taboola

Sıkça Sorulan Sorular: Gelir Korumalı Paket Nedir? Gelir Korumalı Paketi Neden Tercih Etmeliyim?

Sıkça Sorulan Sorular: Gelir Korumalı Paket Nedir? Gelir Korumalı Paketi Neden Tercih Etmeliyim? 12.10.2023

Çiftçilerimizin ekim ve hasat zamanları arasındaki ekonomik değişkenliğe karşı risklerini azaltan Gelir Koruma Paketi, üretici için koruma kalkanı görevi görüyor. Ekonomi alanındaki belirsizliği ortadan kaldırmak adına tasarlanan paket, vade farkı olmadan mahsul karşılığında, ürünün değeri üzerinden ödeme sistemi oluşturarak çiftçilerimize rahat bir nefes aldırıyor. Mahsul değeri üzerinden hazırlanan sözleşme hasat zamanı,hasat değeri ile ödemeyi mümkün kılıyor. Parası cebinde kalan çiftçinin yüzü gülüyor, girdi fiyatları değişse de çiftçimiz emeğinin karşılığını alabiliyor.

Gelir Korumalı Paket Alışverişi Nasıl Yapılır?

Çiftçilerimiz arzu ederse, alışverişlerini resmi buğday fiyatına endeksli yapabiliyor. Gelir Korumalı Paket ile alışveriş yönteminde satış bedeli, TÜRİB’de buğday tonuna endeksleniyor. Örneğin alışveriş zamanında, gübre, tohum, akaryakıt gibi girdilerin toplam tutarının, TÜRİB’de kaç ton buğdaya karşılık geldiğine bakılıyor. Sözleşmede tutar olarak buğday tonaj bilgisi yer alıyor.

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

Peki Türkiye İhtisas Borsası’nın fiyatı nasıl belirleniyor? Bu ücret, günlük yayınlanan fiyat bülteninin son 3 günlük ekmeklik buğday ürünlerinin seans işlem ortalamasına karşılık geliyor. Fiyatların miktar ağırlıklı ortalaması baz alınarak tutar belirleniyor. 

Gelir Korumalı Paket Aldığımda Hasatta Ne Öderim?

Gelir Korumalı Paket üzerinden alışveriş yapan çiftçilerimiz hasat zamanı geldiğinde, girdi siparişi sırasında hazırlanan sözleşmede yazan buğday tonajının TURİB değeri karşılığını ödüyor. Eğer buğday ürününün piyasa değeri aynı kaldıysa, değişen girdi fiyatları nedeniyle çiftçilerimiz zor durumda kalmıyor. Gelir Korumalı Paket kapsamında uygulanan tavan fiyat da çiftçi lehine avantaj sağlıyor. Öyle ki, uygulama aracılığıyla alışveriş yapan örnek çiftçimiz 200 dönümlük arazi için 12 ton gübre siparişi ile hasat zamanı 52.500 TL kazançlı çıkıyor. 

Gelin Gelir Korumalı Paket’in avantajını kendisinden dinleyelim: 

share

Benzer Haberler

Çimlendirme Odası Nedir?
26.11.2021
Çimlendirme Odası Nedir?

Tohum çimlendirme ve fidan yetiştirme için çimlendirme odası teknolojisi kullanılıyor. Yeni nesil çimlendirme odalarını tanımak için tıklayın.

Devamını oku
Sığırlarda Ketozis Hastalığı Nedir, Belirtileri Nelerdir?
02.03.2023
Sığırlarda Ketozis Hastalığı Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Sığırlarda ketozis hastalığı oldukça fazla görülüyor. Yağ depolarının kullanılması ile ortaya çıkan sığırlarda ketozis hastalığının belirtilerini şimdi öğrenin.

Devamını oku
Suffolk Koyunu Nedir? Özellikleri Nelerdir?
27.06.2022
Suffolk Koyunu Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Suffolk koyun, İngiliz etçi türleri arasında. Suffolk koyunlar hakkında detaylı bilgiyi yazımızdan alabilirsiniz. Hemen tıklayın.

Devamını oku