taboola

Gelir Korumalı Paket

Gelir Korumalı Paket 01.02.2021

Gelir Korumalı Paket, çiftçilerimizin isterlerse alışverişlerini buğday, arpa ya da mısır fiyatına (gelirine) endeksli yapabildiği bir satış yöntemidir.

Satış Bedeli Nasıl Hesaplanır?

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

Satış bedeli, ürünlerin satışı ve teslimi karşılığında Tarfin’e satış anında belirtilen miktarda seçilen mahsulün vade tarihindeki değerine bakılarak hesaplanır.

Örneğin buğday paketi için:

A: Peşin Alışveriş Tutarı

B: Satış Anındaki Buğday Fiyatı

C: Hizmet Bedeli

X: Ekmeklik Buğday Miktarı

D: Vade Tarihindeki Buğday Fiyatı

Y: Satış Bedeli

Satış Bedeli: Y=((A/B)*C )*D

Alışverişe ait mahsül fiyatı belirlenirken Türkiye Ürün İhtisas Borsası’nın (TÜRİB) günlük fiyat bülteni yayınladığı son 3 gündeki  ürünlerinin normal seans işlemlerindeki ağırlıklı ortalama fiyatlarının miktar ağırlıklı ortalaması kullanılmaktadır.

Vade tarihindeki hesaplamalarda aşağıdaki kategoriler dikkate alınacaktır.

  • Buğday için “Ekmeklik Buğday Kategorisi”
  • Mısır için “1. ve 2. sınıf Mısır”
  • Arpa için “2. sınıf Arpa”

Ekmeklik buğday miktarının vade tarihindeki değerini belirlerken Türkiye Ürün İhtisas Borsası’nın (TÜRİB) vade tarihinin denk geldiği ayın ilk 15 günü içerisinde, TÜRİB tarafından günlük bülten yayınlanmış günlerdeki bültenlerde yer alan ekmeklik buğday ürünlerinin normal seans işlemlerindeki ağırlık ortalama fiyatlarının miktar ağırlıklı ortalaması kullanılacaktır. 

TÜRİB’in vade tarihine kadar işbu sözleşmenin amaçlarına uygun olarak mahsüllerin normal seanstaki ağırlık ortalama fiyatlarını  yayınlamayı durdurması, sonlandırması, hesaplama yöntemini ve uygulamalarını değiştirmesi veya sair sebeplerle TÜRİB’in işbu sözleşme uyarınca satış bedelinin hesaplanmasında kullanılacak olan verilerinin piyasa koşullarına uygun, sağlıklı ve güncel olmadığını takdir etmesi halinde Tarfin, satış bedelinin belirlenmesi için Konya Ticaret Borsası’nın (KTB) vade tarihinin denk geldiği ayın ilk 15 günü içerisinde KTB tarafından günlük bülten yayınlanmış günlerdeki bültenlerde (satış salonu) mahsül kategorisinde yer alan tüm ilgili mahsül ürünlerinin ortalama fiyatlarının miktar ağırlıklı ortalaması kullanılır. Mevcut durumda söz konusu ortalama fiyatların yer aldığı günlük bültenlere http://www.ktb.org.tr/?cat=46 adresinden erişilebilmektedir. KTB internet sitesinde veriye farklı uzantılarda yer verilmesi halinde, ilgili veri bu yeni uzantılardan alınacaktır. KTB’nin de yukarıda belirtildiği gibi uygun, sağlık ve güncel olarak bu verileri yayınlamadığını takdir etmesi halinde, Tarfin, ilgili mahsül fiyatını uygun, objektif, sağlıklı ve güncel olarak yayınlayan muadil kuruluş ve satış bedelinin hesaplanmasında dikkate alınacak fiyat verisini belirler, gecikmeksizin ve her halükarda en geç vade tarihinden 15 gün önce çiftçi ile paylaşılır. 

share

Benzer Haberler

Kabak Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
28.08.2021
Kabak Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Kabak yetiştiriciliği hakkında tüm bilgiler Tarfin Blog'da. Yazlık ve kışlık kabak yetiştiriciliği ile ilgili detaylar için tıklayınız.

Devamını oku
Tarfin ‘Gelir Korumalı Paket” ile çiftçinin emeğini koruyor,  girdileri için değerinde ödeme imkânı sunuyor
23.12.2022
Tarfin ‘Gelir Korumalı Paket” ile çiftçinin emeğini koruyor, girdileri için değerinde ödeme imkanı sunuyor

Çiftçilerin emeğini koruyan Gelir Korumalı Paket ile girdileri değerinde ödeyin. Ekonomik dalgalanmalara karşı güvende olun.

Devamını oku
Agrivoltaik Tarım Nedir?
01.12.2023
Agrivoltaik Tarım Nedir?

Algivoltaik tarım temiz enerji ve verimli üretim hedeflerine bir arada çözüm sunuyor. Agrivoltaik tarım nasıl yapılır öğrenin!

Devamını oku