taboola

Çiğit nedir?

Çiğit nedir? 30.09.2023

görsel:https://www.pexels.com/photo/cotton-flower-3158017/ 

https://www.pexels.com/photo/gossypium-hirsutum-plant-in-white-background-6168148/ 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

https://www.pexels.com/photo/cotton-plant-with-dried-leaves-6168150/ 

Çiğit nedir? 

Anadolu’da sıklıkla kullanılan çiğit terimi tarıma aşina olmayan kişiler için yabancı bir kelimedir. Oysa herkesin iyi bildiği bir bitkinin çekirdeği bu isimle anılır. Çekirdekli pamukların çırçırlanması sonrasında elde edilen, lifinden ayrılmış pamuk çekirdeğine çiğit denir. Havsız pamuk tohumu olarak da tanımlayabileceğiniz çiğit yağlı tohumlar arasında kategorize edilir. Çiğit nedir sorusunun yanı sıra çiğitin sağmal hayvan beslenmesindeki yeri ve bozuk çiğitin nasıl anlaşılacağına dair soruları da sizler için yanıtlıyoruz. Siz de tarımsal bilgileri Tarfin aracılığıyla takip edebilir, tarımsal girdi alışverişlerinize Tarfin Mobil ile avantaj katabilirsiniz. Tarfin Mobil üzerinden anında ürün fiyatlarını karşılaştırmanız da mümkündür. Buna ek olarak uygulama üzerinden ön onaylı limitinizi öğrenebilir ve sipariş verebilirsiniz. Üstelik peşin veya hasat vadeli ödeme imkanları da Tarfin’de. Siz de ülkemizdeki binlerce çiftçimiz gibi Tarfin’de yerinizi alın, güvenilir yol arkadaşınız ile üretime güvenle devam edin! 

Yazımızda bulacağınız diğer başlıkları şöyle sıralayabiliriz? 

  • Bozuk Çiğit Nasıl Anlaşılır?
  • Çiğit Nerede Kullanılır?
  • Çiğitin Sağmal Hayvan Beslemedeki Yeri Nedir?

Bozuk Çiğit Nasıl Anlaşılır?

Bozuk pamuk çekirdeğini anlamak oldukça kolaydır. Acılaşan, üzerinde küf bulunan, çürüyen ve filizlenmiş çiğitler bozuk olarak kabul ediliyor. Ayrıca kızışmış, içi oluşmamış veya böcekler tarafından yenmiş çekirdekler de piyasa değerini kaybediyor. Eğer kestiğinizde çekirdek koyu krem renginden kahverengiye doğru çalıyorsa yine çiğitin piyasa değerinin düştüğünü, kalitesinin azaldığını düşünebilirsiniz. Pamuk çekirdeklerinin doğası gereği kokusuz ve temiz olması gerekir. Bozuk çiğitlerin ise kokulu ve bozulmuş kahverengiye çalan renkte olduğunu fark edebilirsiniz. Buna ek olarak, eğer çiğitlerin yabancı madde oranı %5’ten, nem derecesi %12’den fazlaysa, bu da ürün kalitesinin düşük olduğunun işaretidir. Çiğit piyasa değerini kaybetmiştir. (Kaynak: Tobb.org)

Çiğit Nerede Kullanılır? 

Akademik kaynaklara göre, çiğit işlenerek pamuk yağı kombinası oluşturuyor. Margarin, deterjan, sabun yapımında kullanılan çiğit yağı, pamukta ortalama %20 oranında yer alıyor. Özellikle bitkisel yağ endüstrisinin önemli oranda hammaddesi olan çiğit yağı, soyanın ardından dünyanın en büyük ikinci bitkisel yağ kaynağıdır. Bunun yanında çiğit yüksek protein içeriği ile hayvan beslenmesinde yeri doldurulamaz bir öneme sahiptir. Hatta yağ çıkarma sonrası artakalan çiğit kabukları (kapçıkları) da süt ineklerinin, besi sığırlarının ve koyunların beslenmesinde kullanılabilir. 

Çiğitin Sağmal Hayvan Beslemedeki Yeri Nedir?

Fabrikada çırçır yoluyla lifleri alınan pamuklardan kalan çiğitler hayvan beslenmesinde kullanılıyor. Yarı kaba yem olarak kategorize edebileceğimiz çiğitler, kaba yem olmayan lif kaynağı olarak da değerlendiriliyor. Sindirilebilir lif bakımından zengin olan ve selüloz bulunduran çiğit, orta-yüksek değerli bir protein kaynağıdır. Bu da hayvanlar için enerji verici olduğu anlamına geliyor. Diğer taraftan, sindirime, süt yağına, geviş getirme sürecine katkı sağlıyor. 

Siz de tarım konusundaki güvenilir bilgilere Tarfin aracılığıyla ulaşabilir, pamuk yetiştiriciliği hakkındaki yazımızdan daha detaylı bilgi elde edebilirsiniz.

Çiğit besin değeri nedir?

Çiğit artığı kaba yem küspesinde ortalama %10 oranında ham protein, %33 ham selüloz, %1-2 yağ ve %10 kadar ham kül yer alır. Kilogramdaki enerji miktarı ise 1600-1800 Kcal aralığındadır.

Çiğit nasıl elde edilir?

Pamuk çekirdeğinin dışında yer alan lifin yani kozanın çekirdekten ayrılması sonrası preslenmesi ile küspe elde kalır. Yüksek ısıda gerçekleşen üretim sonrasında zararlı maddelerden arınan bu küspe pamuk çiğiti olarak adlandırılır.

Çiğit neye denir?

Genellikle çırçırlanmış, havsız pamuk çekirdeği çiğit olarak anılıyor. Ancak ülkemizde çekirdek ve tohum kelimelerinin eş anlamlısı olarak çiğit kelimesi de kullanılabilir. Örneğin halk arasında kelimenin elma çiğiti, armut çiğiti, kayısı çiğiti şeklinde kullanımlarına rastlayabilirsiniz. Ayrıca yöresel olarak değişen isimlendirmeler mevcuttur. Malatya’da kayısı çekirdeğine, Erzurum’da ayçekirdeğine çiğit adı verildiğini de görebilirsiniz.

share

Benzer Haberler

Sığırlarda Ketozis Hastalığı Nedir, Belirtileri Nelerdir?
02.03.2023
Sığırlarda Ketozis Hastalığı Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Sığırlarda ketozis hastalığı oldukça fazla görülüyor. Yağ depolarının kullanılması ile ortaya çıkan sığırlarda ketozis hastalığının belirtilerini şimdi öğrenin.

Devamını oku
Susam Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
24.08.2021
Susam Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Susam yetiştiriciliği nasıl yapılır öğrenmek için Tarfin Blog'u okuyabilirsiniz. Susam nasıl yetiştirilir tüm detaylarıyla öğrenmek için tıklayın.

Devamını oku
Havadan Tohumlamada Kendini Toprağa Gömebilen Taşıyıcı
27.04.2023
Havadan Tohumlamada Kendini Toprağa Gömebilen Taşıyıcı

Havadan tohumlamada kendini toprağa gömebilen taşıyıcı sayesinde çimlenme oranı artıyor. Havadan tohumlamaya yenilik getiren buluşla tanışın!

Devamını oku