taboola

Traktör Nasıl Kullanılır? Traktör Ehliyeti Nasıl Alınır?

Traktör Nasıl Kullanılır? Traktör Ehliyeti Nasıl Alınır? 24.12.2021

Farklı beygir güçlerinde motorlar bulunduran traktörler, tarım işlerini kolaylaştırıyor. Çok yönlü kullanılabilen, karı kaldırmak için saban veya hava körüğü takılabilen, ekskavatör kepçesi takılabilen traktörler, köy yaşamına yardımcı birçok fonksiyon bulunduruyor. Tüm bu avantajlar dolayısıyla, her köylü için traktör kullanımı gereklilik halini alıyor. 

Tüm diğer araçlarda olduğu gibi traktörleri de ehliyetsiz kullanmak yasal değil. Ancak ehliyet alarak rahatlıkla traktör kullanabilirsiniz. Traktörü kullanmak için önce tüm kontrollerinizi yaparak sürüşe hazırlanmalısınız. Öncelikle traktör koltuğuna tırmanın, aracı iyice inceleyerek debriyajı, direksiyonu, gaz kumandasını keşfedin. Ardından kontrol alanlarına el ve ayaklarınızın kolaylıkla ulaşacağı şekilde oturduğunuzdan emin olmalısınız. Ayrıca emniyet kemerinizi takmalısınız. Takmadığınız durumlarda, olası kaza anlarında savrulabilir ve yaralanabilirsiniz. Tedbirli ve güvenli bir sürüş için kemerinizi bağladıktan sonra traktör kullanımına geçebilirsiniz. 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

Traktör Nasıl Kullanılır?

Sol ayağınız yardımıyla debriyaja basarken anahtarı çevirdiğinizde vitesin boşta olduğunu bilmelisiniz. 

Sağ ayağınız frenin üzerinde konumlanmışken anahtarı çevirerek motoru çalıştırabilirsiniz. Motorun ısınması için gaz kumandasını biraz bırakabilirsiniz. Ayağınızı gazdan tam çekmemeli ancak tam da basmamalısınız. 

Park frenini salarak, debriyajı tutmayı sürdürmelisiniz. Vitesi 1’e alarak hareket için komut verebilirsiniz. 

Ayağınızı yavaşça debriyajdan kaldırırken gaz kumandasını da düşük ayarda tutun ve ayağınızı frenden kaldırın. 

Hızınızı koruyun, virajlarda dikkatli sürmeye özen gösterin. 

Traktörü durdurmak için debriyajı tamamen bastırın, vitesi boşa alın ve park frenini ayarlayın. Gazı yavaş yavaş keserken, motoru kapatmak için anahtarı kapalı hale getirin. 

Traktör Nasıl Kullanılır?

Traktör kullanırken dikkat edilmesi gereken genel güvenlik kurallarının başında acele etmemek geliyor. Traktör kullanırken her zaman konsantre olmalı ve dikkatinizi tamamen sürüş deneyimine vermelisiniz. Ağır bir araç olan traktörle dikkatsizlik sonucu can ve mal kaybına neden olabilecek kazalar meydana gelebiliyor. Bunun farkında olarak dikkatinizin dağınık olduğu, ilaç kullandığınız veya uykusuz kaldığınız zamanlarda traktör kullanmamalısınız. Ayrıca, tamir sırasında makineyi durdurmalı ve kazayla makinenin çalışmasını önlemek için daima anahtarı yanınızda tutmalısınız. Bunun yerine akü bağlantısını sökmeyi de deneyebilirsiniz. Ek olarak, el frenini çekmelisiniz. Park ettiğiniz alanlarda, traktörlerin olabildiğince dengede kalmasını sağlamalısınız. Tekerlek önüne takozlar yerleştirmeli, varsa güvenlik sistemlerini devreye almalısınız. Kullanıcı açısından, traktör kullanımı birçok risk bulunduruyor. Tekerleklere takılma ihtimaline karşı sürücülerin kesinlikle bol kıyafetler giymemesi öneriliyor. Hareket halinde parçalara takılabilecek herhangi bir atkı, şal veya uzun kıyafetin kullanılmaması önem arz ediyor. 

Traktör Kullanırken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

Samsun Tarım İl Müdürlüğü’nün traktör kullanımına ilişkin belgesine göre, sürücü koltuğuna oturmadan motoru çalıştırmamalı, motor çalışırken sürücü koltuğundan ayrılmamalısınız. Traktörde kesinlikle yolcu taşımamalısınız. Ayrıca kalabalık yollardan ve trafik saatlerinde yoğun hatlardan uzak durmalısınız. Buna ek olarak yavaş gitmeli, takip mesafesini korumalısınız. Uzmanlar mümkün olduğunca gece sürüşünden kaçınmanızı öneriyor, gündüz yol almalısınız. Gece yola çıkacaksanız dahi, araç üzerinde reflektör bulundurmalısınız. Son olarak yolun sağından devam etmeli ve banket varsa bankette yola devam etmelisiniz. 

Eğer hava şartları sürüşe elverişli değilse, farları açmayı unutmamalısınız. Tepe lambanız açık olmalı ve takip mesafesini korumalısınız. Ayıca frene ani basmamalı, kademeli ve yavaşça fren kullanmalısınız.

Zorlu arazi koşullarında, yokuş aşağı inerken asla vitesi boşa almamalısınız. Eğimli yollarda ters dönüşlerden olabildiğince kaçınmalı, zorunda kalıyorsanız hızınızı olabildiğince azaltarak yol almalısınız. 

Eğer traktör çamura saplanırsa çekmek için yeterli motor gücüne sahip başka bir traktör kullanabilirsiniz. Mümkünse geri vitesi kullanarak hamle yapabilirsiniz. Çekme sırasında kimsenin iki araç arasında durmamasına özen göstermelisiniz. Çekme halatının kopabilme ihtimaline karşı, önlem gereği kimsenin arada durmasına izin vermemelisiniz. 

Traktör Kullanırken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

Yana devrilmeyi önlemek adına virajları yavaşça almalısınız. Kaymayı ve sürüklenmeyi önlemek için kaygan arazilerde, viyadüklerde yavaş yol almalısınız. Ayrıca dik yokuşlarda traktör sürmekten kaçınmanız gerekiyor. Benzer şekilde, yokuş inerken de vites düşürmeli ve motor frenini kullanmalısınız. Kesinlikle frene basmamalısınız. Eğer hendek gibi alanlara yakın yerlerde traktör sürüyorsanız, bu kısımlarda manevra yapmak için yeterli alanınız olduğundan  emin olmalısınız.

Arkaya devrilmeyi önlemek için vitesleri kademeli ve yumuşak bir şekilde değiştirmelisiniz. Denge sağlamak için ağırlık artırmayı ve ağırlıkları dengeli yerleştirmeyi ihmal etmemelisiniz. Yokuş aşağı inerken ileri vites kullanmalısınız. Eğer geri vites kullanmak zorunda kalırsanız yavaşça, kademeli olarak frene basabilirsiniz. Ayrıca, dik yokuşları her zaman geri çıkmayı denemelisiniz. Bunun yanında güvenlik kabinli traktörlerle çalışırken dışarıdaki seslere duyarlı olmalı ve dikkatinizi hep açık tutmalısınız. 

Traktör Ehliyeti Nasıl ve Kaç Yaşında Alınır? 

Traktör ehliyeti F sınıfı olarak kategorize ediliyor. F sınıfı ehliyet almak için en az 18 yaşında ve ilkokul mezunu olmak şartları aranıyor. Eğer 18 yaşının üstünde ve en az ilkokul mezunuysanız traktör ehliyeti alabilirsiniz. Bunun yanında resmi veya özel sağlık kurullarınca 16. madde ile belirtilen sürücü olmaya engel herhangi bir rapor olmaması şart koşuluyor.  Ancak elbette traktör ehliyetine başvurmak için bazı belgeler sunmanız ve sınavlardan geçmeniz gerekiyor. 

Direkt F sınıfı ehliyet alacaksanız 16 saat Trafik ve Çevre Bilgisi, 8 saat İlk Yardım, 6 saat Araç Tekniği ve 16 saat Direksiyon Eğitimi dersi görmeniz şart koşuluyor. Sürücü kursu aracılığıyla aldığınız bu derslerin ardından sınava girebilirsiniz. Derslerin ardından teorik eğitim üzerine bir sınava girdikten sonra direksiyon eğitiminin üzerinden bir sınav daha vermeniz gerekiyor. Direksiyon eğitimi sonrasında, sınavı geçerseniz birkaç gün içinde traktör ehliyeti sertifikanız hazır oluyor. Sertifika aracılığıyla 2 yıl içinde ehliyet almak üzere başvuruda bulunabilirsiniz. Eğer 2 yıl içinde ehliyet için başvurmazsanız, sınavlara yeniden girmeniz, tüm kurs işlemlerini yeniden yaptırmanız gerekli hale geliyor. 

Traktör ehliyeti almak için teslim etmeniz gereken belgeler arasında, sürücü sertifikası, sürücü kursu dosyası, kimlik, pasaport veya avukatlık kimliği, fotoğraflı sağlık raporu, ehliyet harcı ödendiğine dair, Polis Vakfı ücreti ödendiğine dair belge ve diğer kağıt bedellerinin ödendi belgesi bulunuyor. Buna ek olarak, 2 adet biyometrik fotoğraf ve kan grubunu gösteren belgeler yine teslim edilecekler arasında kendine yer buluyor. 

Traktör Ehliyeti Nasıl ve Kaç Yaşında Alınır? 

Traktör ehliyeti almadan önce herhangi bir sınıfta ehliyetiniz yoksa endişelenmeniz gerekmiyor. Diğer bir deyişle, daha önce ehliyetiniz olmasa dahi traktör sürücüsü olmak için ehliyet başvurusu yapabilirsiniz. Eğitim, yaş ve sağlık şartlarını tamamlayan, sınavları geçen herkes traktör ehliyeti sahibi olabiliyor. 

Siz de tarım üretiminde size yardımcı olacak traktörleri kullanmak için güvenlik kurallarına dikkat etmeli ve muhakkak traktör ehliyeti sahibi olmalısınız. Traktör nasıl kullanılır öğrenmek için sürücü kurslarından destek alabilirsiniz. Tarımsal üretimde yardımcınız olacak girdiler için Tarfin Mobil’i tercih edebilirsiniz. İpoteksiz alışveriş imkanı, peşin veya hasatta ödeme seçenekleri Tarfin’de sizi bekliyor. Üstelik uygulama üzerinden fiyat takibi ve karşılaştırması yapabilir, sizin için en avantajlı tarımsal alışverişi Tarfin ile tamamlayabilirsiniz. Tarfin hakkında detaylı bilgi için size en yakın yetkili satış noktalarına başvurabilirsiniz.
 

share

Benzer Haberler

İnekler Neden Zayıflar?
13.09.2022
İnekler Neden Zayıflar?

İneklerin zayıflaması için birçok farklı neden var. İnekler neden zayıflar öğrenmek, en sık görülen nedenler hakkında bilgi edinmek için hemen tıklayınız.

Devamını oku
Arı Otu Yetiştiriciliği
25.03.2024
Arı Otu Yetiştiriciliği

Arı otu yetiştiriciliği ülkemizde sıklıkla yapılıyor. Faselya olarak da bilinen bitki meralarda tercih edilerek nektar kaynağı olarak kullanılıyor. Keşfedin!

Devamını oku
04.05.2018
Hasattan Hayata: Çiftçiler İçin Bütçe Planlaması

Devamını oku