nelerdir?

Sosyal Medya Platformlarında Gerçekleşen Dolandırıcılık Türleri Nelerdir? 12.10.2023

Sosyal medya kullanımının yaygınlığı iletişim kolaylığını da beraberinde getiriyor. Henüz güven bağı bulunmayan, birbirini tanımayan insanların kolaylıkla iletişim kurabilmesi ise dolandırıcılık gibi sorunları gündeme taşıyor. Ayrıca güvenilir kurum ve kişilerin adını kullanarak dolandırıcılık yapanların varlığı da sorunu daha büyük bir tehdit haline getiriyor. Son zamanlarda çiftçilerimizin güvenilir yol arkadaşı olan kurumumuz Tarfin’in adını kullanarak dolandırıcılık girişimlerinde bulunanlara karşı kullanıcılarımızı bilgilendirmek istiyoruz. 

Siz de dolandırıcılık faaliyetlerine karşı temkinli olabilir, güvenilir destekçiniz Tarfin aracılığıyla tarımsal girdi alışverişlerinde avantaj elde edebilirsiniz. Tarfin Mobil üzerinden fiyat karşılaştırabilir, uygulama üzerinden başvurarak ön onaylı alışveriş limitinizi öğrenebilirsiniz. Uygulamadan ayrılmadan sipariş vermeniz ve peşin/hasat vadeli ödeme seçeneklerini seçerek alışverişinizi tamamlamanız mümkündür. Kullanıcılarının emniyeti için yüksek güvenlik önlemleri ile donatılan Tarfin Mobil uygulamasına güvenebilir, siz de Türkiye’deki bini aşkın Tarfin çiftçimizden biri olabilirsiniz. 
 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
Phishing Oltalama Saldırıları

Sosyal medyada gerçekleşen dolandırıcılık türlerine karşı tedbirli olabilmeniz adına sizlere bilgiler sunuyoruz. Yazımızda bulacağınız başlıklar, 

  • Phishing Oltalama Saldırıları
  • Sosyal Mühendislik
  • Sahte Sosyal Medya Hesapları
  • Profil Uzlaşması
  • Kötü Amaçlı İçerik
  • Sosyal Medya Saldırılarından Korunma Yöntemleri 
  • Çalışanlar Üzerinden Gerçekleştirilmesi Olası Saldırılar
  • İşletmeler Açısından Sosyal Medya Güvenliği

Phishing Oltalama Saldırıları

Çoğunlukla e-mail yoluyla gerçekleştirilen bu dolandırıcılık yöntemi sosyal medya platformlarında da kullanılıyor. Dolandırıcılar, kişi veya kurumların hesapları üzerinden kişilerle iletişime geçerek banka, kredi kartı ve kimlik bilgilerinin çalınmasını sağlıyor. Phishing uygulamalarına karşı, mesaj veya mail yoluyla gelen her linke tıklamamalı, sohbet sırasında kişisel ve finansal bilgilerinizi kesinlikle paylaşmamalısınız. Tarfin’in sizden banka bilgilerinizi, kredi kartı numaranızı mesaj yoluyla istemeyeceğinden emin olabilirsiniz. 

Sosyal Mühendislik

Kişisel verilerin ele geçirildiğine dair kişiler üzerinde baskı kurarak yapılan bu dolandırıcılık uygulamasında sosyal medya hesaplarından iletişim kuruluyor. Dolandırıcılar kişilerin kişisel bilgilerini, yakınlarının bilgilerini paylaşarak kişileri tehdit ediyor. Böyle bir durumla karşılaştığınızda daha fazla bilgi vermemeli, size mesaj atan adresi, arayan kişileri emniyet yetkililerine bildirmelisiniz. Kamu kurum ve kuruluşlarının, güvenilir ve kurumsal şirketlerin sizden tehdit ve baskı yoluyla para talebinde bulunmayacağını unutmamalısınız. 

Sahte Sosyal Medya Hesapları

Sahte hesaplar üzerinden kendilerini başkaları olarak tanıtan bilgisayar korsanları dolandırıcılık denemelerinde bulunabiliyor. Çoğunlukla bir kurumun üst düzey yöneticisi olarak kendilerini tanıtan veya tanıdığınız biri gibi davranarak menfaat elde etmeye çalışan bu kişiler sizi dolandırmaya çalışır. Catfishing ismiyle anılan geniş çaplı saldırılarda, sizin finansal verilerinize ulaşmak için ikna çabasına girilir. Kimlik bilgilerinizi isteyen ve elde eden korsanlar, sonrasında şantaj yoluyla bir eylem gerçekleştirme üzerine baskı uygulayabiliyor. Çevrenizdeki kişilerin bilgilerini almanız, kendinizi ifşa etmeniz veya daha çok para göndermeniz için baskı uygulayan dolandırıcılara boyun eğmemeli, dolandırıcılık şüphesi oluştuğu anda emniyet yetkililerine başvurmalısınız. 

Profil Uzlaşması

Profilinde onay işareti bulunan, eski ve güven veren hesaplar üzerinden sizlerle iletişime geçen dolandırıcılar, profil uzlaşması denen yöntemi kullanabiliyor. Bu yola gerçek olmayan çekilişler, ponzi uygulamaları, yatırım sonucu gelir elde etme vaatleri ile dolandırıcılık yapılabiliyor. Düşük bir meblağ yatırılması sonrası daha yüksek kar vaadi sunan profiller, bir süre sonra vadettikleri ödemeleri yapmadan kayıplara karışıyor. Tanımadığınız, güvenmediğiniz kişilerden gelen bu tür teklifleri şüphe ile karşılamalı, araştırarak hareket etmelisiniz. 

Kötü Amaçlı İçerik

Sosyal medya hesapları üzerinden kişileri kötü amaçlı içeriklere yönlendiren dolandırıcılar genellikle link kullanıyor. Bağlantıya tıklandığı anda erişilen hesabın kişisel verileri dolandırıcıların eline geçiyor. Bu nedenle “hakkında haberler çıkmış”, “bunlar doğru mu” gibi spam iletilerle sizinle link paylaşanlara itibar etmemeli, linklere tıklamamalısınız. 

Sosyal Medya Saldırılarından Korunma Yöntemleri 

Sosyal medyada dolandırıcılıktan korunmak için bilinçlenmek çok önemli. Güvenliğiniz için önerilerimize kulak verebilirsiniz: 

  • Üyeliğiniz bulunan veya bulunmayan yerlerden gelen istenmeyen e-postaların listelerinden çıkmalısınız. Bunun için genellikle mailin altında yer alan “mail listesinden ayrıl” butonunu kullanabilirsiniz. Ayrıca E-devlet ve İYS üzerinden maille iletişim iznini kaldırabilirsiniz. 
  • İnternetten alışveriş yaparken web sitesinin güvenilirliğinden emin olmalı ve yüksek güvenlikli ödeme uygulamalarını kullanmalısınız. 
  • Kuruluşların logoları, isimleri kullanılarak açılan sosyal medya hesaplarına itibar etmemelisiniz. Bir şirketin kurumsal hesabına kurumsal web sitesi üzerinden ulaşabilir, aynı hesap olup olmadığını teyit edebilirsiniz. Eğer ikilemde kalırsanız web sitesine bakabilir, kuruluş yetkililerini arayarak onay alabilirsiniz. 
  • Sizden herhangi bir nedenle bir yetkili veya kurum adı kullanarak kredi kartı bilgilerinizi isteyen herkesi, hemen emniyet yetkililerine bildirmelisiniz. Kredi kartı şifresi, online veya mobil bankacılık şifreleri, diğer kişisel veriler gibi paylaşılması sakıncalı bilgiler arasındadır. Bu nedenle gerçek kurumlar ve yetkililer sizden bu bilgileri kesinlikle talep etmez. 
  • Sosyal medya platformlarından gelen linklere tıklamadan göndericiyi arayarak mesajı onun attığından emin olmalısınız. 
  • Sosyal medya hesaplarınızın parolasını sık sık güncellemeli ve çok aşamalı güvenlik doğrulamasını kullanmalısınız. 
  • Bilmediğiniz ağlardan ve kamusal alanlardaki bilgisayarlar üzerinden mümkünse hesaplarınıza girmemelisiniz. Girmek zorunda kalırsanız dahi hesaptan çıkış yapmayı unutmamalısınız. 
  • Bilgisayar ve telefonunuzda antivirüs yazılımlar bulundurmalısınız. 
  • Sosyal medya hesaplarınızdaki güvenlik bölümünden ayarları yapmalı, şüpheli durumlara ilişkin bildirimleri her zaman açık tutmalısınız. 
  • Sosyal medya profillerinizi mümkünse kilitli tutmalı, sosyal ağlarda kimlik numaranızı, resmi evrakları ve kredi kartlarınızı kesinlikle paylaşmamalısınız. 

Çalışanlar Üzerinden Gerçekleştirilmesi Olası Saldırılar

Sosyal ağlarda yapılan dolandırıcılık uygulamalarının bir hedefi de güvenilir şirketlerin çalışanlarıdır. Çalışanların kurumsal hesapları üzerinden veritabanına, ağa sızarak bilgi elde etmek isteyen dolandırıcılar bu amaçla şirket çalışanlarını hacklemeye çalışabilir. Eğer güvenilir bir şirkette çalışıyorsanız veya işbirliği halindeyseniz çok daha dikkatli olmalı ve bilinçli davranmalısınız. Kurumunuzun sizinle paylaştığı güvenlik önlemlerine harfiyen uymalısınız. 

Sosyal Medya Saldırılarından Korunma Yöntemleri 

Biz de Tarfin olarak güvenliğe önem veriyor ve satış noktalarımızı dikkatli olmaları konusunda uyarıyoruz. Önerilerimizi uygulamalı ve şüpheli durumlarda muhakkak Tarfin ile iletişime geçmelisiniz. İşletme olarak siber tehditler karşısında daha güçlü olmak için tüm  çalışanları bilgilendirmeyi unutmamalısınız. 

İşletmeler Açısından Sosyal Medya Güvenliği

İşletmeniz ve çözüm ortağı / satış noktası olduğunuz kurumlar açısından siber risk oluşturmamak için alabileceğiniz güvenlik önlemleri var. İşletmeler açısından sosyal medya güvenliğini üst düzeye çıkarmak adına şu adımları atabilirsiniz: 

  • Kurum içinde sosyal medya politikası ve prosedürleri oluşturmalısınız. 
  • Sosyal medya hesaplarınızın güvenlik ayarlarını yapmalı, kurum bilgisayarlarınıza güvenlik yazılımlarını indirmelisiniz. 
  • Kötü niyetli kişilerin bağlantı gönderme ihtimaline karşı sizi uyaracak eklentilerden yararlanabilirsiniz. 
  • Kurumsal mail ve sosyal medya hesaplarınızda güçlü parolalar kullanmalısınız. 
  • Herkesin görebildiği mail adreslerinizi sosyal medya hesaplarınızda kullanmamalısınız. 
  • Güvenlik için sosyal medyada iki aşamalı doğrulama, SMS ile doğrulama gibi yöntemleri aktifleştirmelisiniz. 
  • Kullandığınız tüm uygulamaların güncelleştirmelerini aktif tutmalısınız. Gerekli güvenlik uygulamalarını zamanında güncelleştirmeyi ihmal etmemelisiniz. 
  • Ağ güvenliğini aktive etmeli, ağınıza şifre koymalısınız. Şifreyi herkesle paylaşmamalı ve bağlantı kuran hesapların erişimlerini yetkilerine göre kısıtlı tutmalısınız. 
  • Güvenlik çözümleri için teknolojik gelişmeleri takip etmelisiniz. Güncel uygulamaları değerlendirerek herhangi bir güvenlik açığı oluşturmamaya özen göstermelisiniz. 

Tarfin ile tarımsal yolculuğunuzda güven sizinle… İnternet dünyasında da güvenle adım atmak için siz de önerilerimizi değerlendirebilirsiniz. Bu sayede dolandırıcılık girişimlerine karşı bilinçli olabilir, şüpheli bir durumu, mail veya kısa iletiyi kolaylıkla ayırt edebilirsiniz. 

share

Benzer Haberler

Sandy Tavuk Nedir? Özellikleri Nelerdir?
24.04.2022
Sandy Tavuk Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Sandy veya lohmann sandy tavuk olarak anılan cins, ülkemizde yumurta tavukçuluğu için kullanılıyor. En çok tercih edilen ırklardan biri olan sandy tavuk hakkında hemen bilgi alın.

Devamını oku
Domates Hastalıkları Nelerdir? Nasıl Mücadele Edilir?
07.02.2021
Domates Hastalıkları Nelerdir? Nasıl Mücadele Edilir?

Domates zararlıları ve hastalıkları nelerdir diye merak ediyorsanız Tarfin Blog'ta okuyabilirsiniz. Domates zararlıları ve hastalıkları bilgisi için tıklayın.

Devamını oku
Tarfin ‘Gelir Korumalı Paket” ile çiftçinin emeğini koruyor,  girdileri için değerinde ödeme imkânı sunuyor
23.12.2022
Tarfin ‘Gelir Korumalı Paket” ile çiftçinin emeğini koruyor, girdileri için değerinde ödeme imkanı sunuyor

Çiftçilerin emeğini koruyan Gelir Korumalı Paket ile girdileri değerinde ödeyin. Ekonomik dalgalanmalara karşı güvende olun.

Devamını oku