taboola

Köpek Dişi Ayrığı Bitkisi Nedir? Nasıl Mücadele Edilir?

Köpek Dişi Ayrığı Bitkisi Nedir? Nasıl Mücadele Edilir? 15.03.2021

Köpek dişi ayrığı bitkisi, Latin dilinde Cynodon dactylon (L.) Pers olarak anılıyor. Akademik kaynaklarda bu isimle yer bulan köpek dişi ayrığı, çok yıllık otsu bitkiler arasında kategorize ediliyor. Çukurova Üniversitesi bünyesinde yazılan Aşağı Seyhan Ovası Tarım Alanlarında Sulama Suyu ile Taşınan ve Sulama Kanalları Etrafında Bulunan Yabancı Ot Türlerinin Belirlenmesi adlı yüksek lisans tezine göre, bitki tüysüz, rizomlar yayılıcı olarak betimleniyor. Otun boğum boyu 8-30 cm arasında değişiklik gösteriyor. Başaklar üst kısmında az miktarda tüy bulunduruyor. Kuşaksı, mızraksı yapraklara sahip olan bitki, 5-16 cm uzunluğunda, 2-5 cm genişliğinde yapraklarla diğer yabancı otlardan ayırt ediliyor. Genç yapraklar V şeklinde görülürken yakacık zarsı ve kenarı sınırsal tüylü şeklinde tarif ediliyor. Kulakçık bulundurmuyor. Başakçıkları olan köpek dişi ayrığı otunun çiçek kümesi, bir noktadan 3 ile 7 adet arası başak çıkarıyor. Ot, ülkemizde nisan ve eylül ayları arasında çiçekleniyor. Tüm topraklarda görülebilen ot, sıcağı ve güneşi seviyor. Kuraklığa ve tuzlu toprağa dayanıklı olan bitkinin yem ve çim bitkisi olarak yetiştirilebildiği kayıtlara geçiyor. Tarlalarda, yol kenarlarında, çayırda, kumlu, killi ve tınlı topraklarda yetişebilen bitki, hemen her yerde görülebiliyor. 

Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi’nde yayımlanan Seçilmiş Bazı Köpekdişi Ayrığı [Cynodon dactylon(L.) Pers. var. dactylon] Hatlarında Ot Verimi ve Kalitesinin Belirlenmesi adlı makaleye göre köpek dişi bitkisi, bermuda çimleri adıyla da tanınıyor. Poaceae familyasında bulunan otun, Hindistan ve Güney Afrika kökenli olduğu ve zaman içinde diğer topraklara adapte olduğu tahmin ediliyor. Erozyon kontrolü ve toprak muhafazasında önemli rol üstlenen bitkinin, tarım için ise zararlılar kategorisinde olduğu hatırlatılıyor. Özellikle Çukurova Bölgesi’nde yetiştirilen pamuk ve turunçgiller için zararlı görülüyor. Ayrıca, fasulye, soya fasulyesi, mısır gibi ekinlerin de bitkiden zarar gördüğünün altı çiziliyor. 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.
Köpek Dişi Ayrığı Bitkisinin Zararları

Köpek Dişi Ayrığı Bitkisinin Zararları

Atatürk Üniversitesi’nde yayımlanan Erzincan ili fasulye ekim alanlarında sorun olan yabancı otların tespiti ve mücadelede kritik periyodun belirlenmesi adlı yüksek lisans tezine göre, köpek dişi ayrığı bitkisi, diğer yabancı otlar gibi kültür bitkileri ile büyüme faktörleri üzerinden rekabete girerek verim kaybına neden oluyor. Su, besin ve ışık yönünden kültür bitkilerine birincil rakip olan bitkinin, ekinlerinin gelişimine zarar verdiği biliniyor. Ayrıca diğer yabancı otlar gibi hastalıklara ve zararlılara yataklık yapıyor. Zararlıların taşınması nedeniyle de kültür bitkilerinin zarar görmesine sebep verebiliyor. Yapılan çalışmada, aralarında köpek dişi ayrığı bitkisinin de yer aldığı yabancı otlarla mücadele verimli bir şekilde gerçekleştirildiğinde, tarlalarda verim artışının giderek yükseldiği kaydediliyor. Mücadele edilmediğinde ise verim kaybının %77’ye kadar çıktığı not ediliyor. 

On Dokuz Mayıs Üniversitesi’nde hazırlanan Çim Alanlarında Yabancı Ot Kontrolü adlı sunuma göre; köpek dişi ayrığı zararları, bitkinin hızlı yayılma kapasitesinden dolayı, kontrol edilmediğinde geniş alanlarda görülebiliyor. Alleopatik kimyasallar salgıladıkları için diğer bitkilerin gelişmesinde engelleyici rol üstlenen köpek dişi ayrığı otu, işletme maliyetlerinin de artmasına sebep veriyor. Sürekli temizlik ihtiyacı doğuran bitki, çiftçilerimizin ve bahçecilikle uğraşanların zaman ve maliyet kaybına işaret ediyor. 

Köpek Dişi Ayrığı Otu ile Mücadele Yöntemleri

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Mısır Entegre Mücadele Teknik Talimatları yayınına göre köpek dişi ayrığı bitkisinin etkin bir doğal düşmanının saptanmadığı belirtiliyor. Yabancı ot ile mücadelede; kültürel, mekanik ve kimyasal mücadele olarak üç yöntem tarif ediliyor. Öncelikle, tarlaya tohum bulaşmalarının önlenmesi gerekiyor. İyi yanmış, fermente olmuş çiftlik gübresinin kullanımı, önleyici çalışmalar arasında ilk sıralarda yer alıyor. Ayrıca, elle veya traktör çabası ile yabancı otların sık sık temizlenmesi gerektiğinin altı çiziliyor. Yabancı otları ayırırken kullanılan ekipmanların temizliği ve bakımına özen gösterilmesi gerektiği vurgulanıyor. Otların toplandıktan sonra yakılması veya imha edilmesi çözüm sunuyor. Bunun yanında ekim nöbeti, köpek dişi ayrığı otuna karşı alınabilecek diğer önlemler içinde kendine yer buluyor. Kültürel tedbirlerin yeterli olmadığı durumlarda, ilaç yani kimyasalla mücadele yöntemine başvurulmasında bir sakınca görülmüyor. 

Köpek Dişi Ayrığı Otu ile Mücadele Yöntemleri

Köpek Dişi Ayrığı İlacı 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Mısır Entegre Mücadele Teknik Talimatları yayını uyarınca, köpek dişi ayrığı bitkisi sorunu söz konusu olduğunda; ekim öncesi, çıkış öncesi ve çıkış sonrası herbisit uygulanabiliyor. Örneğin mısır ekiliyorsa, çıkış sonrası, mısırlar 20 cm’e ulaştığında, kanyaş 15-20 cm aralığında olduğunda herbisit uygulaması yapılması öneriliyor. Köpek dişi bitkisi, 1 metrekarelik alanda %10-15 yaygınlığa ulaştığında kimyasal mücadeleye başlanması gerekiyor. Tarladaki yabancı ot türleri belirlenerek ilaç seçimi yapılması, pestisit direnci oluşmaması için farklı etkin maddelerdeki ilaçların aralıklarla kullanımı öneriliyor. 

Köpek dişi ayrığı bitkisi ilacı, hidrolik tarla pülverizatörü kullanılarak uygulanıyor. Çalışma basıncı, meme tipi, meme deliğinin çapı, meme verdisi ve ilerlemenin hızı gibi değişkenler ilaca uygun olarak seçiliyor. Uygulamada, yelpaze hüzmeli meme tipinin tercih edilmesi önem arz ediyor. İlaçlama öncesinde makine kalibrasyonunun gerçekleştirilmesi tavsiye ediliyor. Köpek dişi ayrığı ilacının günün serin saatlerinde yapılması ve ilaçlama sırasında, uygulamanın etkinliği ve uygulayıcının güvenliği açısından rüzgar durumuna dikkat edilmesi gerekiyor. 

Siz de topraklarımızın bereketini korumak ve artırmak için köpek dişi ayrığı bitkisi ile mücadele edebilirsiniz. Konudaki sorularınız ve sorunlarınız için Tarfin satış noktalarımızdan destek alabilirsiniz. Tarfin Mobil tohum, gübre ve yem gibi tarım ihtiyaçlarında sizlere avantajlı alışveriş fırsatları sunuyor. Toprağın kıymetini bilen çiftçilerimize ister peşin ister vadeli veya hasatta ödeme imkanı tanıyan Tarfin Mobil’den yararlanabilmek için siz de zaman kaybetmeden yetkili satış noktalarını ziyaret edebilirsiniz.

Köpek dişi ayrığı nasıl oluşur?

Toprak altı rizomları ve toprak üstü sürünücü gövdeden çoğalabilen köpek dişi ayrığı bitkisinin, tohumla da yayılabildiği biliniyor. Sulama kanalları çevresinde, yol kenarlarında, tarlalarda rüzgarla veya suyla yayılabilen bitkinin, kuşlar tarafından veya gübre yoluyla tohumlarının taşınabildiği not ediliyor. Çok sayıda tohum veren ve farklı yayılma yolları sebebiyle hızla geniş alanlarda etkinlik gösteren otların zor zarar görmesi, yüksek adaptasyon kabiliyeti hemen her yerde karşımıza çıkabilmelerine imkan veriyor.

Köpek dişi ayrığı ile nasıl mücadele edilir?

Köpek dişi ayrığı bitkisi ile mücadele için kültürel, mekanik ve kimyasal çözümler öneriliyor. Otların elle alımı, traktör çapası ile sökümü etkili görülüyor. Ekipmanların işlem sonrası temizliğinin yapılması tohumların yayılmaması için şart koşuluyor. Çiftlik gübresi kullanılacağı zaman, iyi yanmış olmasına dikkat edilmesi tohumun gübre aracılığıyla tarlaya ulaşmasına engel oluyor. Ekim nöbeti uygulaması, alınacak önlemler arasında yer alıyor. Çiftçilerimiz, tüm bu çalışmalara rağmen tarlalarında 1 metrekare alanda %10-15 kadar oranda yabancı ot yayılımı gördüğünde, kimyasal mücadele yapılması gerektiği anlaşılıyor. Tarlada ekim öncesi, çıkış öncesi ve çıkış sonrası herbisit uygulaması yapılıyor. İlacın seçimi, dozu, uygulaması ve yenilenme sıklığı konusunda ürün etiketlerinin dikkatle incelenmesi gerekiyor. Ekinin türü de uygulama düzeninde dikkate alınıyor. Pestisit direncine karşı ilaçların etken maddelerinin zaman zaman değiştirilmesi önerilebiliyor.

share

Benzer Haberler

Buğday Borsası - Buğday Fiyatları
30.06.2021
Buğday Borsası - Buğday Fiyatları

Buğday borsası ekmeklik, sert ve yemlik buğday fiyatları için referans noktası oluşturuyor. Buğday fiyatları hakkında temel bilgiler Tarfin Blog'da

Devamını oku
Bordo Bulamacı Nedir?
31.05.2021
Bordo Bulamacı Nedir? Nasıl Kullanılır?

Bordo bulamacı ile ilgili bütün detayları bu yazımızda topladık. Bordo bulamacı nedir, nasıl kullanılır hakkında ipuçları edinmek için tıklayın.

Devamını oku
Tarımda Güneş Enerjisi Nasıl Kullanılabilir?
16.02.2021
Tarımda Güneş Enerjisi Kullanımı

Tarımda güneş enerjisi kullanımı her geçen gün yaygınlaşıyor. Tarımda güneş enerjisi nasıl kullanılabilir, detaylar sizlerle.

Devamını oku