taboola

Toprakla Büyüyen, Hayali Toprak Olan Çiftçimiz: Mustafa Olcay

Toprakla Büyüyen, Hayali Toprak Olan Çiftçimiz: Mustafa Olcay 30.04.2021

Tarfin ile toprağına bereket katan çiftçilerimiz, Tarfin Blog aracılığıyla okurlarımızla buluşuyor. Başarılarıyla tarıma değer kazandıran, çalışmalarıyla ilham uyandıran çiftçilerimizden ilk konuğumuz Tarfin Şampiyon Üreticiler kulübü üyelerinden sayın Mustafa Olcay… Tarfin alışverişleri aracılığıyla en uygun fiyatlarla tarım ihtiyaçlarını karşılıyor, şampiyon üretici olmanın avantajlarını kullanarak kendisine özel müşteri temsilcisi ile işlemlerini kolayca tamamlıyor. Tarfin ile her geçen gün hayallerine bir adım daha yaklaşan çiftçimiz Mustafa Olcay’ı sizlerle tanıştırmak istiyoruz. 

Çiftçiliğe Ne Zaman Başladınız? 

Çiftçilik ve hayvancılık ailemize babamızdan miras kaldı. Hayvancılık ağırlıklı çalışıyoruz, ailemizden yadigar mesleğimizi sürdürüyoruz. Ağabeyim de ben de toprağımız için çalışıyoruz. 

Hemen uygulamayı indir, fiyatları karşılaştır.

Çiftçilik Sizin için Ne Anlama Geliyor? 

Çiftçi olmak bizim için babamızdan kalan mirasa sahip çıkmak demek… Küçüklükten beri çiftçilikle iç içe büyüdük, böyle alıştık, bu düzeni sürdürüyoruz. 

Çiftçi Olmaktan Memnun musunuz? 

Memnunum, asla bırakmak gibi bir niyetim olmadı. 

Biri Çiftçilik ve Hayvancılıkla İlgili Sizin Deneyimlerinizden Yararlanmak İstese, Ona Nasıl Tavsiyelerde Bulunurdunuz?

Bu işin severek yapılması gerekiyor, biz de öyle yapıyoruz. Hayvanın en iyi şekilde yetiştirilmesini, sağlıkla çoğaltılmasını sağlamak istiyoruz. Üretimden verim almak esas amacımız. Onları en iyi şekilde beslemesini, özen göstermesini, araştırarak, emek vererek, sabrederek çiftçilik yapmasını öğütleyebilirdim. 

Siz Çiftçilik de Yapıyorsunuz, Hayvanlarınızın Beslenme Takvimini Nasıl Belirliyorsunuz? Hayvanlarınıza Kendi Yetiştirdiğiniz Ürünlerden de Veriyor musunuz?

Elbette, çiftçilik girişimimiz daha küçük olduğu için hayvanlarımız için yeterli düzeyde değil. Kendi üretimimizi yem olarak kullanıyoruz ancak bu nedenle bazı takviyeler de alıyoruz. Örneğin, süt yapıcı ürünleri, besleyici ürünleri, hazır yemleri Tarfin’den alıyoruz, kaba yemleri ise kendimiz üretiyoruz. 

Sıfırdan Hayvancılık Yapacak Birine Neler Önerebilirsiniz? 

Bu tip taleplerle çok karşılaşıyoruz. Öncelikle sadece yatırım için sermaye sahibi olmak iyi bir hayvancı olmak için yeterli değil. Hayvanların yanına kokuyor diye girmek istemeyen kişiler, hayvancılıkta başarılı olmayı beklememeli. Tecrübe sahibi olmak hayvancılıkta başarının kilit noktası. Eğer kişi hayvancılıktan anlıyorsa bu işi yapabilir, ancak hayvanların yanına bir çoban bırakarak hayvancılık yapılamaz. Mesela, çiftçilik yapmadan hayvancılıktan kar elde etmek imkansız. Her şeyin dışarıdan alınması maddi olarak çok büyük yük anlamına geliyor. Çiftçilik de planlandı diyelim, bu işin bir de emek boyutu var. Çok erken saatte kalkıyoruz, çok çalışıyoruz. Çalışmayı, yorulmayı, az uyumayı göze alamayacak kişilerin bizim işlerimizde başarı elde etmesi çok zor. Hayvanların hastalığı, bakımı, yemi, aşıları konusunda bilgi sahibi olmak, onlarla ilgilenmek, hayvanların ihtiyaçlarını takip etmek gerekir. Hayvancılıkta bilgi, emek kadar değerli. Örneğin, hayvanların kızgınlık döneminin yönetilmesi başlı başına önem taşıyor bizim için. 

Tarfin Mustafa Olcay Röportajı

Bizim için Hayvancılıkta Kızgınlık Düzenlemesinin Önemini Detaylandırabilir misiniz? 

Bizde verim yüksekliğinin ilk belirleyicisi iklim oluyor. Bölgemizin iklim şartları gereği biz takvimde büyük değişiklikler yapamıyoruz. Koç salmayı, tohumlamayı duruma göre 3-5 ay geciktirebiliyoruz. Bu sefer verim sorunu oluşabiliyor. Erken yavrulatma olduğu zaman hayvan kapalı kalıyor, sıkılıyor, annesinden çok süt aldığı için annesine yük olmaya başlıyor. Geç doğum olursa çok daha avantajlı; havalar ısınıyor, bahar geliyor. Doğum yapan hayvan hemen dışarı çıkıyor, otunu yiyor, besini karşılıyor. Hayvanların ne zaman çiftleştirileceği, verimin nasıl artırılabileceği ancak tecrübe ile biliniyor. 

Siz Kimlerden Tavsiye Alıyorsunuz, Gelişmeleri Nasıl Takip Ediyorsunuz? 

Köyümüzdeki diğer çiftçi ve hayvancı arkadaşlarımızla zaman zaman bilgi paylaşımı yapıyoruz. Ancak biz çocukluktan bu yana toprakla büyüdüğümüz için pek fazla tavsiye ihtiyacımız bulunmuyor. 

Üretim Yaparken Nelere Dikkat Ediyorsunuz? 

Biz hayvancılığı sadece ticari amaçla yapmıyoruz, bu işten keyif de alıyoruz. “Benim tavuğum güzel olsun ama yumurtlamasın” diye bir laf vardır. Biz tavuğumun cinsine, estetiğine, verimine önem verdiğim kadar dikkat ediyoruz. Elbette sağlığı, aşıları, veteriner kontrolü hiçbir zaman ihmal edilmiyor. 

Sağlıklı Hayvanı Belli Eden Özellikler Neler?

Öncelikle, görünüşünden anlaşılıyor. Yemesinden içmesine, yürümesine kadar sağlıklı hayvan kendini belli ediyor. Ayaklarını doğru basması, kilosu, boyu, gelişimi sağlığını gösteriyor. Ayrıca, hayvanın verdiği yavru da onun sağlığının göstergesi oluyor. 

Sizce Sütün Kalitesi Nasıl Anlaşılıyor? 

Sütün kalitesi bence yağ oranı anlamına geliyor ve kesinlikle tadından anlaşılıyor. Yalnız belirtmem gerek, süt kalitesi dönem dönem değişebiliyor. Otlayan bir hayvanın baharda sütünün yağ oranı daha düşük oluyor ancak harman dönemine geldiğimizde aynı hayvan daha kaliteli süt vermeye başlıyor. 

Tarfin’i İlk Nereden Duydunuz? 

Satış noktanızın tavsiyesiyle Tarfin ile tanıştık. 2019 yılında ilk alışverişimizi yaptık, hala alışverişlerde tercih ediyoruz, beraber çalışmaktan memnunuz. 

Tarfin’i İlk Tercih Etme Nedeniniz Neydi? 

Bizim işimiz hayvancılık, dolayısıyla gelir elde ettiğimiz dönem kurban zamanı... Tarfin sağ olsun bize kurbanda ödeme avantajı sundu, kaliteli markalara ulaşabilmemiz, ekonomik olması ve kurbanda ödeme imkanı tercih için sebebimiz oluyor. 

Tarfin’i Çevrenize Tavsiye Ediyor musunuz? 

Kesinlikle, Tarfin’in vade avantajı yüksek, vade farkı çok daha hesaplı. Bu nedenle tercih ediyoruz ve çevremize öneriyoruz. Ağabeyime de önerdim, o da Tarfin’den alışveriş yaptı. 

Gelecek ile İlgili Bir Hayaliniz Var mıdır? 

Hayvanlarımızı çoğaltmak, çiftçiliği büyütmek istiyoruz. Hayalimiz toprağa yatırım yapmak. Biz zaten uzun süredir erkek kuzuları satarak dişileri damızlık için bırakıyoruz. Bu sayede sürekli üretim sağlıyor ve arsa almak için birikim yapabiliyoruz. Arsa yatırımımız mevcut, kısmetse zaman için de daha çok büyüyeceğimizi umut ediyoruz. 

share

Benzer Haberler

Hayati Boğa
19.02.2021
Toprakla Geçen Bir Ömür: Hayati Boğa

Tarfin'in değerli satış noktaları her ay konuğumuz oluyor. Sayın Hayati Boğa'nın tarım ve hayvancılık önerilerine erişmek için söyleşimizi okuyabilirsiniz.

Devamını oku
Actimoo Kızgınlık Takip Sistemleri
25.02.2021
Actimoo Kızgınlık Takip Sistemleri

Actimoo kızgınlık takibi için sunduğu sistemlerle hayatı kolaylaştırıyor. Actimoo kızgınlık takip sistemleri hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

Devamını oku
Ligorin Tavuk Nedir? Özellikleri Nelerdir?
20.04.2022
Ligorin Tavuk Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Ligorin tavuklar, yumurta verimi ile tanınıyor. Agresif davranışlarıyla nam salan ligorin tavuklar hakkında her şey yazımızda.

Devamını oku